12 Ağustos 2011 Cuma

Köyü olmayan tek ilçe....

Evet Bozcaada Çanakkale iline bağlı olan ve köyü olmayan tek ilçeymiş.:/) bende bu tatilde öğrendim. Pazartesi akşamı adaya ulaştığımızda şöyle bir gezip ön bilgi edindik. Önemli bilgilerden biri burada yemek yerken kazıklanabilirsiniz. Örneğin bir balık lokantasında sipagetti 15 tl fiatını görünce uyandık:( benim tespitim merkezde ucuz ev yemekleri yiyebileceğiniz yegane yer hafızın yeri denen lokanta.
Bunlar tarihi ada evlerinin altlarındaki sıradan balık lokantaları, pansionlar ve hediyelik eşya satan dükkanlar.
Yemekden sonra gene merkezde çay içebileceğiniz tahta sandalyeli çay bahçeleri de mevcut. Benim çocukluğumda çok sık gidilirdi böyle yerlere o günlere gittim.

Ada da birbirinden güzel pek çok koy var. Tertemiz iç beni diyen berraklıkda suyu olan kumsalları mevcut.
Ayazma plajı bunlardan en meşhur olanı.

Suyu soğuk olsada kendinizi denize girmekten alamıyorsunuz. Tabi yanınızda sevgilinizde varsa onunla kumdan kale yapmak paha biçilmez:/)
Adada her yer sapsarı olmuş. Tabi arıcı gözüyle bakılınca böyle. Yoksa üzüm bağları ve çamlıklar yemyeşil bir örtüsü var adanın. Ancak arının nektar kaynağı olabilecek bitkiler sapsarı sadece bu mor eflatun çiçekler vardı etrafda.
Adada iki yerde arı kovanları gördüm hepsi tek katlı fenni kovanlar yada karakovanlardı.

Ada oldukca rüzgarlı elektirik enerjisi karşılanması amaçlı olarak rüzgar gülleri kurulmuş.

Adanın domates reçeli meşhur. Saltonun domates reçeli en eski ve meşhur olanı benden söylemesi. Üzüm bağları ve şarapcılıkda oldukça eski ve gelişmiş.

8 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,domotes reçelinin tarifini sordunmu.Bozcaada çok güzelmiş.Arı azmış, Bozcaadayı Karniyol arısı doğal döllenme yeri yapsak diyorum.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bu ada güzelde bu ne, makarnanın porsiyonu 15 lira.

Birde adanın ıssız koylarından bahsediyorsun bunu Yusuf Şimşak' ga bildir, o aşiretiyle çadır kuracak böyle ıssız yerler arıyordu.

Görüntüler süper, fakat böyle bir yerde tatil yapmak için yıkılacak yer olmalı, hafızın yeri var diyorsun, onuda ben tanımıyorum, nasıl yıkılalım ki::))

Bu sene gayet güzel tatiller yaptın,sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Bozcada'nın methini daha önce duymuş,ufak bir araştırma yapmış ama biraz kalabalık olduğunu duyunca listemden çıkarmıştım.Senin objektifinden gayet güzel görüntüler yansıyor.Kalabalıktan sıkılmayanlar için ideal bir yere benziyor.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Doktor abi manzaralar çok güzel iyi tatiller.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi o reçeli 30 yıldır adada Salto isimli bir bey yapıyormuş oda tam anlatmıyor ne yalan söyliyeyim çokda üstüne gitmedim ama tadı güzel. Abi adanın ana karaya uzaklığı 6 km imiş. Dediğim gibi birde iki yerde arılık gördüm ayrıca ilk giderken gemide kamyonet üstünde kovanlar ve ballıklarda çıtalar vardı anlayacağın arıcılık yapan birileri var. Sağlıcakla kal abi.

Ali abi evet bu sene çok şükür yazı iyi geçirdim. Adadakiler pek yıkılanacak gibi değiller. Sağlıcakla kal abi.

Yusuf abi ada güzel seni biraz tanıyan biri olarak tatil anlayışına uymaz bencede evet ramazan olmasına rağmen kalabalıkdı ama genede o denizi görmek lazım gerçekten çok temiz denizi var. Sağlıcakla kal abi.

Fatih abi 3-4 günde gezilebilen küçük ve çok şirin bir yer sağlıcakla kal abi.

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım iyi tatiller,insan merak edince ve isteyince öğrenilecek çok şeyler bulabiliyor,herşey gönlünüzce olsun.Saygılarımla.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Hocam Gökçeada Kütüphane müdürü Sayın Necmi Koşer bey hemde arıcılıkla iştigal ediyor,yanına gitme durumunuz olursa güzel muhabbet ortamı olacağına inanıyorum.Hoşca kalın

muhteşem turunç dedi ki...

İlhami evet haklısın yeterki insan öğrenmek istesin. Benim tatil anlayışım hiç görmediğim yerlere gitmek; böylece insan yeni bilgiler edniyor sanki daha bi dinleniyor hayırlısı bakalım. Abi gökçe adaya geçen sene gitmiştim bi daha kısmet olursa uğrarım. Sağlıcakla kal.