31 Ekim 2008 Cuma

HİPOKRAT YEMİNİME BAĞLIYIM KUSURUMA BAKMAYIN....

Arkadaşlar diyeceksinizki ne gerek şimdi bu lafı ettin. Ben insanlara mesleğimi ayırım yapmaksızın uygulayacağıma dair yemin etmiş biriyim. Şimdi arıcılıkla ilgili sanal alemde yapılan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen tüm yanlışlıklara karşı uyarı görevimi de birilerini üzeceğim, kıracağım endişesi olmadan rahatlıkla yaptım ve yapmaya da devam edeceğim. Daha önce şu an çok sevdiğim bir ağabeyim kendini kameralar karşısında arılara sokturdu eleştirdim daha sonraları bir ilaç sırf maaliyetin düşürülmesi bahanesiyle yasal olmayan yollardan piyasaya verildi yazı yazdım bunlar hep ileri günlerde insan sağlığını olumsuz etkileyecek girişimlerdi o nedenle karşı durdum ve uyarı görevimi dilim döndüğünce yapmaya çalıştım.

Buradaki konu ise arıların kışın kekle beslenmesi yavru çürüklüğü yapmaz merak etmeyin denmesi büyük bir hatadır. Zira bir arıcı kışın arısına salkımdayken kek verdiği zaman yavru çürüklüğü olursa malum olduğu üzere yasak olmasına rağmen antibiotik kullanacak ve bu durum ilaçların bala karışması, bu hastalığın gerek mıkroorganızmaları ve gerekse de sporları ile bulaşmış balların ınsanımızca, çocuklarımızca yenmesi gibi sonuçlar doğuracağı endişesiyle bu konuya da değinme gereği duydum. Bu konuda Almanya arıcılar birliğinin uygulamalarını Mehmet Yüksel kardeşimiz aracılığı ile hep birlikte takip etmekteyiz. Bu kaynak bilimsel bir kaynak olmamasına karşın yapılan uygulamalar şimdilik elle tutulabilir ve uygulandığında insan sağlığı açısından bir endişe yaratmayacak uygulamalardır.

Sanal alemde kabul görmüş bir arıcı olan ve çevresindeki ekibindeki insanlara oldukça faydalı biri olduğunu duyduğum bir arıcı abimiz beslenme ile ilgili şu linkleri vererek siz arılarınızı besleyin yavru çürüklüğü olmaz korkmayın demektedir. Arkadaşlar kimse bunu bu araştırmalara bakarak söyleyemez zira tekrar söylüyorum ürettiğimiz balı çocuklarımıza yedirmekteyiz.

Ayrıca ben bu arıcılık grubunda herkesten çok şey öğrenmiş arıcılık bilgimin çok alt düzeylerde olduğunu söylemekten çekinmeyen biri olarak şunuda söylemek zorundayımki bilimsel yazıları okuyabilmek yorumlayabilmek temel bir eğitim gerektirir p<000 a="" al="" alemdeki="" amac="" anla="" anlaml="" anlatmaya="" anlayabilmekte="" anlayamaca="" ar="" asla="" ay="" ballar="" ben="" bir="" birde="" bu="" bulunmakt="" c="" d="" da="" daha="" de="" delil="" dilim="" e="" g="" gene="" gibi="" gruba="" href="http://www.zooteknidernegi.org/dergi/makale/2003_44_2_47-54.pdf" ildir="" ile="" im="" insanlara="" itim="" izane="" k="" katk="" kimseyi="" l="" labilir="" lamaya="" lar="" larda="" lkede="" m.="" m="" mledir.="" mlesini="" n="" na="" nce="" nceleri="" nd="" ne="" nedenle="" nelik="" o="" olarak="" oldu="" r.="" r="" rahatl="" rendi="" retilen="" rmak="" sa="" sadece="" sanal="" sonucunda="" sunmakta="" t="" temel="" u="" unlu="" unun="" uygulamalar="" ve="" y="" yanl="" yaz="" yazd="" yenilebilmesini="" zmek="">http://www.zooteknidernegi.org/dergi/makale/2003_44_2_47-54.pdf
SAYFA 49 SON PARAĞRAF
Bu çalışma, kolonileri şeker şurubu
ile beslemeye ek olarak polen ve farklı vitaminler ile desteklenmiş diyetlerle beslemenin
yavru üretimi ve bal verimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.


