5 Ekim 2009 Pazartesi

Zayıf arıları birleştirdik....

Geçen haftalarda sıkıştırma işini tamamlayıp beslemeye devam ettiğim arılarımın bir kısmı bu hafta 7 çıtada,




bir kısmı ise 9 çıtada. Şu anda bir kaç tane arım varki 6-7 çıta arılı. Bundan daha az arılı olanları birleştirdim. Bu sene ilk defa kışa daha rahat giriyorum. Ayçiçeği sezonunda çoğo arıcı gibi verim alamayıp nufus düşmesi yaşayınca vede hastalığım nedeniyle bu dönemde kontrolleri ihmal edince bal sağımını takiben hemen kek karmaya koştum:))ve anaların yumurta atması için onları kekledim. Peşinden de 30 koloniye 20 kg toza şeker ve 12 litre suyla hazırladığım invert şerbet uygulamasını da bu hafta toplam beşinci tur olarak tamamladım. İki yada uç tur daha atarsam bu iş tamamdır diyorum.

Bu hafta elımdekı son ıkı zayıf kolonıyıde bırlestırmeye karar verdım. Bunlardan performansını beğenmediğim kolonının anasını kafesle aldım. Bu anayı uç gun kafeste yanlarında bakıcı arılarla karanlık bır yerde muhafaza ettım.
Her ne kadar garantılı bır bırleştırme uyguladıysam da anayı bu şekilde muhafaza ederek asıl anayı keserler dıye gene de rıske gırmedım. Bunun için anasını aldığım bırleştirirken tasıyacağım kovana, bunun tarlacılarının yönlendirileceği kovana ve anasına dokunmadığım yerinde kalacak olan kovana bir gece önceden kokuları aynı olsun dıye soğan doğradım:)) Diyeceksiniz niye soğan bizim usta bu aralar arıların soğanını yemeye başladı ona nazire olsun diye:)




Soğan kokusu ile bir gece her üç kolonide bekledi. Taşınacak olan ise ayrıca anasız olarak da bekledi. Bu iki koloni araya gazete kağıdı konarak birleştirildi. Taşınan koloninin tarlacıları hemen yanındakı kolonıyı onun yerıne yaklastırmak suretıyle yonlendırıldı.


Bir gece kadar arada gazete kagıdı ıle kalan bu ıkı kolonı artık kokular bırbırıne karıstığı ıcın rahatlıkla bırlestıler. Ucuncu gun kovan onunde olu arı yoktu buda bır kırılma olmadığını gösterıyordu.






Bu hafta eriklerin çiçek açtığını gördüm. Mevsimler karıştı ıyıce sonumuz hayır olsun. Yabani hardallar da çiçeklenmiş polen kaynağı olarak bunlar çok iyi.

7 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ülkemizde son iki senelik gelişmeleri takip ettikleri halde hala kekin niçin verildiğini çözemeyen o kadar arıcıyım diyen varki. Biz yazın kurakta arıların yavru yapması için kek verdik bazıları hemen dedilerki bunlar kek karşıydılar, zaten bu söylemi diyenlerin arıcılıgından ne beklenirki. İki senedir biz yazın kek veriyoruz, biliyorsun kışın kek vermeyin diye karşı çıkmıştık ama işlerine gelmeyenler karşı kelimesini alıp yazıp çizme peşine düşmüş::))

Siz kışın verinki arılarınız kar yagdığında kapının önünden suyunu alır gelir demek lazım bunlara::))

Filimdeki sogan doğramanı beğenmedim, zaten arılarda begenmemişki soganları dışarı atmışlar.Birazda domatez doğgrasaydın bari.

Ayrıca son filimi izlerken kendimi burusli filimleri izliyormuşum gibi oldum.

muhteşem turunç dedi ki...

Evet Ali abi aslında onlarda çözdüler ama renk vermiyorlar ama artık işler yerine oturdu. Nasıl film montajı ama film hızlı modda ses normal öhöm öhöm yani:)

Unknown dedi ki...

Abi yeni arıcılar için çok eğitici videolar
ve haberler yapıyorsun tebrikler,sevgiler saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,bu sene sogan bol,arılarada ikramda bulunuyorsun,bir darbede parfümcülere.Eskiden şuruba sirke katın diyorlardı.Ali beyde domates den bahsediyor.Aklım karıştı.Fakat video güzel.Hızlı çalışma ve ses uyumu harika .Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi aslında geçen sene ve önceki senelerde harkes yeni başlamış ama renk veren yokmuş bir tek ben renk veriyomuşum niye böyle düşünüyorum dersen bu tür temel uygulamaların paylaşımı daha önceleri usta sandıklarımız tarafından yapılırdı bakıyorum artık yok eee yeni başlayanlar napacak iş eddindim kendime

demircioğlu dedi ki...

videolar çok güzel eğitici olmuş teşekkürler.

muhteşem turunç dedi ki...

Onurcum sağol. Vecdi abi Ali yi bi ikna etsem salça konusunda:)