30 Mayıs 2011 Pazartesi

kabak, arı, ana arı, civciv ve gaz....:()

Bu hafta cumartesi hava kapalıydı ve bahçe işlerimi hallettim. Evde daha önce meyve kasasına diktiğim kabak ve domates tohumlarından çıkan fideleri giderken yanıma aldım. Domatesler garantili organik pembeler...

Kabaklar ise benim fuarda aldığım kestane kabağı, Mehmet Yüksel kardeşimin Almanyadan yolladığı dev kabak tohumu ve Ali şekerli abimizin kabak tohumlarından çıkmış olanlar. Fuardan aldığım adapazarı ziraatin tohumları firesiz çıktı.

Pazar günü hava açtı ve bende arıları açtım. Bu sene 9 kovanla bala girdim. 4 tanesinde uyguladığım koloni yönetimi çuvalladı ve oğula gittiler. Bir taneside bizimkinin yanında çıktı ve bizi aleme malamat etti:) kendisi der ya her şeyin hayırlısı işte...

kalan 5 kovanımda durumlar aşağıdaki gibi ballar sırlanmaya başlanmış. Çıtayı silkince zaten artık bal fışkırmıyor. Bu durumda balın olgunlaştığını gösteriyor. Önümüzdeki haftalarda sağarım artık.

Böyle iyi durumda olan kovanlara yıldız koyuyorum. Bizim usta taş tahta kullanıyormuş:)

kayıt kartlarını kapakların içine zımbalıyorum sanki daha kullanışlı olacak.

Sıra ana kutusu çıtalarımı kabarttığım kovana geldi veee... açtımki helal olsun sizlere dedirttiler. Hemen hemen 2 tanesi hariç hepsi kabarmış. Ana arı yumurtayı döşemiş. İşlem tamaaam..

Yavrulu çıtalar tek tek tarandı ve ana arandı.

Ana arı bulundu 3 adet arılı çıtayla beraber alındı ve bir kutuya nakledildi. Yanına 3 tanede ham petek onup alındı.

Ana kutusu nakledilecek ya yolda çıtalar kaymasın diye böyle çivilerle çakıldı. Aman belirteyim saldırgan bir arınız varsa bunu denemeyin zira bir anda arının üstünüze boşaldığını görürsünüz.

Analı kutu alındı uazağa götürülecek ki tarlacılar geri dönmesin. Ana kutularımın yenilerinde havalandırma alttaki 2 adet telli delik ve muslukdan sağlanıyor.

Arılarımın işi tamamlandı. Yeni ve eski civcivler birleştirmenin başarılı olduğu gözlemlenince aradaki tel bölme kaldırıldı.

Geçen senedden beri ana arının uyutulması işiyle uğraşıp duruyorum. Bir tek benim ustayı uyutamadım:) Geçtiğimiz hafta havalı tabancalarda kullanılan CO2 tüblerinin bir aparatla bu işte kullanılıp kulanılamayacağını araştırırken kendimi bu tip silahları üreten firmada buldum. Firma sahibi Nihat bey kardeşim, sayıca günümüzde az kalmış olan iyi niyetli temiz yürekli insanlardan birisi, sağolsun ilgilendi ve tabancaların tüp haznesine ilaveler yaparak bu aparatı geliştirdi. Kendisine teşekkürler. Bir tane yapıyorum deyince aman ha döverler beni vallahi üç tane olacak dedim gülüştük. Sağolsun bana, Ali ve Sadri abimize birer tane olmak üzere üç tane yaptı.

3 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Şu senin ufacık çtaların güzel gözüküyor.Üstelik pratik.

Sağım yapacaksın gibime geliyor.Bende haftaya Bakana mangal yapacaksın gibi anladım daaaa :))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kutu arılandırmakta nerden nerelere gelindi. Bu konuda metro kovanlar hem yavrulu çıta hemde ballı çıtalar için idealdir.

Bir şey hatırlatayım, o ne be, bir anaarı kutusuna dünya arı koymuşun, milletin kolonisinde o kadar arı yok, bu çıtaları ruşete alsaydın bari....::))

Yav kümesteki horuz dikkatimi çekti, sanki ötecek gibi bir hali var.

Abi CO2 gaz aparatı, acayip bizi yükten kurtardı. İş acayip pratikleşecek, ve dünya para depozit olarak gazcılarda beklemeyecek. Muhteşem abimsin, harbi diyom::))
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abı o cıtalar benım ıcın ıyı oldu
yanak cıtası hazırlamakdan oluyodum. Bu sağım kolay abı aman bakanı uyandırma. Bu sene mangalsız kanoladan savdım onu:) aycıceğınde yag cekerım artık.sağlıcakla kal abı


Ali abi bu platık yanak cıtaları cok ıyı oldu. Benım en buyuk sıkıntım buydu. Bunu vecdı abı ılk akıl ettı kenddısıne tesekkur etmek lazım.
kutudakı arı mıktarının cokluğuna gelınce ben hobıcıyım be:)
Abı o horoz ötemez:) nıye dıyecen sen her gelısınde bı yerını yaglarım gık dıyemez bırak otmeyı:) o nedenle hıc sulanma..
Aparat konusunda ne o muhteşem abımsın lafları felan pintilik etme ustalık belgemı ver yeter:)
sağlıcakla kal..