7 Ocak 2012 Cumartesi

Nasıl ana arı üretiyorum...

Arılığıma işlerim dolayısıyla hafta sonları gidebildiğimden, her bahar  oğul için bir kaç tane tuzak kurarım. Bu senede tuzaklarımdan birine oğul girmesiyle, benim ana arı üretim işini başlatmam bir oldu. Aslında oğul yerine mevcut bir koloninin, arısını çıtaların kabartılacağı yere silkelemekle de işe başlayabilirdim.

Ana arı üretimi için kullanacağım kutuları bu sene değiştirdim. Artık yarım ballıklar için üretilmiş plastik yanak çıtalarını kullanacağım. Bu plastik yanaklardan hazırladığım çıtaları elimdeki bir yarım ballığa dizdim. Zaten bu çıtalar da yarım ballık çıtalarının yarısı kadar. Bir yarım ballık bunlardan 20 tane alıyor. Niye bu çıtalara göre kutu dizayn ettim ve bu sisteme geçtim derseniz benim kutu sayım az olmasına rağmen kutulara çıta hazırlamak hele hele yanak çıtalarını hazırlamak bana hep zor geldi. Bu plastik yanak çıtaları yarım ballıklarda kullanılmak üzere DEHA PLASTİK firması tarafından dizayn edilmiş bende bunlara geçtim. Bu plastik yanak çıtaları bayağı kullanışlı olacaklar. Bu sistemin fikir babası Sadri abimiz ve Vecdi abimizdir başkaları gibi sahiplenmiş olmayalım:)

Yarım ballığa çıtaları dizip, altına uyduruk bir taban tahtası yapıp;

içine şerbetliğide koyup, Oğulu buraya silkeleyerek

işlemi başlattım. Ertesi günü ham peteklerin kabartılmaya başlandığını da gördüm.

Bir hafta sonra bu koloniyi açtımki helal olsun sizlere dedirttiler. Hemen hemen 2 tanesi hariç hepsi kabarmış. Ana arı yumurtayı döşemiş. İşlem tamam.. Burada bir özellik belirteyim ki oğul arısı çok güzel petek kabartıyor. Sistemin tek kusuru; çıtalar arasındaki daha geniş alanlara da petek örülüyor olması.
Kontrolde yavrulu çıtalar tek tek tarandı ve ana arı arandı.

Ana arı bulundu ve üç adet arılı çıtayla beraber alındı ve bir kutuya kondu. Yanına üç tanede ham petek kondu. Uzak bir bölgeye nakledildi.

Ananın bulunduğu  kutu nakledilecek ya yolda çıtalar kaymasın diye böyle çivilerle çakıldı. Aman belirteyim saldırgan bir arınız varsa bunu denemeyin zira bir anda arının üstünüze boşaldığını görürsünüz.

Ana kutularımın yenilerinde havalandırma alttaki 2 adet telli delik ve muslukdan sağlanıyor.

Bu hafta, önceden anasını aldığım çıta kabartan koloninin kendi yaptıkları memeleri temizleyip larva transferiyle  ana arı üretimine başlayacaktım. Cumartesi günü baktım Sadri abimiz ve komşusu 4 çıta arılı bir koloniyi elinden tutmuş getirdiler:) Bendeki damızlık koloniden transfer yapacağız:)

Sadri abimizin komşusu Bulgaristan göçmeni, oradayken köyde hatta kasabada bir tek bana arıcılık dergisi gelirdi diyor. Anlaşılan elden geldiğince bilimsel yayınları takip ediyormuş. Sohbet arasında bloglarıda fırsat buldukça izlediğini söyledi.

Sadri abimiz malzemelerini (büyüteç, kaşık) almış yanına ya kardeşim ne var bunda, yapalımda cümle alem görsün diyerek arılığa girdi:)

İlk beş altı taneyi ben yaptım
Baktım beğenmiyor verdim kalanını kendisi tamamladı.

