1 Ocak 2009 Perşembe

Soba, baca zehirlenmeleri

Bu senenin ilk acı haberi Ankarada 7 öğrencinin karbonmonoksit gazıyla zehirlenme sonucu öldükleriydi. Bu nedenle geçeen sene yazddığım bu konuyu aynı olarak tekrar yayınlıyorum. Aman dikkatli olalım.

Havaların soğuması ile birlikte ısınma amaçlı olarak kullanılan katı, gaz ve sıvı yakıtlı ısıtıcıların kullanımı doğal olarak artmaktadır. Kullanım artışına bağlı olarak bu yakıtlı cihazların standartlara uygun olmaması, yanlış montaj ve hatalı kullanımı sonucu baca zehirlenmeleri dediğimiz KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ meydana gelebilmektedir.

Karbonmonoksit gazı yakıt olarak kullanılan kömür, odun, tüp gaz,doğalgaz,mazot,benzin,fuel-oıl v.b.maddelerin kötü yanmaları yani tam yanmamaları sonucu oluşmaktadır.Baca yolu ile atılması gereken bu gazın yetersiz baca sistemleri nedeni ile yaşanılan ortama geçmesi sonucu zehirlenme olayları meydana gelmektedir.Bacaların yetersizliği yanında lodoslu havalarda da baca çekişinin düşük olması sonucu zehirlenme olayları sık görülmektedir. Karbonmonoksit gazı solunduğunda kandaki oksijeni taşımakla görevli olan hemoglobin maddesine bağlanmaktadır.Bunun sonucundada kanda oksijen taşınabilmesi zorlaşmakta hatta imkansız hale gelmektedir ki bu da ölümle sonuçlanmaktadır.Karbonmonoksit gazı kana oksijene göre 250 kere daha hızlı karışmakta dır.Bu nedenle yaşanılan ortamdaki havada çok az miktarda karbonmonoksit gazı bulunsa bile ölüm meydana gelmektedir.
Karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu kanla oksijen taşınamaması beyin,kalp v.b. gibi hayati organlara oksijen gitmemesi demektir.Bu da boğularak (asfiksi) ölüm demektir.Bu tür zehirlenmelere siyanür ve hidrojen sülfür gazı gibi maddelerde yol açabilmektedir.Siyanürle olan zehirlenmeler altın işiyle uğraşanlarda,meyve ağaçlarının ilaçlanması esnasında,böcek ilaçlamasında ve eczacılarda görülebilmektedir.Hidrojen sülfür zehirlenmesi kanalizasyon işiyle uğraşanlarda görülmektedir.

Ev içindeki soba borusu uzunluğunun çok olmasının fazla ısınmaya neden olacağı gibi halk arasında yanlış bir inanış bulunmaktadır.Boru uzunluğunun fazla olması çekişin azalmasına ve gaz kaçağına neden olduğu gib yanmanın tam olmaması sonucu maddi kayba da neden olabilmektedir. Soba ve şofben benzeri cihazların duvardaki baca deliğine en az 50 cm. ve en çok 150 cm. uzağa kurulması gerekmektedir.Çatılardaki bacaların çatı seviyesinden en az 1,5 metre yüksekte olması iyi bir çekiş için gereklidir.

Bir gaz zehirlenmesi vakası ile karşılaşıldığında şu hususlara dikkat edilmelidir.
*Odada kesinlikle elektrikli cihaz (lamba,telefon,cep telefonu v.s.) kullanılmamalıdır
*Kazazede süratle temiz havaya çıkarılmalıdır.Bu işlem yapılırken asla yürütülmemelidir.
*Eğitimli kişiler tarafından kazazedeye ilk yardım uygulanmalıdır.
*112 nolu telefondan ambulans istenmelidir.

Şofbenleri 6 metreküpden küçük hacimli banyolarda kullanmayınız.Şofben kullanılan banyoları iyi havalandırınız.Şofben ile LPG tüpü arasındaki hortumu 125 cm den uzun tutmayınız.Korsan tüp kullanmayınız.Gaz kaçağı söz konusu olursa kibrit yada çakmakla kontrol etmeyiniz

Otomobil egzoslarındanda karbonmonoksit gazı çıkışı olmaktadır.Garaj gibi kapalı mahallerde otomobiller uzun süre çalışır vaziyette tutulmamalıdır.Böyle durumlardada sık sık karbonmonoksit gazı zehirlenmesi meydana gelmektedir

Karbonmonoksit gazı kör veya sulu kuyularda da bulunabilmektedir.Fermentasyon ürünü olarak bu yerlerde açığa çıkan gaz temizleme amaçlı olarak kuyuya girenleri de etkileyebilmekte ve zehirlenmelere yol açabilmektedir.

5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Muhteşem hocam bende sabahleyin gazetelerden okudum çok üzüldüm,bu gençlerimiz eğitimli kişiler nasıl böyle bir hataya düşerler aklım almıyor.Umarım bu kötü örnekler son olur,sizinde dikkat çektiğiniz gibi işin kuralı neyse yerine getirmek lazım,son pişmanlık fayda etmiyor maalesef.Güvenlik tedbirlerini hiçbir zaman küçümsememeli ve ihmal etmemeliyiz.İyi çalışmalar.

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

yaşa be doktorum,benim bile dogru bıldigim uzun borulu soba olayını aydınlattın,ben yanlışmışım çok teşekkur.kimdemiş sana o eksik dr.yakıştırmasını, sen bızım sanal alem dr.mussun,o taraflara taşınırsam tabi muayene olmıyada gelecegim. yeni yıl gönlunce gecsin muhteşem bey.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İnşallah bu doktorun yüzünden zehirlenip ölmem::))

muhteşem turunç dedi ki...

İlhami abi gerçekten üzücü bir olay ama elden ne gelir bir boru yüzünden gencecik fidanlara yazık oldu işte.

Sadettin abi halikaten bir boru yüzünden olmuş bunlar. Diğer söylediklerine gelince yanına Ali yide al lazım olacak:)

Bak sen sık sık balık yiyip duruyon bir gün bayat balıktan zahirlenecen niğdeli ne anlar balıktan:))

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Muhtesem abi gercekten cok onemli bir konuya deginmissin,Bilgilendirme icin tesekkurler. 3-4 gun once Canakkelede bogaz trafiginde gorevli bir kaptan arkadasimi bu sebepten dolayi kaybetmeninde uzuntusunu yasamaktayim. Bilhasaa bu tur zehirlenmeler calismis oldugum kimyasal tankerlerde cok yasanmistir. Bu konuda bilinclenmek cok onemli.