15 Kasım 2015 Pazar

Modifiye bal eritme kazanı..

Bu hafta yeni bal eritme kazanıma ilave yaptım. Bu seneden itibaren sağdığım balları 8 litrelik kavanozlara koymaya karar verdim. Tenekeler laklı olmalarına rağmen paslanabiliyor. Evveli sene bunu yaşadım. Kavanozlarda kullanmak amaçlı geçenlerde yeni bir bal eritme kazanı yapmıştım.Geçen sefer yeni kazanımda ilk erittiğim kavanozlarda alt kısımlarda erime olmadığını görmüştüm. Bunun nedenini anlamak için termometremin probunu kavanozun alt kısmına koyunca sıcaklığın 30 dereceler civarında olduğunu, üst kısımda ise 45 derecelerde bulunduğunu gördüm.


Suyun kab içinde devirdaim yapmasını sağlamak, dolayısıyle ısının alt ve üst kısımlarda aynı derecede olmasını temin etmek amacıyla basit bir akvaryum motoru kullandım. 

Motor 60 watt lık bir şey. Çalıştırınca suyu aşağıdan emip yukarı basıyor. Pompa çalışır vaziteeyken termometrenin probu kavanozun altındayken ve üstündeyken sıcaklık aynı ve istediğim derecede yani 45 derecede sabitlendi. Burada bir tespitte daha bulunmak doğru olacakki oda evelki bal eritme kazanımda ısıtıcı teneke kutunun alt kısmında bulunmaktaydı. Burada ise kavanozun altından 4-5 parmak daha yukarda bulunuyor. Her ne olursa olsun bence bal eritme kazanlarınızın hem alt kısmından hem üst kısmından sıcaklık ölçümleri yapmakta fayda var. Hep söylenir ama yaşayarak görmek farklı bir şeymiş demekki. Sıcak su yukarda soğuk su aşağıda toplanıyormuş  :))


Havalar sıcak gidince çimlerde uzadılar..:( tabi iş çıktı ve biçtik.


Ancak kıvırcıklarım bayağı bir geliştiler.


Kümes tabanımdaki ızgaraları yarım metrekare kadar eksik almıştım onuda tamamladım.


Hayvanların ayaklarının takılıp yaralanacakları açıklıklar kalmadı.


Bu hafta arı uçuşu pek yoktu. Bende gereksiz yere arı açmadım.


Havanın güzel olması tavuklarıma yaradı bol bol böcek ve yeşillik yediler.


Bu ay sarmısak ekme ayıymış. 250 gram iri başlı sarmısaklardan seçerek aldım 


Beşer cm arayla ektim bakalım neler olacak.


Bu haftada böyleydi işte...:))


4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bal eritme kazanıyla hafta sonunu geçirmişin gibime geldi...
Pintili etme al bir doğru dürüst eritme kazanı :))
Sanada yaranılmıyoru, kıvırcıklar büyümüş, çimler uzamış, bırak havalar sıcak gitsin sağda solda gariban arıcılar vardır belkim...

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam bal eritme kazanı deyip geçme.
Bende bu güne kadar sıkıntı yaşamayınca kazandaki suyun altı ile üstü arasında sıcaklık farkı olacağını düşünememiştim. Bu devirdayim motoru gör bak tüm bal eritme kazanı üreticileri tarafından kullanılacak.
Gariban arıcılara diyecek bir şeyimiz yok ancak kuzu kesip kebap yiyenler ne zamandır gariban oldular anmış değilim
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Sen Ustaya bakma.El emeği gibisi yok.Ayrıca birşeyleri geliştirmek ve içinde o heyecanı taşımak ayrıdır.Hazırcılık işin en basit olanıdır.Doğru yoldasın seni takip ediyoruz.

Lakin gördüğüm kadarı ile arılıkta pek iş kalmamış.Performansında düşme istemiyorsan temponu koruman için özel bir arılık biliyorum ben.Yardımcı olurum::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ben bu güne kadar ustaya baksaydım ..........:)))
Bencede bir şeyler üretebilmek güzel bir uğraş. Destek için teşekkür.
Abi en son gol yediğim bir özel arılık var arabamı elektirik teli ile esir almışlardı:)) orasımı yoksa.. Koşa koşa gelirim.
Sağlıcakla kal.