Larva transferi yapılıp çay molasına geçildiğinde Erzincan dan Vecdi abimizin yolladığı ışıklı aparatlar konusunda fikir alışverişi yapıldı. Sohbet üç arıcı bir araya gelince bitmek bilmedi.


Akşam üstü malzemelerini araca yükleyip Sadri abimizi yolcu ettik. Yüzüne pek demiyoruz ama bizde hakkı çoktur. İki senedir acayip nazımıza oynamıştır.

Benim kendim için yaptığım transferlerden tutanların ertesi  günkü görüntüleri böyleydi. Başladık bakalım haydi hayırlısı..

Aşağıdaki filmde geçen hafta anasını aldığım koloninin kendi yaptıkları memeler görülmekte. Ben film çekerken üzerinde meme bulunan dört beş çıta saydım ki bu koloni zaten dört beş kutu arılandırır. Yani her kutuya böyle bir memeli çıta verilirse hem kutu analandırılmış hemde arılandırılmış olur. Göz problemi yaşayanlara uygun bir yöntem. Ben bu memeleri temizledim. İsteyen bu memeleri kullanarak da ana arı üretebilir. Önümüzdeki hafta kutuların arılandırılması ve larva transferiyle elde ettiğim memelerin dağıtılması işini yapacağım.


2011 ana arı üretimi faaliyetlerim. mturunc

Bir hafta sonu tüm mesayimi yeni ana kutularımın imalatına ayırdım. Plastik çıtalı bu ana kutularım onar çıtalı olacak ve çıta hazırlama konusunda bana büyük kolaylık sağlayacak. Toplam beş adet oldular ama hedef on adet olmaları.
Kutularımın imalatı bitince  arılandırılması işine başladım;
Geçtiğimiz hafta larva transferi yaptığım ve kapanmış olan memelerin dağıtılması işlemi tamamlandı. Her kutuya bir adet kapalı meme, dış kısımlara ballı polenli çıtalar ve ortayada bir adet kapalı yavrulu çıta üzerindeki arılarıyla birlikte verildi.
İşlemi tamamlanan kutular depoya alındı. 3-4 gün kadar karanlık odada kaldıktan sonra nihayi yerlerine alınacaklar.
Son arılandırılan kutu ise meme besleyen koloninin olduğu yere konacak olandı ki o karanlık odaya alınmadı. Bu koloninin anası daha önce üç çıta arılı olarak bölünerek uzak bir yere götürülmüştü. Şu anda harıl harıl çalışıp yumurta atıyor. Yanındaki kızları ise petek kabartıyorlar. Önümüzdeki hafta bu beş koloniye ondan birer adet yavrulu  çıta takviyesi yapılacak ki zincir kopmasın. Bu analı koloni diğer beş adet ana kutusunun takviyesi olarak görev yapacak. Bence bu uygulama şart zira bu eşleştirme kutularının sönmelerinin ve kendini toparlayamamasının en büyük nedeni bu zincir kopması.
Şimdi gelelim başlatıcı koloninin hazırlanması bilgisinin kaynağına.
2011 yılında Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğünün düzenlediği ana arı üreticiliği kursuna katıldım.


