15 Mayıs 2017 Pazartesi

Oğul mevsimi :))

Bu hafta çevre tarlalarda gene açmış kanola göremedim.
Bahçemde çalışırken bitişik siteden komşum aynı zamanda arıcı olan Özkan abimiz geçerken durdu hal hatır ettik. Bu sene kanola geç kaldı felan deyince yok dedi araştırdım kanolayı ilaçlayıp buğday ekmişler bu sene kanola çıkmayacak.


Etrafta kanola olmayınca arılarda aç tabi. Ülkemizde tarım planlaması malesef böyle işte. Karadüzen herkes istediği gibi ve nerden çok para gelir mantığı ile ekip biçiyor. Sonrada her sene bazı ürünlerin fiyatı tavan yaparken bazılarıda dibi buluyor. Bunun yanında da arılar ölüyor lafları ve bir sürü araştırma ve ahkam kesmeler almış başını gidiyor. Ne diyelim Allah yardımcımız olsun.


Kanola olmayınca kovanlar tam takır tabi ve ben arılarımı beslemeye devam ediyorum.
Hemde ne besleme koyu şurupla yoksa açlık terkleri ölümler olacak.


Katlar tek tek kontrol ediliyor oğul memesine şu ana kadar rastlanmadı.


Dirhem bal kemeri yok açlık had safhada mübarekler aynı insan oğlu can sıkıntısına yavru yapmışlar
bunlar ne yiyecek düşündükleri yok:))


Yavru durumları da hani moral düzeltici türden



Dokuz kolonim tek tek elden geçti şerbetlemeleri yapıldı.


En son depo kovanıma baktım. 15 çıtayı full doldurmuş
adet olduğu üzere gene böldüm ineği.


Gündüz arıların bakımları  bitmiş bahçede çalışıyorum bir uğultu geldi ama kolonilerde hiç meme olmadığından olsa olsa yavru uçuruyorlardır diye düşündüm ilgilenmedim. Dışardan oğul geleceği aklına gelmiyor insanın.

Üstümü değiştirdim çıkacağım son kontroller hani bir yerlerde unutulan bir şey varmı kontrollerimi yapayım dedim ve oda ne :))
Kovanın bir tanesini bir oğul gelmiş sarmış tam savaş meydanı. Kovanın etrafını sanki kuşatmışlar:))
Böyle durumlarda elinizde esmer petek çok işe yarar dayayın oğula anında sararlar peteği


Böyle böyle 6 çıta arıyı toplayıp boş bir kovana aldım. 


Zannederim bir yerlerde bekleyip sonra bu kovanı gözlerine kestirip gelmişler ve açlar yada gözümüz aydın olsun bir muğla arımız oldu zira acayip saldırgandılar. Eldiven maske kadife pantolona rağmen yediğim iğnenin haddi hesabı yoktu.


Tüm bu olanlara rağmen bu haftada kurdumu döküp geldim.

6 yorum:

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Selamün aleyküm
Gelen hoş gelsin, buyur etsinde, o el ne olacak...
Hani rahat rahat çalışma varken...
Evet evet; o ana ve kovandaki yavrular bütün arılar zanamı gelince değişir.
Hep gidecek değil ya, birde gelsin. Sevindim.
Selam, saygı ve muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Muhittin hocam Aleyküm Selam
Hocam aslında önce bilemedim oğul sakindir ya daldık üstümüzle başımızla:(( senmisin yazlıkı kıyafetle gelen dediler ve Allah yarattı demediler :)) anlayacağın. Ama buda üzümün çöpü işte napalım katlandık.
Sağlıcakla kalın

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Çİftciler kendi kararlarını alıyorlar abim , ne bilsin ki senin kızlarda onlardan rızıklanıyor.Karar vermelerini ise haberler , ve geçmiş yılın fiyatlarını baz alarak veriyorlar.

Tabii bilmedikleri veya düşünemedikleri ise o haberleri bütün çiftcier izliyor ::))

Yalnız olan senin kızlara oldu ve tabii sana...

Böyle devam ederse artık seni de benim gibi İlkbaharda sıkı bir besleme programı bekliyor...

Bizim usta sana güdümsüz der ama çok kısmetli adamsın.O bölgede seviliyorsun ki , o kadar kız senin elllerini ....bilumum yerlerini öpmeye gelmiş..::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim,
Tarım bakanlığı üretimin planlayıcısı ve denetleyicisi olmalı bence.Bu şekilde ülkede gıda fiyatlarını kontrol altına alabilir ve çiftçinin de bir sene aç bir sene tok kalmasının önüne geçebilir. Kayın pederi çiftçilikle uğraşan bir İngiliz olan arkadaşım kaynaklı bilgi şuki İngiltere de bu böyle yapılmaktaymış. Kimse kafasına göre ürün seçip istediği miktarda ekemiyormuş. Ne yapalım bizde bu bahar beslemeyle işi kotarırız inşallah. Sen ustaya bakma gudümsüz kendisi ben gene gittiğim yerde yağmur yağdırırım o ise yaz günü karla birlikte gidiyor. Sevilme konusuna gelince beni sevmeyen varmı:)) var var, tabi, olmalı da..:))

Sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem ambi dökme suyla bir yere kadar ama arılar doktor arısı, yavruya yatnayıpta ne yapsınlar :)
Oğulun hayırlı olsun oldukça sayğı göstermişler, böylke arıları bazen unutuyoruz, milletin vay haline, beleş oğul bulup birde el öptürüyorsun...


Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ALi Ambi:))
Doktor arısı olmak değil benim oralar biliyorsun uçsuz bucaksız ekilmeyen meralık yerler bu nedenle polen sıkıntım olmuyoru ama kanola olmayınca da böyle sende ve Zaim abideki gibi ballı çıtaları bırak bir cm lik bal kemeri dahi olmuyoru:))) İşte bu nedenledirki yavru durumu zengin arısı modunda bal durumu garibanlık sınırında oluyoru:)) Bu hafta gidişimde anlşılacak bakalım bu oğulun gösterdiği saygı uzun süre ağaç dalında aç beklemektenmi yoksa aile terbiyesindenmi:) ama dediğin gibi unutmuşuz bu tarz arıları:)) Bu arada iki buçuk satır yoruma altı buçuk satır cevap böyle verilir haberin olsun:))
Sağlıcakla kal.