9 Aralık 2010 Perşembe

Donmuş ballarımı eritmem lazım dedim veee...

Bu aralar elimdeki kavanozlanmış ballarım bitti.. Aylardan aralık ve benim gibi bütün ayçiçek balı üreten arkadaşlarda olduğu gibi ballarım donmuş durumda. Geçen yıllarda yapmış olduğum bal eritme kazanımı (designed by Ali Şekerli) devreye soktum. İçine bal tenekesini oturttum ve tenekeyi kapatacak kadar suyla doldurdum.

Termostatını daha önceden zaten ayarlamıştım. İçindeki suyun ısısı 45 derece civarında kalıyor.

İşlem tamam kazanımızın kapağını kapadık. Yaklaşık bir hafta bekletiyorum ve balı ilk sağımdaki kıvamda kavanozlara doldurabiliyorum. Bu şekilde eritilen donmuş balda HMF oluşması en asgari düzeyde kalıyor. Zaten bu şekilde eriyen balda bir süre sonra tekrar donuyor.





9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Ali abinin kazanından bende de var ama bu teneke ısıtmalarında her nasılsa balın içine su girdi.Gitti güzelim bal.cam şişe de koydum yine su girdi.Neden olduğunu hala çözemedim.

SLM ve Muhabbetle...

yunus dedi ki...

abi ne güzel teşkilatların var arıcı olursan tüm ihtiyaç duyacağın alet edavat olması lazım tabi.abi benim ayçiçek balım donmadı daha yoksa ben kestaneyi tam sağamamıştım yavru olması nedeniylen haliylen ayçiçekle karışık oldu ondanmı donmadı acaba

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi, düşünceni pratiğe yansıtarak yapmış olduğun aparat güzel olmuş.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ben tenekeye su gırmesı olayını yasamadım ama herhalde tapa kısmıhep suyun bir parmak kadar dısında kaldığından olsa gerek
zira sıcakda teneke ve plastık tapa farklı genleşip su kaçırabılırler. Sağlıcakla kal.

Yunus abi olabilir. Hatta sendekinde kestane çoğunlukta bile olabilir.

Vecdi abi sağolasın.sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bu aleti bize kazandıran Ali Şekerli abimize teşekür ediyorum. Bu alletten bana hediye etmişti.

Bu aletin nasıl yapılacagını merak edenler Şekerli abimizin sitesine bakıp evde kendileri yapabiliyor, bu aletin hazırını almak isteyenler en düşük bildigim kadarıyla 250 lira ödemek zorunda. Kendiniz yapar iseniz 30 lira filan tutuyor.

Bala normalde su girmez, ben 45 derecede 2 gün bekletirim ve fıçının üzerindede tepsi örterim. Bal tenekesinin kapagını fıçıdan çıkarana kadarda açmam. Her ihtimale karşıda, tenekeden iki parmak aşagı olacak su miktarı.

Muhteşem abi sende fıçıdan, kovaya geçmekle büyük iyilik yaptın, fıçı bulmak sorun oluyordu, sanada ayrıca teşekür ediyorum.
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi zaten bu buluşun en önemli kısmı fıçıdan kovaya geçiş:) şaka bir yana bende haberin içinde tasarımın Ali abimize ait olduğunu belirttim parantez içinde..

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Muhteşem Abi Merhaba !

Ben suyu doldururken tenekenin en üst noktasından 6-7 cm az dolduruyorum çünkü suyun genleşme payınıda hesaba katmak lazım.

Tenekenin kapağı içeri su alabilir, Yusuf kardeşim herhalde suyu fazla koydu, su dediğim gibi doldurulursa bir sorun olmuyor.

Senin de dediğin gibi bidon bulmak sorun oluyor, kovayı iyi düşünmüşsün abi.

Aklıma geldi de; kazanın içine koyulan bal kabının ağzının kapalı olması lazım, açık kap ile bal koyulupta kazanın üzeri örtülürse, buharlaşan su aşağıya yağmur gibi iner, bu su bala karışabilir, bal açık olarak konulursa üzerine su buharını geçirecek bir örtü koymak gerekir mesela bir tülbent falan olabilir naylon örtü koymamak gerekir, belkide Yusuf böyle bir yanlış uygulamadan dolayı sorun yaşamış olabir...

ÇAYLI dedi ki...

sagolsun bloglar.sayesinde.iki yılönce yaptım ve saglıklı bir şekilde kullanıyorum

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi dediklerinde haklısın. Tenekelerin kapakları plastik metalle farklı genleşiyor sıcakda tedbirli olmakda fayda var.

Sayın Çaylı bende hemen herşeyımı bloglardan oğrendım. Sağlıcakla kalın.