28 Eylül 2008 Pazar

YENİ ARICILARLA TANIŞIRSAK YENİ BİLGİLERE ULAŞIRIZ....


İki gündür Tekirdağ Yeniçiftlikten Yücel isimli bir arıcı arkadaşla msn de sohbet ediyoruz. Ana arı kabul ettirmekle ilgili ilginç fikirleri var. Diyorki anayı kafeste beraber gelen bakıcı arılarıyla beraber hanı şu eşleşmemiş analı kovanların naklinde kullanılan kapak diye tabir edilen kafeslere kendı bakıcılarıyla beraber hapsedın ana burada yumurtlasın sonra salın dıyor. Yumurtlayınca yumurta fremonu salgılar ve kovan onu kabul eder dıyor. Bana mantıga uygun geldi keşke daha önce bilseydim Ali Türkün diline ana arı canavarı dıye dusmezdım:))

8 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Ana arıyı küçük kovanda değilde normal kovanda tek çıta ile yetiştirip,Beysiz kovana verin.İşlem şöyle yapılacak:Beysiz kovanın üstüne gazete kağıdını örtün.Üstüne ballık yerleştirip,Tek çıta ana arıyı az kekle koyun.Gazetenin altında çıta olmayan boş yerlerinden 2-3 küçük delik açın.Hem kek,hem ana kokusunu algılayan arı gazeteyi yemeye başlar.İşlem sonunda 3-4 gün içinde ana arıyı aşağıya indirir.Hemen yumurta atar.

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Her öğrendiğin doğru olabilir. Kullanıla bilirliğine bakmalısın. Bal sezonunda ana arıyı hapsetmek içinde kullanılır. Ama ana arıyı vermeye kalkarsanız anasız kalmış arılar bu plastiğin peteğe battığı yeri kemirerek anaya ulaşıyorlar. Bazen tehlikeli oluyor.
Sayğılarımla.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Hocam önce Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,herşeyin gönlünüzce olmasını temenni ederim.Bahsetmiş olduğunuz konuda söylemem gereken her insanın uğraşırken değişik yöntemler geliştirmesi,bilinmedik olaylarla karşılaşması gayet doğal,bu güzel bilgiyi bizimle paylaştığınız için sizi ve arıcı arkadaşımızıda deneyimini sizinle paylaştığı için kutluyor başarılar diliyorum.Sevgi ve saygılarımla

Adsız dedi ki...

sayın doktorum biz bu uygulamayı gecen yıl denedik arılar petekleri bu koyulan kafeslerin yanlarından deldi ve iceri girdi anayı sıkıp öldürdüler monto ettiğimiz peteklerde yuvarlak şekillerde bozulmalar oluştu vaz geçtik
kolaygelsin
pınarhisarlı arıcı

muhteşem turunç dedi ki...

Evet blogların faydası işte bakın uygulamalarda oluşan istenmeyen sonuçlarda paylaşılmış oluyor hepiniz sağolun ayrıca bayramınızda kutlu olsun...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bana bu aleti veren firma dediki,eşleşmeyen anaarıların nakilinde kullanırmış.Bu sene ben Pınarhisarda kazımlara 20 tane karniyol anaarılar ürettik.Sagımdan sonra arıyı hemen kaldırmaları gerekiyordu.Analarında yeni çıktıgı zamandı ve hiç birieşleşmemişti,alayını nakil sırasında kesmişler bir tane bile kalmadı.

Kazım çok üzgündü o kadar ugraş ve sonuş sıfır olsun.Bende kutularımda kalan son üç anaarıdan birini kazıma verdim.

Yani o kapaklar eşleşmeyen arıların nakillerinde kullanırmış.

Bizdede her şeye uyarlanıyor,balda hapset,anaarı verme kafesi yap.Kazımların olay bana tecrübe ve anı olark kaldıiburadanda paylaşmış olduk.

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Muhteşem bey , sen yine de Ali beyin dediklerini yabana atma . Bazen fazla teferruat insanı yanılgıya da götürebiliyor.Şimdiden iyi bayramlar.

muratakın dedi ki...

Sayın Muhteşem bey:
arıcılar durmadan çalışıp yeni uygulamalar buluyor.
kısa süreli hapisler için uygun ve zayıf kovanlar için.
Birde Ali Türkün yazdıklarına bir şey ekliyeyim.
taşıma anında döllenmemiş veya yeni döllenmiş ana da olsa bazılarını kesebiliyorlar.
ancak kendi yumurtasından yavrular çıkınca sıkıntı en aza iniyor.
Saygılar.