21 Ekim 2009 Çarşamba

Balkon fakiri dile geldi anlattı anlattııı....

Bu gün balkon fakirini açtım. Bu ruşetteki arılar Ereğlide yağmalanmaktan bitap düşmüştü. Bunun ilk görüntülerini hatırlayanlar nasıl bitik bir arı olduğunu bilecektir. Bu arı balkona geldiğinden beri önce anasını kaybetti daha sonra kendi yaptığı ana eşleşme uçuşundan dönemedi ve en son olarak 10 Eylülde Ali Türk den aşırdığım f1 karniol anayı verdim ve dedimki bunuda haklarsanız karışmam sönersiniz. Yediler blöfümü kabul ettiler. Bu ruşet anayı kabul ettiğinden beri sürekli kekle besleniyor sadece bir defa şerbet verildi.


Aşağıda 3 numaralı çıtanın sağlı ve sollu olarak her iki yüzünü görmektesiniz. Kek doğru zamanda kullanılırsa yavru durumu bu oluyor işte..Ananın f1 karniol olması da etkili tabiki..

















Aşağıda ise 2 numaralı çıtanın her iki yüzü görülmekte. Bu çıtayı hatırlarsınız sonradan getirip vermiştim bunlara.













Son görüntü ise 1 numaralı çıtanın iç yüzü.

Şimdi bu ruşet bana bal akımı olmadığı dönemlerde ana arıyı kekle kandırıp yumurta attırmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Geçenlerde Ali ege tarafına gitmiş orada arıların bitik olduğunu söylemişti. Oradakiler polenle zehir geldiğini arıların bu nedenle öldüğünü felan söylemişler. Kimse arıya kekle teşvik beslemesi yapıp yani bal akımı olmadığı sürece ana arıya yumurta attırıp bal akımının başladığı döneme bu yumurtalardan çıkan arılarla ve güçlü kovanlarla girmeyi ayrıca yoğun bal akımı döneminde de kuluçkalıkda ana arının yumurta atması için boş kabarmış petek bulundurmayı yani arının bloke olmasını önlemeyi düşünmemiş.Ben bu ruşeti şerbetle besleseydim arı aldığı şerbeti gözlere dolduracak hatta çıkan yavruların yerinede dolduracakdı böylece anaya yumurta atacak yer kalmayacaktı. Yani ne yaptık kovanda yumurta, larva kalmadı sonuç ne olacak arı bitmeye başlayacak işte bu sene yaşadığımız arı kayıplarının bir çoğunun sebebi gerçekten bu. Kovanlarda sadece kışın yavru miktarı azalmış olmalıdır. Kış arıları çalışmadıkları için uzun yaşarlar sorun olmaz ama kış dışındaki dönemlerde kovandaki yavru faaliyetini aksatacak olursak bal akımı döneminde zayıflamış arı nedeniyle bal alamaz ve bu seneki kayıpları yaşarız. Biz galiba bu işi çözdük:))Bu arada bizimki makineyi değiştirdi ya bende dururmuyum canon A2000 e terfi ettim. İlk işimde otomatik modda makineyi ayarlayıp karşısında bir arıcı pozu vermek oldu:)



5 yorum:

Unknown dedi ki...

abi resimler harika çıkmış makinan hayırlı olsun,koloni yönetimi sadece oğul zamanında olmuyor çok güzel konuya deyinmişsin,kolonideki yavru zinciri bozulunca
arkadanda yeni genç elaman arı gelmeyince tarlacılar ömrü biten ölerek kovanda arı miktarı birden azalıyor,onun için teşvik yemleme çok önemli
güzel bir konu tebriklerikış arıların bol olsun abi,selamlar.

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi sayende kış arısını öğrendik, zinciri öğrendik ben kenddi adıma arıcılığı öğrendim bizim ülkede mesleğimizi öğretmeyiz diyenlerede rastladık bu nedenle paylaşımların için sağolasın

Unknown dedi ki...

doktorumbalkon fakirine şimdiden sağlık sıhhat ve uzun ömür dilerim bu aradamakinen hayırlı uğurlu olsungüle güle kullanasın inşallah.

Trakya dedi ki...

Abi makinanı iyi günlerde kullanırsın İNŞALLAH selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi arıcılıkta bilinmeyen gizemli şeyler söylesene. Milletin kafasını karıştır, arılar üstünden geçen üçaklara bakarken söndü de::))

Bahara kadar araştıralım. Niye blokden ve kovanların bakımsızlıgından ayrıca yavru alanı olup olmadıgından, blokeden bahsedersinki.

Bu saydıkların arıcı hataları, bizim arıcılarda hata yapmaz dolayısı ilede arıları hatalardan degil gizemli işlerden söner::)))

Ben makina aldım diye hemen koşup bir üst modelini almak zorundamıydın? Demek rekabet haaa.
Senin makinada benim hacı gibi kafalardan pek hoşlanmıyor, hacıda resim çekerken öneli yerleri çekiyor::))
Fakire burdan selamlar, heralde salkıma kadar, ruşet dolacak ve karniyolun nasıl geliştigini merak edenlerede cevap olacak.