Denemede olumlu sonuçlar aldığımız cihazın borusunda daha sonra tıkanma meydana geldi. Salih ustamıza durumu aktarınca boruyu daha kalın bir bakır boruyla değiştirdi.
Son haliyle balkon fakirine uygulama yaptım. Aşağıdaki filmde yaptığım uygulamadan bir kesit göreceksiniz. Bu ısıtma işlemi yaklaşık 10 dakika sürdü. Cihazın hazne bölümüne 1,5-2 gr kadar toz oxalic asit koydum. Isıtma işlemini sonlandırdıktan sonra kovan giriş deliğini 10 dakika kadar kapalı tuttum.
Bu işleme başlamadan evel çıtaların altını kaplayacak kadar ki buda musluk genişliğinde oldu kağıt koydum. Yarın bakacağım ne kadar varoa dökülmüş.
Bence bu işlem tamam artık. Yalnız problem şuki bu cihazdan daha kolay ısınan ve kolay bulunur malzemeden ve herkesin imal edebileceği aletler tasarlayabilirsek sanırım pek bir tamam olacak.
Kağıt üzerinde sayabildiğim 6 adet olan varroa sayısını bu kovan 3 çıtalı olduğu için zaten peşinen 3 ile çarpmalıyım. Ayrıca kağıdım arkadaki 1/3 lük bölüme ulaşamadığı içinde bulduğum bu sayının 1/3 fazlasını gerçek dökülen varroa sayısı olarak kabul etmeliyim. Yani saydığım varroa miktarını dörtle çarpmalıyım diye düşünüyorum. Buda 24 olacaktır. Bilmem ne dersiniz uygulama etkili olmuşmu:) Ayrıca bizim balkon fakiri daha önceleri kanatsız arı görülmesi sebebiyle perizin ve damlatma yöntemiyle oksalik asit uygulamasına muhatap olmuş idi. Bu dökülen varroaları da meraklılar ki onlar kendilerini bilirler onlar için görüntüledim:)
14 yorum:
Muhteşem Bey merhaba
ilgiyle izlediğim çalışmalarınıza katkım olur düşüncesiyle bir şey önereyim.kullandığınız aparatın çıkış borusuna doldurma haznesine çok yakın bir yerden ikinci bir giriş yapıp tansiyon aletinde kullanılan lastik pompaile ısıdan etkilenmiyecek şekilde bir bağlantı yaparsanız oluşan asit buharını cebri olarak daha kısa sürede ve etkili olarak istenilen yere ulaştırırsınız sanırım.selamlar M.Gençünal
SLM...
Muhteşem Abi.
Ne çekeceği var senden şu balkon fakirinin.Habire deneyip duruyorsun.Ah bir fırsat bulsalarda seni aşılayıverseler.
Hepsi bir tarafa bu kadar uğraşmanın ne gereği var.Diğer yöntemler daha etkin ve kolay olmaz mı.
SLM ve Muhabbetle...
kolay gelsin mühteşen bey en kolay alaminyum ve bakır ısınır benim bildiğim belki daha tez ısınanlarda vardır
Muhteşem abi aleti o kadar çok ısıttınki, bu sıralar bir çok kişinin borusu dıkanmış. Şimdi millet yanlış anlayacak don olayından buzlanıp tıkanmış anlayacagın. O kadar ısınmaya buhar çıkmayınca dedim bununda borusu tıkalı olmasın::))
Muhteşem abi oksalik asit için alet herkese hayırlı olsun, bundan sonrası diğer arıcıların maharetine kaldı. Çalışmalarında başarıların devamını diliyorum.
merhaba,
aletiniz hayırlı olsun. videonuzu görünce benim de aklıma birşey geldi. evde eski bir buhar makinesi vardı, hani şu temizlik için evde kullanılanlardan... marketlerde ve internet sitelerinde 30-35 liraya satılıyor,elektrikle çalışıyor, herkes kolaylıkla temin edebilir. makina suyu buhara çeviriyor ve ucundaki borudan püskürtüyor. Ben de sizi görünce bunu denedim, 1 çaybardağı suya 5 gr oksalik koydum. makina kendisi içindeki suyla beraber tüm oksaliği buhar haline çevirdi, giriş muşluğundan içeri buharla beraber verdim. ağzını da kapadım. yarın da çekmecedeki varroaları sayacağım.... selamlar şefik arvas
Sayın Gençünal ilk filmi dikkatle izlerseniz söylediğiniz gibi bir iticiye gerek olmadığını anlarsınız kanatindeyim saygılar.
Yusuf abi haklısın zor ve uğraştırıcı bir yöntem. Avantajları kış günü kovan açmıyorsun, etkinlikte 5 gr da %98 e vardığını iddia eden yayınlar var.
Mehmet bey gövde aliminyum boru bakır zaten sağlıcakla kalın.
Ali abi bizimki soğuktan donup tıkanmadı boru metaldi ve delik inceydi..
