19 Ocak 2011 Çarşamba

Kışın ne olacakki sıkıntı, balkondaki arım v.s.:/)

Bu gün 19 ocak 2010. Balkondaki f1 karniol kolonim gene güzel çalışıyor. Pek çok kişiye zamansız gelebilir ama ben bu koloniye bir adet erkek çıtası hazırladım. Tel gerdim üst çıtaya bir adet klavuz olması amacıyla ham petek parçası takdım.
Ruşette zaten dört adet çıta vardı ben bu boşluğuda doldurmayı hedefledim.

Hazırladığım erkek çıtasını buraya en dış kısma girdim. Üzerine bir adet raptiye de koydumki ilerde karıştırmayayım. Yaşlılık malum zor:/) Bunları ne diye yaptım derseniz amaç varoa mücadelesi değil. Bazı kişiler ne gerek var erken değilmi diyecek amaaa daha öncede dedim İstanbulun arısına güven olmuyoooor:) peki amaç ne?.. zamanı gelince açıklarız....

Bu arada sonbaharda İstanbula getirdiğim 13 adet polenli peteğim vardı. Bir günle dört gün arasında değişen farklı sürelerde dondurucuda bekletmiştim. Onlar aklıma geldi. Baktım sapasağlamlar. Güve denen inekler yoklar ortalarda.





Bunları evimin depo olarak kullandığım küçük bir odası var orada beklettim. Bu oda evimin diğer tarafları ile aynı sıcaklıktadır. Petekler derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra bal poşetleri içinde kapalı olarak bekletildiler. Bahara kadarda pek fazla bir şey değişmeyecek gibi görünüyor.


12 yorum:

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Muhteşem abi çok erkencisin be yaw::))
Benim görüşüm o arılar o petegi orada örmeye başlamazlar bir ileri vitese al derim. Hem kış günü arı petekmi örer, töbe töbe::))
Örülü petekleri görünce için ısındı be, bizim petekler hacının barakada donuyorlar.
Bu arada hacı yayılmacaya devam ediyor, bahçe gene büyümüş, Alla ne virise hayırlısını virsin.
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Eli abi bir ileri vitese alınca yavru alanına gelir be yaw, örerler işçi gözü o zaman ben istemem bana erkek lazım ba:)Bunları sen bilmezsin İstanbul arısı bunlar geçen sene görmedinmiydi balkondakini buda bak gör neler neler yapaca:)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Helalin var valla.Kim keser seni.katta atarsın,sağımda yaparsın:)

Usta da varsın kıskansın:)))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi sağolasın..Usta bu sezon çok erken darbe aldı, bunu beklemiyordu, abondone oldu ondan böyle konuşuyor geçer:)

Mustafa Yılmaz dedi ki...

ustacıgım kolay gelsin maşalah işe erken başladın yine sizi onsekiz içinde göruyorum sürekli golarayan cagın gerktirdigi
ileri uc adamlarına benzetim çakılı oynayan sıtoperler vay haline türübünde sizi serediyorum karniyol fanatigi selamlar saygılar......

muhteşem turunç dedi ki...

Mustafa abi dur rakip takımı uyandıracan:/( sağlıcakla kal abi

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi, kış günü erkek arı nerden icap etti.Erkek arıyı duyan ana işine başlayacak.Usta yeminlimi diploma vermeye.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi ne yani bu dünya hatunların dünyasımı erkeklere yer yokmu:) Usta da bahane çok. Musluklarımdan daha su akmamış. Ustalık belgesi almak için kovan musluklarından su akması gerekiyormuş:)Ne denir allah yardımcım olsun.

MehmetToPRaK dedi ki...

Ustam bi sorum olacaktı! Balkondaki arı için hazırladığınız erkek arı çitasının konulacağı arı zaten 3 4 çerçeve arılı durumda benzer şekildeki arılarım bu şekilde petek örmeye başladığında hedef koloni güçlenme evresinde olarak düşündüğüm için örülen gözleride erkek değil işçi gözü şeklinde örüyor bu benim gözlemim tabiki,erken bölme yapılıp eşleşmiş anaarı için gerekli olacak olan bu erkek arılar bölgemizde daha geç zamanlarda kovan içinde görülmekte dolayısıyla erken bölmeyi nerden baksanız nisan sonu mayıs başlarında yapabilmekteyim.. Sizin bu konudaki bilgileriniz varsa sizden öğrenmek isterimki mart sonu nisan başlarında eşleşebilecek erkek arılarımız olsun :)... Şimdiden tşkler işlerinizde kolaylıklar dilerim..

