18 Ocak 2009 Pazar

Mehmet Yüksel Duymasın....

Benim her kış mevsimi marangozluk damarım kabarır. Bu sene Almanyadaki arıcı arkadaşımız Mehmet Yükselin kullandığı kovan tipinde bir kovanı deneme amaçlı olarak kullanacağım. Her ne kadar bu kovanlar için taşımalı arıcılığa uygun değil şeklinde sohbetlerle karşılaşsamda ben zaten sabit arıcılık yaptığımdan dolayı bu anlamda bir sorun yok. Ayrıca evimin terasında ikinci katın rüzgar alacak olması nedeniyle katlı kovanlar sorun yaratacak. Bu kovanların hoşuma giden diğer bir yönüde kuluçkalık ve ballığın yanyana olması dolayısıyla koloni kontrolu daha kolay olacak. Yada bana oyle gelıyor. Zira Mehmet Yükselde bu görüşüme fazla katılmıyor ama kuluçkalık kontrolu kat ındırme ve bindirme derdı olmayacağı için bence daha kolay olacak.


İşin en zor kısmı ortadaki bölme tahtasını tasarlamak. Zira yapıp gördükçe başka fikirler oluşuyor insanın aklında. Önce 2 cm lik tahtaya çıta oturma kanalı açtım üzerine yukardan aşağıya uzanan işçi arıların geçeceği kanalları el frezesi ile hazırladım ve ana arı ızgarasını monte ettim.Ana arı ızgarasının üzerinede kontraplak dönerek kapattım. Bu kontraplak aynı zamanda ballık kısmının çıta oturma kanalını oluşturdu. Bu kovan ilk deneme olduğu için bazı kusurları oldu ama napalım zamanla duzeltecez artık.







Şu ana kadar gelinen nokta bu. Bundan sonra bulduğum ilk fırsatta ballık kısmının giriş deliği ve taban tahtasının montajını yapacağım. Daha sonrada kapak kısmına sıra gelecek. Üst taraftaki en önemli konu ballık ve kuluçkalık üstünün mika ve straforla kapatılabilecek şekilde dizayn edilmesi. Bu sene 37 numarayı bu kovana aktaracağım nede olsa memleketlerinde teyzeleride bu tip bir kovanda bulunuyorlar.

14 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Muhteşem Bey:
Resimden gördüğüm kadarıyla uçma tahtasına yağan yağmur rüzgarla içeriye girer gibi geliyor. çünkü uçma tahtası düz olmuş.
Saygılar.

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Gunaydın,doktorum;sen gece uyumamışsın anlaşılan,sabah sabah çakma kovanınla gözümü açtım.arı bakanıgörmesin,o seçim işleri ile ugraşırken sen onu geçeceksın anlaşılan.
(bir gözlemim oldu,çercevelerin yanakları ballıga geçişi zorlaştıracak gibi,mehmet yükselin çercevelerine dikkatli bak,hocam bilhassa yanakları ıkı bogumlu.birde ballıgın bal zamanı kullanıcak olan muslugunu unuttunmu,yoksa bilerekmi koymadın.)
BAŞARILAR.

Şevket dedi ki...

güzel bir tasarım; arılı olarak bir sezon geçirtmek ve ona göre değerlendirmek lazım.Ballığa da bal akımında kullanmak üzere bir giriş çıkış deliği açılsa havalandırma ve trafik açısından daha uygun olur kanaatindeyim.
Benimde iki koloni için ortak ballıklı olarak buna benzer bir düşüncem var,ama henüz gerçekleştiremedim uygun olurmu birbirlerini kırarlarmı,başka olumsuzluklar olurmu gibi endişelerim var.Ancak Ali Şekerli ortak koloni yönetiminden bahsetmişti.Değişik tasarımları verimi yükselmek için denemek gerektiğine inanıyorum.Saygılar sunarım.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi Kovanın hayırlı olsun,
koloni yönetimi aynı katlı kovanlarda olduğu gibi,aslında herşey aynı.
Yeni kovanında başarılar ve bol hasat yapmanı diliyorum.