http://www.zooteknidernegi.org/dergi/makale/2003_44_2_47-54.pdf
SAYFA 50 İKİNCİ PARAĞRAF
Koloniler 1999 yılı
Ekim ayında 10 gün ara ile 3 kez yemlenmiştir. Beslemeye Kasım, Aralık ve Ocak
aylarında ara verilmiş
, 11 Şubat 2000 tarihinde tekrar 10 gün ara ile beslemeye
başlanmış 13 Mayıs’ a kadar 10 kez toplam 13 kez besleme yapılmıştır.

Bu araştırmada yukarıda gorulduğu gibi sırf şekerle yapılan besleme ile polen ve vitamin takviyeli beslemenin kıyaslanması yapılmakta ve bununda bal verimine anlamlı bir etkide bulunmadığı söylenmektedir. Belki oğul üretmek veya paket arıcılığı yapmak için tercih edilebileceği söylenmektedir.
Kolonıler kasım aralık ocak ayında beslenmemiştir beslenmesi durumunda neler olacağı bu yazıda geçmemektedir. Yavru çürüklüğü olmaz denmemektedir

http://194.27.44.15/~ziraat/ziraat_dergi/2001/09-N.SahinlerveS.pdf
SAYFA 1


Bu çalisma, bal arisi (Apis mellifera L.) kolonilerini ek yemlerle beslemenin arili
çerçeve sayisi, yavrulu alan ve koloni agirligi üzerine etkilerini belirlemek amaciyla
16/02/1999 ile 03/05/1999 tarihleri arasinda yapilmistir.

SAYFA 7
Arastirma sonucunda koloni gelisimini hizlandirmak ve kolonilerin ana nektar
akimina güçlü kadrolarla girmelerini saglamak amaciyla proteinli ek yemler ve seker
surubuyla beslenmesi gerekliligi sonucuna varilmistir.

Bu yazıda da kışın besleme yapılırsa ne olur anlatılmamıştır. Besleme 16 şubatla 3 mayıs tarihleri arasında yapılmıştır ve yer çukurovadır Burada kışın besleme yaparsanız yavru çürüklüğü olmaz denmemektedir.

7 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

TEŞEKKÜRLER DEĞERLİ DR MUHTEŞEM BEY...dOĞRULARI SÖYLEMEK VE YAZMAK İNSANLIK GÖREVİMİZ.ALLAH RAZI OLSUN.

Hayyam dedi ki...

Değerli arı dostu,
Arıcılıkla ilgili her hangi bir tecrübeyi uygulamayı yazarken olduğumuz yörenin iklim şartlarını öncelikle belirtmek gerekir.Sizin önce övgüle başlayıp sonra yanlış yaptığını ima ettiğiniz Yusuf Gürbüz (ki benim arıcılıkta ustamdır).Söz konusu yazı yazmaya başlarken yazdığı ilk cümle nedir?
"Beslemedeki esas düşüncem. Arıların uca bildiği sürece katı besleme, uçamadıkları sürece sıvı besleme yapılmasıdır."
Eleştirdiğiniz bumu yanlış olan bumu?Ne anlatmaya çalışıyorsunuz?
Eğer anlattığı tecrübesinin başında bu cümleyi yazmışsa iklim şartlarına göre bu temel çerçevede besleme yapılmasının yanlış olmayacağı mantığı çıkar.
Sizin doğrunuz ne ne yapmak gerekir.Bilimsel makale linki yazmadan Yusuf Gürbüzün yazı mantığıyla açıkca yazarsanız biz acemiler daha iyi anlarız.
Yusuf usta uçarken kadı uçmazken sıvı besleme yapın diyor bu yanlışmı tam tersinimi yapalım?

muhteşem turunç dedi ki...

