29 Kasım 2015 Pazar

Arılar salkımda, ben bahçede..:)

İlk kez geçen sene başladığım kıvırcık yetiştirme işi bu sene daha güzel gidiyor. Üç tanesini İstanbulda balkonumda saksılara diktim. Bu günlerde alt yapraklarından yemeğe başladım.


Fidelerimi Gebze Kadıllı köyündeki fidecilerden alıyorum. Adamlar civardaki seracılara satmak amaçlı üretim yapıyorlar. İki yıldır ne aldıysam kandırılmadım. Domates, biber, kıvırcık ve çilek aklıma gelmeyenlerde dahil hep söylenen ürünü elde ettim. Daha önceleri yol kenarlarındaki göya köylülerin yöresel ürünlerinin fidelerini alıyordum. Dolayısıyla ülkemize has bu tarz kandırılma olaylarını sık yaşıyordum. Nasıl bir kandırılmaydı bu derseniz örneğin; iri sofralık kırmızı domates diye aldığınız fide minik minik domatesler veriyor. Zira hibrit domatesden tohum elde ederseniz bu sonuç ortaya çıkıyor. Onca uğraşınız bahçenizden toplayıp yemek için kurduğunuz hayal hüsranla sonlanıyordu. İnsani özelliklerden yoksun üç kuruşluk biri tarafından kandırılmış olmanın siniri de cabası tabi.


Kıvırcıklarımın bir kısmını bu cumartesi örtü altına aldım. İnşaat demiri ve borulardan sera iskeleti yapıp iki tarafından naylonu toprağa gömdüm. Diğer iki taraf ki benim bulunduğum  yerde rüzgar almayan güney ve batı tarafı 5x5 cm lik çıtaya zımbalanıp hareketli hale getirildi. Bu çıtalı kısım açılarak sulama ve ürün toplama gerçekleştirilecek. Burada bir şey belirteyim ki seranın her yeri kapalı olmamalıymış. Aksi halde mantar hastalığı oluşuyormuş. Bir diğer önemli noktada şu ki bitkilerde hayvanlar gibi canlı ve beslenmeleri gerekiyor. Yani gübrelemek gerekiyor. Bunu da neden söyledim derseniz organik üretim yapacağım diyen bazı benim gibi balkon bahçeciliği yapmaya çalışanlar ürünlerini gübrelemiyorlar  ondan sonrada benimkiler niye büyümedi oluyor.


Bunlarda pazılarım onlarda yoldalar .


Gelelim geçen hafta başlattığım fare mücadelesine. İnekler yemleri kemirmişler bu güzel haber ve tavukların olduğu alana çıkarmamışlar bu en güzel haber. Ancak hala fare var. Bakalım zamanla neler olacak.


Bizimkiler yağmur soğuk felan dinlemedi gezdiler otladılar. 
Tüy değiştirme tamamlandı ancak hala yumurta yok.

 

Arılarda tek tük uçuş varsada geneli sessizdi. Fiziksel olarak yorulmama rağmen psikolojik olarak dinlendiğim bir yer bahçem. O nedenle hava sıcaklığı behçemle uğraşmamı engellemeyecek seviyelerde olduğu sürece gidiyorum.


4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bahçe işleri iyi gidiyor ama yumurta vermeyen tavuk ve horuzu beslemene gönlüm razı gelmiyor...
Bunca ikrama namkörlükle karşılık verdiklerine göre düdüklü tencereyi çoktan hak etmişler, hatılatmakta fayda var, yaşlılar biraz duygusalmı oluyor nedir anlamadım gitti.

Kadıllıdaki yer, fideleri kendi üretmiyor bu işi profesyonel yapanların bayisidirler.

Kıvırcıklarını gözüm tutmadı, doğrular acıdır...

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Kıvırcık konusunda rahat ol , biz ustanın yaptığı ayak oyunlarından haberdarız::))

Tavukların koriza salgınından etkilendi.BU haftadan itibaren yavaş yavaş yumurtaya başlayacaklardır.Olmadı bıçağı göster , onlar vaziyeti anlar.Horoz bile yumurtlar::))

İki katlı kovanın hikayesi ve kışlaması bence önemli .Nasıl ve neden yaptığını bizimle paylaşmanı bekliyorum.İkinci katta kışlatmadan bahsediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Muhteşem bey merhaba. Düzenli olarak blog yazılarınızı özlüyorum. Çok büyük keyif alıyorum.Merak ettiğim şey çift katli arılarını öyle mi kişlayacak. Maşallah şimdi böyleyse bahara nasıl olur.saygılarımla.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam;
Yumurta vereni herkes besler, önemli olan yumurtlamayanı beslemek. Yaşlıların duygusallıkları konusunda haklısın hemen kızıdırıldılarmı asalım keselime başlarlar ama napacan işte yaşlılık hoş görmek lazım:)))
Şimdi gelelim kadıllıdaki yerin fideleri kendi üretmiyormuş konusuna:(( yav bundan kime ne niye ayrınıyla milleti uğraştırıyon. Fideler seracılar içinmi evet kalitelimi tabiki ee daha ne:)) Senin bu dediklerin şuna benziyor; birileri sana soruyor, ayağındaki ayakkabı kimin? diyeceksin ya benim:)) ben atlıyorum hemen yok canım nerden senin emri hak hasıl olunca kapının önüne koyacaklar kim bilir kim alacak:))aynen böyle olmuş. Kıvırcıkları gözün tutmadıysa resimlerini koyarsın meydana kapıştırırız:))
Sağlıcakla kal.

Yusuf abim benim iyiki varsın ve hemen ustanın arkasından yorum atarsında beni rahatlatırsın:)) Ustanın ayak oyunlarından yedi düvelin haberi var ama usta hala bir kayseriliyi bir niğdeli nin kandıracağını sanıyor, ben buna üzülüyorum:)))

Bencede tavuklar artık yumurtaya başlarlar farelere yaptıklarımı gördüler kuş beyinli olsalarda bu kadarını anlarlar gibime geliyor daha henüz pıçağı çekmedim o iş Baattinin işi ben karışmam:))

İki katlı kışlama ikinci katta kışlama konusuna gelince haftaya hava durumu el verirse açarak görüntülü anlatır paylaşırım.
Sağlıcakla kal abi.

Şükrü bey merhaba
Size canı gönülden teşekkür ediyorum. Özlenmek benim için ayrıcalıktır ve dahi birilerini keyiflendirebiliyorsam ne mutlu bana.
Abi çift katlı arılarım öyle kışlayacaklar. Haftaya bunları açıp içini göstererek anlatımlı bir şekilde video çekip yayınlarım gibime geliyor. Öylesi daha güzel olacak hemde arıları özledim.
Size bu güzel sözleriniz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Sağlıcakla kalın.