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet Toprak kardeşim ustam demişin estağfurullah ne haddimize ustalık. Ama bir şeyi de belirteyimki sanalda usta arıcı geçinenlerin %90 nından daha usta arıcıyım. Şimdi gelelim yaptığım çalışmaya; o arı malum olduğu üzere İstanbulda ve benim arılığımla sezon başlangıcı olarak yaklaşık 1 ay erken hava ısınır İstanbulda. Bu nedenle burada erkek üreteceğim amacım o. İkinci bir noktaki o ruşette 3. ve 4. çıtada yavru var. İkinci çıtada yok. Bu nedenle dışa verdim. Örerlerse benim tahminim erkek gözü örecekler. Hoş elimde erkek gözlü kabarmış hazır petek var. Bundan dolayı örmezlerse onuda veririm. Şu anda ham petek vermekteki amaç dalak atmalarını beklemektense yer vermek onlara. Tabiki bu konudaki ilk denemem olacak ve sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Ayrıca sanada bir sitemim var. Bloğun 2009 yılından beri güncellenmemiş bizde senin tecrübelerinden çalışmalarını görüp faydalansak fenamı olur. Sağlıcakla kal..

MehmetToPRaK dedi ki...

Sayın Ustam.Gözlemlerinizi bizlerde sizle birlikte takip etmekteyiz.Geleceğe dair yorum yapıyoruz belki ama yapmış olduğunuz uygulamayı kendi aramızda etüt ederken örüm konusunda hemen hemen benzer fikirler ortaya çıktı. Erkek gözü olan petek verebilmeye istinadende yine gözlemlerdeki bir sonucu sizle paylaşmak ve fikirlerinizi almak isterim.Öncelikle kovan içi arı mevcudunun sıkışık olup oğula meyletmeyeceği görüşüyle erkeğe ihtiyacı olacak kadar kalabalık olmadığını düşündüğüm için, vede benzer durumdaki az çerçeve sayılı kovanlarda ekseri amaç ilerlemeye yönelik olduğunu düşündüğümden dolayı erkek gözleri şeklinde olan peteklerdeki gözlerde arılar tarafından işlem yapılarak işçi gözüne dönüştürmekte tabi bu bizim gözlemimiz.
Yorumlarım sanki muhalefet gibi oluyor ama kusuruma bakmayın lütfen... Sadece gözlemlerimi paylaşmak istiyorum...
ellerinizden öperim.. sağlıcakla kalın

muhteşem turunç dedi ki...

Değerli kardeşim ustam demişin sağol ama ben henüz bu arı milletini çözebilmiş değilim. Önceleri usta geçinenlerin çözmüş olduklarını sanıp yanılgılar yaşadım. Kendi gözlemlerimden en önemlisi şuki bunlara yaş grubuna göre iş vermek gerekiyor. Mum örmekde bunlardan biri. BU çerçeveyi ördüklerinde dediğin gibi sıkışık hale gelecekler. Bu nedenle de eğer senin, benim ve pek çok arıcının sandığı gibi bunlar insanlar gibi bir düşünceye sahipseler bu peteği oğula hazırlık amaçlı olarak erkek gözü ağırlıklı örerler. Ama ben genede gözleyip sonucu paylaşacağım. Benim burdaki asıl amacım erkek gözü de değil aslında ben iki senedir saf damızlık ana arı üretme çalışmaları içindeyim. Geçen sene belli bir düzeye geldi bu iş. İnşallah bu sene dahada ileri götüreceğim.Bu çalışmanın bir paraçası olarak belirli bölgelerden önce erkek arı üretmek amaçlı olarak bunları İstanbulda tutuyorum. Sağlıcakla kal. El öpenlerin bol olsun.