9 Eylül 2008 Salı

İNVERT ŞEKER HAZIRLAMA

Bu akşam 3 kg toz şeker 660 santilitre su karışımı digital labaratuar termometresi kontrolunde 117 derece santigrada kadar karıştırılarak ısıtıldı. Bu dereceyi Kartaldan 30 YTL ye aldım. Karışım 117 dereceye gelince suda erittiğim sitrik asiti (limon tuzu) ilave ettim. Bu dereceye gelene kadar sürekli karıştırdım 110 dereceden sonra köpürmeye başladı. Fakat limon tuzunu ilave ettikten sonra köpürme bir süre daha devam ettikten sonra durdu karışım berrak sarı renk aldı. Daha sonra soğumaya bıraktım. El değecek kıvama geldiği zaman blenderla çırptım görunum sut gıbı muhallebı gıbı oldu ve plastık pıknık tabaklarına aktardım kıvamı yumusak olur dedı Alı Şekerlı abımız bunları da posetleyıp oyle verecem akmasın dıye. Alı Şekerlı sıtesınde yayınlamıstı bu fondon sekerının yapılısını uyguladık sağolsun bırde dedıkı tartarık asıtle yap kıvamı sert olur dedı fakat arılar bu sıtrık asıtle olanı daha ıyı alıyorlarmış. İşte bilgiler paylaşılınca neler oluyor ortada sağolsun tekrar.



Önce suyla şeker karıştırıldı ve ocağın üzerinde termometrenın probuda
karışımın içinde.



karışımın ısısı 117 yi gördü ben 115 ken çekebildim 117 olunca sitrik asit eklendi karıştırmaya devam edildi



böyle berrak bir sıvı elde edildi önce olmayacak gibi bir his vardı içimde ama....



Blendırla çırpmaya başladığımda sıvı böyle süt muhallebi görünümü aldı işte fondon şekerimiz hazır.....






Bu karışımın kıvamı sabah baktığımda oda sıcaklığında hala yumuşaktı. Bu tabağı çıtaların üzerine ters çevirip koymaya kalkarsam kesin akar o nedenle açık kısımları yukarı gelecek şekilde ve poşetlenmiş olarak koyacam yandan bir giriş deliği bırakacam.

12 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi herkes için hayırlı olsun.Bunun devamı gelecek.Geçen sene pudra şekeri beklerken arısı açlıktan körleyenler oldu.


Emegi geçen herkese teşekürler.Ben diyorum zaten en yetenekli talebem diye::))Yüzümü kara çıkarmadın,seni seviyorum.

Ballı Baba dedi ki...

Muhteşem hocam, gecenin o saatine kadar uğraştığına değmiştir. Artık bu işi profesyonelce yaparsın bizde senden temin ederiz.Senin bahcendeki arıların çok şanslı...

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi heeee sayemde yüzün bembeyaz oldu resminden anlaşılıyo:)) Selahattin abi yakında bunun tesisini kurmayı planlıyorum bunlar deneme üretimi zaten:)))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Termometrenizde güzel çok sağlamcısınız.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi alarmıda var üst sınır belirliyorsunuz o dereceyi gectimi sesli olarak uyarıyor.

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Muhteşem hocam ; Ali bey balıkla uğraşmaktan fondana vakit ayıramıyor.Hem mademki Ramazan ayındayız bu işlerin zekatı da var. Ali beyin hakkınıda gönderirsiniz artık.
Selamlar.

muhteşem turunç dedi ki...

Ayhan abi Ali memur değilki ona zekat düşmüyormuş zaten:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi bana zekat düşmezde, hediyemiz alınmış Ayhan abi::))

o ısıtıcının aynısı bende de olacak yakında.

Şurup bağırıyormuş yakma beni diye,ısıtıcı vasıtasıyla.Bir sürü olumsuz söylemler olacaktı.Yok ısıyı geçtindi yok yandıydı gibi işlere bu labaruvatuvar aleti noktayı koydu.

muhteşem turunç dedi ki...

bırak bu ayakları hedıye medıye yok adresı verırım gıder alırsın paşa paşa:)

UĞUR KIRAN dedi ki...

Muhteşem abi, o termometrenin probuyla termometre arasındaki kablomu yoksa ısı geçirgen telmi her neyse onun üstünde oluşacak olan ısı kayıplarınıda hesap ederek ısısı ölçülen madde ile termometenin gösterdiği sıcaklık derecesi arasında bir kaç derece farklılık mutlaka oluşacaktır.Dolayısıyla göstergede oluşan değer mutlaka gerçeğinden daha düşük olacaktır.
Sonuç olarak benim naçizane görüşüm117 ye bir kaç derece kala sitrik asiti katmanızı tavsiye ederim

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hep dua etmişimdir zaten,Allahım kimseyi doktorun eline düşürme diye.Düşerseniz durum ortada işte.::(((

muhteşem turunç dedi ki...

Uğur abı satan adamın söylemesi bu termometrelerden çin malı olanını ve 5 dolara kadar olanını bulursun ama güvenilmez bu alman malıdır iyidir der.Ama haklısın tedbirli olmak lazım 120 derece uzerı karamelleşme başlıyor.
Ali abi dur daha ne gördün, iğne felanmı oldunda elıme düşürmesin muhabbetleri:))))