Selamlar saygılar.

başakşehirlisalih dedi ki...

muhteşem abi süper olmuş bencede sabit arıcılık yaban lar icin bu kovanlar iyi olur .bende bunlardan birkac atet yabmak istiyordum siz ornek oldunuz calişmalını zı takip edecem sizden kopya cekecem.allahım kolaylık versin.

Unknown dedi ki...

Sayın doktorum ,Selam ve saygılar.Yeni kovanınla ilgili düşüncen çok olumlu,hayırlı olsun.Benzer kovanlarla yıllardır çalışmaktayım.Kovanlarımın tamamına yakını diyebilirim.Avantajları oldukça fazla.Bir kovanda iki ana bulundurmak,ana yetiştirme kovanı olarak kullanmak vb birkaçı.Katkım oması dileği ile bir hatırlatmada bulunmamı hoş görün,Sizin şu çerçeveleri girişe paralal bir deneyin.buradan boyları denk gelecek gibi görülüyor.Yatık kovan olaraqk kullanmak,bölme tahtasını arıya göre hareket ettirerek genişletmek,daraltmak.Yapılacak tek değişiklik yanlara da kamba açmak.Benimkiler biraz farklı.8çarçeveli kovanlara yarım çerçevelerden 12 yatık çerçeve kullanıyorum.arıya göre yarım veya tam çerçeve seçime bağlı.Kat da veriliyor.Arılar arasında denkleştirme ve takviyeler kolay oluyor.Umarım faydalı olmşumdur.Kolay gelsin. Başarılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Arkadaşlar herkese teşekkürler. Bu haberi bu aşamada yapmaktaki amacım yapıcı eleştirileri alıp iş işten geçmeden aklıma gelmeyen değişiklikleride ekleyebilmekti. Eee övünmek gibi olmasın Kayseriliyiz işte:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bu kovanın neresiyle övünürsün anlamadımki?. Tamamen ihtiyar işi bir şey::)). biliyoruz ki emekli oluyorsun.

Birde bana sataşma var ben kaç işle uğraşıyorum o halde bile geçilemiyorum.Lütfen konuşmalarınıza dikkatttt.::))


Muhteşem abi bu işleri yapmadan bana gelip marangozluk dersleri alman lazım,bence iyi olmamış bu sıralar bir gelde dersini al git.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi sen hele işleri bitir çay ıcmeye gelırız:)

ÜNAL MARKET dedi ki...

Abi yine muhteşem bir iş yapmışsın yardımcı olabileceğim irşey olursa seve seve yaparım nede olsa eski mesleğimiz.kapak ve altını Kış aylarını düşünerek tasarla 2cm kalınlığındaki tahtalar kuluçkalık için biraz ince gelebilir.
osman ünal

Üzeyir Okkan dedi ki...

Muhteşem bey,
Kovan fikri çok güzel,fakat Hilmi
hocamında dediği gibi çıtaları girişe paralel yaparsanız çok daha
kullanışlı olur,çünkü o tip kovanları bende 2 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum hatta
ikisine yeni ballık yaptım gelecek sezon birde öyle kullanacağım.
Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi senin bizimle gelmeyeşinin nedeni şimdi anlaşıldı. Arıcının iyisi kovanını kendi yapandır.Kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Osman abı tahta kalınlığı aklımda 0,5 mm polıuretan ddonecem buna en dışada hoş bı kaplama yapacam daha bu kovan terasta mobılya gıbı olacak ınsallah hedef o
Saim abi göya renk vermedık ama:)
Üzeyir abi bu cıtaların dızılışı benım ıcın onemlı kendısı benımle aynı fıkırde değıl ama Mehmet yukselın guclu arılı calısmasının sebeplerınden bırı olarak bunu goruyorum boyle deneyecem bunu.

emin benli dedi ki...

bir öneride benden,kapaklarını menteşeli yaparsanız çalışması çok rahat oluyor.Ben 2 sene önce yaptığımda herkes dalga geçmişti ki o zamanlar Mehmet beyin kovanları bilinmiyordu.Yorumları okuyunca meğer ne çok bilen varmış dedim.Benim kovanlar tek bölüm ve 22 çıta alıyor.Dip tahtasında da havalandırma kısmı var..ballık kısmında.yaz kış açı tutuyorum.arılar üşümediği gibi nem sorunuda olmuyor.