Şefik bey ilginç bir uygulama, ama spray yöntemi olmuş uygulamanız neden derseniz suyun kaynama noktasında oxalik asitin buharlaşması söz konusu değil. Saygılar.
Muhtesem abi,
Yunanistan'dan gelen oksalik asit aletinin isleyisiyle ilgili Nigde'linin biri kuyuya bi tas atti. Bakalim dogrusunu kim bulupta aricilarin hizmetine sunacak. Ama sonunda en kullanislisini bulacagimizdan eminim.
Selamlarimla.
hocam bu yöntem işe yarayacak gibi,
kovan kapakları açıp kapatmaktan kurtulacağız.
ama bu seferde yanımızda tüp taşamak zorunda mıkalacağız.
hadi bakalım herkez bir şeyler düşünsün aleti dahada geliştirelim.
Saim abi boğazından nasıl geçiyo be:) şaka şaka afiyet şeker olsun..
Zafer abi çay demlemek için arılıkda nasılsa tüp bulunduruyoz dimi:))
Tekrar merhaba,
İşaret ettiğiniz bir noktada haklısınız, oksalik asitin kaynama derecesi 180 derece, yani suyunkinden yüksek. Ancak size aletin resmini yollama imkanım olmadığından veya detaylı açıklama yapmadığımdan haklı olarak bendeki aletin suyu 100 derece civarına ısıttığını tahmin ettiğinizden spray uygulama benzeri olduğunu düşünmüşsünüz. Daha iyi anlatabilmek adına ,kısaca makina içine konulan suyu yaklaşık 220 derecelere ısıtarak basınçlı buhar elde ediyor. bildiğimiz düdüklü tencere mantığı yani. Makina da araba çakmağı ile dahi çalışabilen basit, ufak bir el aleti.Sonra aynı bir tabanca tetiği gibi tasarlanmış düzeneğin tetiğini çektiğinizde ince ve uzun ucundan basınçlı buhar çıkıyor. Oksaliğin erime noktası 180 derece. dolayısıyla kovanın içine basınçla gönderdiğimiz şey su buharı + oksalik buharı. Bence benim uygulamamın riski başka, yaparken de korkmuştum açıkçası, keza bu sıcaklıkda buharı kovana giriş deliğinden sıktığımda acaba arıları haşlama yaparmıyım diye düşündüm. Dün kovanı açtım, dip tahtasında total 9 ölü arı var. Bunlar da buhardan mı, ecelden mi öldü bilemiyoruz ama 8 çerçeveli arıda 9 tane ölü tamamen buhar kaynaklı da olsa büyük zarar değil bence. Asıl önemli nokta şu,buhar yaptığım kovanın Dip tahtasına yapışkanlı kağıt sermiştim, eylülde 2 defa perizin, ekimde 2 defa formik, arkasından da askılı şeritli malum ilaçtan kullanmama rağmen buhar oksalik uygulamada düşen varroa 59 adet! bu rakam bana çok geldi, çünkü varroa ile ciddi ciddi mücadele etmeye çalışmıştım. dün buhar uygulamadığım 3 kovana karşılaştırma için bildiğimiz şekerli sulu oksaliği klasik yöntemle uyguladım. 3 kovanda da dökülen varroa sayısı 10 adetten az.bu kovanlar da geçen dönemde aynı şekilde ilaçlanmışlardı. Galiba buhar uygulaması buhar kovanın her noktasına dağıldığından çok daha etkili oluyor. Umarım bu deneme faydalı olmuştur. Ben en azından zihin jimnastiği yapmış olmaktan, yeni bir şey denemiş olmaktan ve sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum.Çalışmalarınızda başarılar, selamlar. Şefik
Muhteşem abi, pürmüzlere lehim yapmak için havya takılıyor ya, hırtavatcıdan bir havyalı pürmüz alınıp havyasını çıkartarak bu aparatı takarsanız daha kolay ısınır. Açık alanda kullanımı daha kolay, Tek aparat haline gelir, çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Şefik bey fizik bilgisi maşallah. Merak ettim sizdeki aletin düdüğü varmı. Çalışırken ötüyormu. Neden derseniz düdüklü tencerelerdeki düdük ötmezse patlarlar bilirsiniz. Kimin elinde patlama olursa o kişiden bir daha hayır gelmez. Bu arada unutmadan bu kadar bilgi var ama bir foto çekip yollayamamak vede blog kurmamak cık cık yakışmadı size. Ceza olarak blog kurana kadar yorumlarınızı yayınlamayacağım.
Selahattin abi güzel düşünmüşün ama baksana şefik beyin aletine bu daha enteresan.
Muhteşem abi bir şey üretemeyenler neden çamur atar yada akıl satar bir türlü anlamadım gitti. Bu arada abi senin fakirde hala kapalı yavru varmış haberin olsun.
Çalışmalarında başarılar dilerim.
Şu aletin seri üretiminide bir an önce başlatsan diyorum::)))
Sağlıcakla kal.
Ali abi zaten inceden geçiyo aklınca bazıları işte mail adresimi bilmiyomuş iyimi:)Yazık...
Yorum Gönder