3 Ağustos 2015 Pazartesi

Sır alma tezgahı...

Her hafta bahçeme gidince ilk iş tavuklarımı serbest bırakırım. Bu gördüğünüz üç tavuk eve yumurta aldırmıyorlar. Bu hafta bir iyi taraflarını daha keşfettim. Kendi kendilerini yoluyorlar. Böyle giderlerse bir seneye kalmaz çırılçıplak olacaklar:)) kesimde bana bayağı rahatlık olacak:)))


Arıcılık ta bu güne kadarki sıkıntılarımdan birisi sır alma tezgahımın istediğim gibi olmayışıydı. Arkadaşları izledim, fuarları gezdim kimisi ağır yer kaplayan cinsten, kimisi yaptığı işe göre pahalı vs. idi. Kafamda da gıdaya uygun malzemeden üretilmiş hafif  ve kullanışlı bir şey olmalı düşüncesi vardı ama bu haftaya kadar bu hayalden somuta bir türlü geçemedi. Bu hafta bir yapı marketten bir plastik kutu, paslanmaz çelikten imal edilmiş bir nihale aldım. 1 50 cm boyunda 6 mm çapında paslanmaz çelik bir çubukda iş yerimde bulunca (ki demircilerde bulmak mümkün) işlem tamam dedim ve montaj aşamasına geçtim.


Nihalenin plastik kutu duvarında içine oturacağı kanalı oluşturmak amaçlı plastik içme suyu borusunu yatar testerede yardım.


Plastik boru iki adet vida ile yarık kısmı üstte kalacak şekilde kutunun duvarına sabitlendi ve nihale bu yarıktan içeri sokuldu.


Paslanmaz çubukta aşağıda görüldüğü üzere bükülüp şekil verilerek uçlarından kutunun diğer tarafına  vidalandı. Çubuğun nihaleye bağlanan kısmı ise paslanmaz çelik tel ile sabitlendi.


Nihale dediğim ızgara şeklindeki aparata sırı alıncak olan petek alttaki resimde görüldüğü gibi dayanacak ve çalışılacak.


Sırları alınmış yada alınacak olan peteklerin konacağı yerde görülmekte. Bu tezgah benim için hafif olması her yere rahatlıkla götürülebilir olması peteğin konduğu kısmın petek kırılmasına yol açmayacak şekilde dolu olması nedeniyle çok kullanışlı oldu. Arıcılıkta bir problemimizi daha bu şekilde çözmüş olduk.


Geçtiğimiz hafta boş bulduğumuz bir anda ustamızın yanına uğradık. Bekledik keçi meçi... hani olmasada kallavi şekilde ağırlar dedik ama bir çürük domates iki salatalıkla savıldık. Aşağıdaki resmide hani bizim bostanda da var karnımız tok demek için koyuyorum:))) Şaka maka bir yana bahçe işinde tohum fide çok önemli. Ben bu sene Gebzede kadıllı köyünden seralara fide satan ziraatçılardan aldım. Sonuç görüldüğü gibi ortada. 40 kök domates kışlık domates işinide neredeyse halledecek. Bundan önceki senelerde semt pazarından vs den alırdım 3-4 ay emek verir hüsrana uğrardım. Sayar söverdim ama sonraki seneye kadar kimden aldığımı da unutup gene aynı adamdan aldığım bile olurdu. Bundan sonra pazarmış yol kenarıymış köylüymüş yok kardeşim almam. Bilindik yerden alacağım ki keyifle yiyebileyim.


2 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi tavukların yünü tüyü senin olsun, çok kısmetli adamsın vesselam. Hafta sonuna sırcı arıyorduk sır tezgahlısını bulduk :))
Fide konusu ve diğer konularda damızlık işte böyle bir şey...


Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Canım ustam:)
Tavukların yünü tüyü onlara eti bana şeklinde giddiyoruz:)) sır tezgahı bu hafta bana lazım bea herhalde bende sağacam:)) Böylece bir taşla iki kuş vuracam:))
Fide konusunda evet damızlık önemli. Yoksa bir senelik emekler havaya giddiyor.
Sağlıcakla kal.