Kurs için gelen Feyzullah Konak hocamızın iznini alarak önemli noktaları videoya çekerek yayınlıyorum. Ben sanal alemde saklanan bilgilerden en fazla şikayet edenlerden biri olarak bu kursda gördüklerimi detayı detayına burada paylaşıyorum.
Ana arı üretiminde başlangıç kolonisi işin ekonomik anlamdaki en önemli olmazsa olmazı. Hocamızın anlattığı gibi bir koloni hazırlanıyor ve transfer edilen larvalar burada bir gün bekletiliyor. Memeler başlatılınca besletici koloniye alınıyor.Bu Yöntemle az kolonisi olanlar bile hiç bir koloniyi gözden çıkarmadan ana arı üretebilecekler. Hatta dahada önemlisi diyelimki bir koloninin anasını beğenmiyorsunuz bunu değiştireceksiniz. Elinizde de iki tane koloni var. Anayı öldürüp kendisinin ana yapmasını beklerseniz o koloniden o sene bal alamazsınız. Halbuki napıyoruz bu anayı ıkı gunluğune bir iki çıta arıyla bir ruşete alıyoruz. Ruşetin ağzını kapatıp karanlık serin bir yerede iki gün tutuyoruz kolonideki açık yavrulu ve yumurtalı çıtaları, arılarını silkeleyip tekrar geri alacağımızdan işaretleyerek diğer koloniye veriyoruz. Böylece anayı koloniden uzaklaştırarak hazırladığınız bu koloniye bir gün sonra yaptığınız larva transferi yöntemiyle hazırladığınız  memeleri vererek işlemi başlatıyorsunuz. Kolonide hiç açık larva ve yumurta kalmadığı için sizin verdiğiniz larva transferlerini mecburen başlatıyorlar.Başlanan memeleri bir gün sonra diğer koloniye kat atıp ana arı ızgarasının üst kısmına vererek besletiyorsunuz. Başlatıcı koloninin anasınıda böldüğünüz çıtalarıyla ve diğer koloniye verdiğiniz çıtalarınıda geri alarak kloloniye geri veriyorsunuz. Bu ana iki gün gecikmeyle yoluna devam ediyor. Malum memelerdeki ananın çıkması eşleşmesi yaklaşık 30 gün sürecek. Bu sürecde koloni eski anasıyla yoluna devam ediyor. Memeler kapandımı bir çıta arı bölüp verin. Ana eşleşip gelince istemediğiniz anayı imha edip bu yeni anayı koloniye verin. Böylece bu koloni duraksamadan işine devam etmiş olacaktır. Yani bu koloniden hem bal alabileceksiniz, hem ana arı ürettiniz ve hemde anasını değiştirdiniz.Balını yerken beni hatırlarsınız artık:)
şimdi gelelim benim kutulara;
üç gündür  karanlık oda hapsinde bulunan kutularımı özgürlüklerine kavuşturdum.




Şimdi gelelim besleyici koloninin nasıl oluşturulduğuna; Başlatıcı kolonide bir gün tutulan memeler bu sürenin sonunda besleyici koloniye veriliyor. Burada en önemli noktalardan biri memelerin bulunduğu çıtanın yanına acemi arıların gelmesini sağlamak amaçlı olarak açık larvalı çıtaların konması. Bir diğer önemli noktada memelerin burada 10 gün beklemesi. Ana arı kutularında 200 adet arı bile olması yeterliymiş. Tabi leblebi gibi saymayı tavsiye eden bir söz değil bu; sadece kutudaki arı miktarının en az ne kadar olması gerektiğini anlatmak amaçlı kullanılmış bir kelime. Aşağıdaki filmde Feyzullah hocamız besleyici koloninin hazırlanmasını anlatıyor.


11 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi güzel bir paylaşım olmuş. Ana arı üretimine ilk başlayacaklara önemli ip uçlarını hiç dolaştırmadan vermişin, böyle ucuz bilgi vermemen lazım, bundan dolayıdır ki kalfalığa demir attın::))

Şu bilgiler bilmeyene o kadar değerli ki, bunun anlatılması yapılamaz.Çok şey yazıp paylaşımın ayarını bozmak istemiyorum, tek kelimeyle Muhteşem bir arıcısın, ustan gözlerinden öper.

Bu haberin linkini blokta yan tarafa hemen ulaşılacak şekilde link haline getir.

Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Abi hakikaten aranıpta bulunamayacak türden bilgiler. Nasipse bu yıl bir kaç deneme daha yapacağım kendimi geliştirmem şart, belki kabul olursa kursa filan gelirim oralara :)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Gayet güzel,anlaşılması kolay bir anlatım olmuş.Bir arıcının en ekonomik anlamda ana arı üretme metodunu tarif ediyorsun.

