15 Kasım 2009 Pazar

Alet ve kovanların dezenfeksionu.......

Almanyadaki arıcı arkadaşımız Mehmet Yüksel ile sohbetlerimizde orada arıcıların kovanları el aletlerini çamaşır suyu kullanarak dezenfekte ettiklerini duymuştum.




Mesleğimiz gereği tabip odasının sitesinde gezinirken tıbbi aletlerin çamaşır suyu ile yüksek düzeyde dezenfeksionu diye bir konuyla karşılaşınca bunun arıcılığa uyarlaması olabilir diye düşündüm.



http://www.ttb.org.tr/odd/Dersler/klor/klor.htm ilgili konunun geçtiği linkdir isteyen bakabilir. Burada çeşitli tıbbi cerrahi müdehaleler sonrasında kullanılmış olan aletlerin %0,5 lik klor solusyonunda (%0,5 lik çamaşır suyu) 20 dakika bekletilmesinin yüksek düzeyde dezenfeksıon yapacağı belirtilmektedir.

Biz arıcılar da özellikle yavru çürüklüğü gibi bulaşıcı hastalıklarda kullanılan aletlerin, kovan ve katların bu solusyon içinde 20 dakika bekletilmesi ile ileri düzeyde dezenfeksion sağlayabiliriz.





Bu solusyonun hazırlanmasına gelirsek bunun için 1 ölçü % 5 lik çamaşır suyuna (yani marketlerde satılan bildiğimiz çamaşır suyuna) 9 ölçü su karıştırmak yeterlidir.



Size benim evde kullandığım çamaşır suyu bidonu üzerindeki solusyonun %5 lık olduğunu gösteren etiketide yayınlıyorum.










Eh napalım bu hafta sonu arılığa gidemeyince böyle oldu idare edin artık:) Hafta ortasına da balkon fakirini açarız ohooo kasım ayında bundan iyisi şamda kayısı:)

5 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi dezenfeksiyon konusu gerçekten önemli.Ne ile dezenfeksiyon yapılacagı ve hazırlanışını yazmışsın sagolasın.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi pes yani, arılığa gidemediysen gel bize dükkan senin::))
Balkonda saf var, onu aç, küçük kutu aç.Bunlarıda begenmez isen hacının orada arama ve kurtarma faliyetlerine katıl, Alaman F1 arıyoruz, ölü veya diri::))
Diri bulur isek ilk yardım gerekebilir. Bizim anaarı kutusundaki yavru bir çok arılıkta kovanlarda yok be, sen ne diyorsun. Kasım dediğin nedirki.::))

Bu çamaşır suyu arıcılarıda dezenfekte edermi, içilecekmi, duşmu alınacak yazmamışın:S

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi evet gerçekten dezenfeksiyon önemli. Ali abi senin çalıştıracak adama ihtiyacın var ama yemezler:)

TUNCAY HADİSE dedi ki...

MUHTEŞEM ABİ,
UZUN ZAMAN ÖNCE SODYUM HİPOKLORİD ERİYİĞİNİ ALIP KULLANMAYA CESARET EDEMEMİŞTİM.ÇÜNKÜ KARIŞIM KONUSU MUAALLAKTI.MALZEMELERİMİN İÇİNDE AĞZINI BİLE AÇMADAN BEKLETİYORDUM.TÜM BOŞTAKİ KATLARI VE KOVANLARI PÜRMÜZLE DEZENFEKTE ETMİŞTİM AMA PÜRMÜZLE YAKTIKTAN SONRA BİLE KOVANLARDAKİ YARIKLARI EL DEMİRİ VE TEL FIRÇA İLE KURCALADIKÇA ERİMİŞ MUMLARIN ALTINDA HALA GÜVE YUMURTALARINA RASLAYABİLİYORDUM.YANİ PÜRMÜZ İŞİ TAM İÇİME SİNMİYORDU.
ARTIK PÜRMÜZDEN SONRA BİRDE KESTİRME FITÇASI İLE SOLUSYON KULLANIRSAK DAHADA STERİL OLACAKTIR.
ÖZELLİKLE BU BİLGİYİ BİR TIP DOKTORUNDAN ALMIŞ OLMAMIZ TEREDDÜTE YER BIRAKMIYOR.
VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.SAĞLICAKLA KALIN.
KAYSERİ'DEN SAYGI VE SELAMLAR.

muhteşem turunç dedi ki...

Tuncay abi bence pürmüzle yapmaya hiç gerek yok ballık yada katı bu sıvıya daldırıp bekletmek sonrada durulayıp kurumaya bırakmak bence yeterli:)