Şaban abi alman arıcılar birliği dıyorkı kışa gırerken arıların bal stoğunu tamamlatın buda cerceve basına 1,5 kg baldır. Şimdi biz boyle teknık arıcılık yapılan bır ulkenın bu verılerıne karşı kişisel fıkırlerımızı öne sürmemeliyiz, kışın besleme yapmamalıyız. Ayrıca bahse konu araştırmalarda da kışın besleme yapılmamıştır vede kışın besleme yapın denmemektedir. Kışın besleme yapılması durumunda yavru çürüklüğü olması riski vardır yavru çürüklüğü olması halinde bala nelerin karışacağını yazımda anlattım."Eleştirdiğiniz bumu yanlış olan bumu?Ne anlatmaya çalışıyorsunuz?" demişsiniz anlatmaya çalıştığım sadece budur. Saygılar

HB dedi ki...

Hipokratı pek tanımam ama...

http://bp1.blogger.com/_MJg_ZcQhKsk/RfQnOjRNO-I/AAAAAAAAAS8/tAMp_HHsegY/s1600-h/P3090068.JPG


http://bp0.blogger.com/_MJg_ZcQhKsk/RfQlUTRNO9I/AAAAAAAAAS0/R7ONcNs3Et8/s1600-h/P3090069.JPG


http://bp0.blogger.com/_MJg_ZcQhKsk/RfMIBjRNO8I/AAAAAAAAASs/zNlKYkOxZx4/s1600-h/P3090073.JPG

Kışın salkımdaki arıya kek verildiğinde yavru çürüklüğü olmaması için alınacak tedbir için bir fikir verebilir sanırım.

muhteşem turunç dedi ki...

Hipokratı sadece tıpla ilgili insanlar tanır diğerlerinin tanımasına gerek yoktur. Zira tıptaki etik kurallara bağlı kalması çok önemli olan hekimlerin tanıması yeterlidir.Bu kek resimleri yavru çürüklüğü olmaması için alınacak tedbirler hakkında nasıl bir fikir verir onu bilmem ama eleştiriye tahammülsüzlük yapılan eleştirilerin altında başka şeyler arama gibi insana özgü nitelikler hakkında da fikir verecek resimler bulabilirseniz izleyenler açısından iyi olur diye düşünüyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ortada bir hata var.Herkes hala hatayı savunma peşinde.Yeni bir yazı daha yazacam kekle alakalı.

Yukardaki verilen linkler bana ait resim linkleridir.Ben oradan son yazdığım yazıya geldim.Bazıları hala üç sene önceki yerdeler ve bunuda savunuyor.Hayret,ben hep gelişimden yanayım.Defalarca bunu yazdım,hayat bir okul ve öğrenmeninde yaşı yoktur.

Bazıları ben bunu bilmiyordum hata yaptım diyemiyor ona şaşıyorum.Üç sene önce bu bilgiler varmıydı ,Mehmet Yüksel varmıydı.

HB dedi ki...

Muhteşem abi;

Buraya nereden geldik diye şöyle geriye yaslanıp, bir düşünsenize...

Ben Kocaeli Başkan yardımcısının arka planındaki ilaç olmasaydı dedim...

Kek ve yavru çürüklüğü bağlantısını Ali abi kurdu. Hem başkan yardımcısının arka planındaki ilaç onu ne ilgilendiriyor ki...

Şimdi sizin dediğiniz doğru.

"ama eleştiriye tahammülsüzlük yapılan eleştirilerin altında başka şeyler arama gibi insana özgü nitelikler hakkında da fikir verecek resimler bulabilirseniz"

Bunun için o Başkan yardımcısı fotoğrafına tekrar baktığınızda bu olmasını arzuladığınız resmi göreceksiniz.

Eleştiriye tahammülsüzlüğün başucu fotoğrafı olarak tarihte yerini alsın.

Ayrıca hipokrat yemininin sizin için ne kadar önemli olduğunu iyi bilenlerden biri olarak, keşke o fotoğraf içinde gereğini yapsaydınız.