Kışın ortasında içimizi ısıttın ::))

Ben uygulamalarımda senin karanlık oda bölümünü yapmadım.Bu kısmı yön şaşırtma şeklinde yapmaya çalıştım.Geri dönme oranı %25-30 civarında oldu.Bu yıl bu oranı daha da nasıl düşürürüm onun peşindeyim.

SLM ve Muhabbetle...

adem genç dedi ki...

slm abilerim daha öncede yazdım ama ya netin azizliğine uğradı yada sizin gözünüzden kaçtı sanmam siz birer ateş parçasınız kaçırmazsınız bunu çok iyi biliyorum. abilerim bu gariban konyadan yazar sizlere iki aya yaklaşık bir süredir sizleri izlerim bloglardan arı hakkında hiç bilgim yoktu bildiğim iki şey vardı balı bal arıları yapar ikincisi arılar sokar, arıyı sevmemdeki sebeplerin en başında gelirsiniz harbi tedavisi olmayan bir hastalık,çok büyük bir aşkmış sağolun sayenizde çok bilgilendim elinize dilinize yüreğinize sağlık. ali abim biliyorum kolay vermem desenizde bilgileri çok şey veriyorsunuz eksik olmayın ama bir şeyi bilmenizi istiyorum ben sizin başınızı çok ağrıtacam:)) abilerim 4 arım var ve ben bunu hem çoğaltıp hemde sağlam ırk yapmak isitiyorum bunun için sizelre çok iş düşüyor konyada bir öğrenciniz olarak sizden saf yada f1 karniyol istiyorum eğer mümkünse ama yok ürünlerimiz stoklarla sınırlı derseniz canınız sağolsun en kısa zamanda telefonla irtibata geçecem sizlerle saygılarımla. adem genç / konya

muhteşem turunç dedi ki...

Canım ustam sağolasın ağzından bal damlamış:) Muhteşem olduğum nüfus müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir. Yaw şu ustalık konusunda da böyle konuşsan:/(

Fatih abi sağolasın. Kursa tabiki gel, seyithan abinin bahçede tavşanda var:)dikilecek cevizde buluruz:) şaka bir yana sağolasın abi.

Yusuf abi güzel sözlerin için teşekkürler. Geri dönenler için karanlık oda eğitimi şart, ama azda olsa dönenler olacak onlarda döneklerdir ki biziö için pek önemleri yoktur abi.:/) sağlıcakla kal.

Adem kardeş allah senide güldürsün:) Rahmetli Sadri Alışık yorum atsa anca bu kadar olurdu:=) sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,çok güzel bir paylaşım olmuş.Bal verimini artırmanın bir yoluda ana arıyı genç tutmaktır.Resmi olarak üretilen ana arı 300bin civarında,4.5milyon koloni oldugu kabul edilirse henüz ancak her yıl 15 kovandan birinin ana arısını değiştirebiliriz.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi teşekkürler. Abi deveye sormuşlar boynun niye eğri diye oda demiş nerem düzgünki:) sağlıcakla kal abi.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi çok güzel paylaşım olmuş,kursta öğrendikleriniz orada ve sizlerde kalmamış, paylaşarak herkese ulaşmış oldu,sağlıcakla kal abi.

muhteşem turunç dedi ki...

Serdar abi sağolasın.

KIRKBİRÇİÇEK BAL VE ARICILIK dedi ki...

Muhteşem bir emek
Muhteşem bir blok
Muhteşem bir çalışma
Muhteşem bir üretim
Muhteşem bir paylaşım
Muhtesem bir çok dostlar
Muhteşem bir çok yorum
Muhteşem bir arıcılık
Muhteşem bir tabiat
Muhteşem bir doğa
Muhteşem bir dua
Ve's-Selam........

muhteşem turunç dedi ki...

Efraim hocam ne güzel yazmışın eline, aklına sağlık Ali kıskanacak haberin olsun. Saygılar..