1 Ağustos 2011 Pazartesi

Ayçiçekleri sıcakdan erken olgunlaşıyor..

Bu hafta sonu okulların tatil olması nedeni ile cuma öğlen saatlerinde yazlıktaydım. Yolumun üzerinde bulunan Ali Türk arılığı na uğradım. Yoğun çalışma temposu içersindeydi arıları. Saim Gürel arılığına geçemedim zira yemedi:)
Arıları götürdüğü yerin yakınındaki ayçiçekleri ciddi anlamda geçmişler. Bu sene havaların aşırı sıcak gitmesi bu sonucun oluşmasında etkili oldu.
Benim arılıkda ilk baktığım yeni sisteme dönüştürme çalışmasının devam ettiği depo kovanımdı. Önümüzdeki hafta artık normal kutuya alırım. Eski çıtalarımı da imha ederim. İmha ederim dedim ama benim körükçü Salih abimizde bu ana arı işine ciddi anlamda soyundu. Bende kendisine benim eski kutularımdan verdim . Bu çıtalarıda veririm artık.
Sırası gelmişken yoğun bal akımı dönemlerinin en önemli sorunlarından biri çıkan yavru yerlerının balla doldurulması ve anaya yumurta atacak yer kalmaması. Bu sene Mehmet Yüksel kardeşimle konuşurken tam ortaya ham petek girdiğini böyle yoğun bal akımı dönemlerinde bunun hemen kabartılıp ana tarafından yumurta atılacağını, koloninin bölünmesinin söz konusu olmayacağını söylemişti. Benim kutulardada bu konuştuklarımızı denedim ve sonuç aşağıda. Bal akımı döneminde bu bloke olayına çok dikkat edilmesi gerekiyor aksi halde koloninin geri gitmesi hatta sönmesi kaçınılmaz oluyor.
Ana arı kutusu çıtalarını kabarttırdığım kolonide bu hafta kutuya transfer oldu.
Son gelen 85 numaradanda larva transferi yapıldı.
Başlatıcı koloni olarakda kutu kullanıldı. Şu anda besleme pozisyonundalar.
Nektar akımının gelişi çıta üstlerinin ağarmasından belli oluyor. Hayırlısı bakalım neler olacak.
Bunlarda benim mutlu tavuklarım. Her ne kadar haftanın dört günü iki metrekare bir alanda kapalı tutuyorsamda üç gün geziniyorlar bahçede. Horozun havasına diyecek yok öterken sanki  Ali der gibi ötüyo ama nedense:)
Almanyadan gelen dev bal kabağı bütün hızıyla büyümeye devam ediyor. Bakalım sezon sonunda ne kadar bir cesamete erişecek.
Sakarya ziraatten aldığım kestane kabağıda hızını artırdı. Arada rekabet var gibi bakalım ne olacak:)
Çocukluğumda tişortumun ön tarafını yukarı kaldırır oluşan cepte meyve sebze taşırdım bostanda. O günlere şöyle bir gittim. Bahçemdeki organik sivri biberler olmaya başladı. Bizimki yermi bilmem neden derseniz 1 ay var ramazanın bitmesine Allah kerim.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

s.a doktorum yüzün yok haberde ama yüzünü görür gibi oluyorum herşey istediğin gibi gidiyor çocukluk hevesini iyi gündeme getirdin aynı şeyi bende hayata geçirdim her şeyin gönlünce olması dileği ile selam ve dua ile.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,horozun ötüşü hayra alamet degil.Kabak,biber ve horoz misafir çeker,benden demesi.85 numara güzel görünüyor.Çıkacak anaların hayrını görmen dileğiyle saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Araya girilen çıta olayını bu sene bende denemiştim sanki arılar tüm işlerini bırakıp o peteği kabartıyorlar oldukça yararlı bir paylaşım ama kullanım zamanını iyi ayarlamak lazım.

Horoza nazar değdi derlerde üflemeden bıçağa el atabilirler :))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi horoz beni niye anıp duruyor, başına geleceklerden haberi yok galiba.

İnşallah bu kış, Edirne'den sonra sendede kabak tatlı çeşitleri yiyecez bakalım kestane kabağımı, Almanyadan gelenmi yoksa edirnedekimi güzel olacak::))

muhteşem turunç dedi ki...

A.s. asım abi aslında insan hayatının en güzel dönemleri çocukluk yıllarıdır. İlerki yaşlarda da o döneme özlem hobilerde kendini gösterir. Çok şükür biz bunu birazda olsa yapabilenlerdeniz.

Vecdi abi planlarım bir aksilik olmazsa iyi gidiyor. Ramazanda horozda kabakda yenmez bayramada bir şey buluruz artık:) sağlıcakla kal abi.

Fatih akrdeşim evet araya ham petek girilmesi nektar akımının yoğun olduğu dönemlerde gerçekdenhızla kabartılıp ana arı tarafından yumurta atılmasıyla sonuçlanıyor. Ayrıca senın biladerin horozda ne güzelmiş maşallah bakarsın bizimki bu sene yırtar.:/)

Ali abi yanlış duymuşum be o ötüş mirilinin biladerin bahçesinden gelirmiş:) zaten sıkılmadınmı hep trakya hep trakya gel bu sene bursa tarafına bir safari yapalım bak herşey var orada:)

Unknown dedi ki...

Sevgili Muhteşem abi,
Ali abinin arılara bakmışsın benim tarafa geçememişsin. Az kaldı ama.
38-39 kovanın anasını değiştiriyoruz. Kısmet olursa geri kalanlarıda en kısa zamanda değiştireceğiz.
Bu arada bahçedeki sebzeler harika gözüküyor. Bu resimleri yayınlayıp birilerini tahrik ediyorsun gibime geliyor.
Selamlarımla,

muhteşem turunç dedi ki...

Saim abi hayırlısı olsun. Sebzelere gelince onlar tahrik mahrik dinlemez ramazanın sonuna kalmazlar bu sene planlama mükemmel uygulandı.:/)Sağlıcakla kal abi.