10 Kasım 2014 Pazartesi

Damızlık horoz :)

Geçen hafta açlık sınırında yakaladığım ve alt katına kayık şerbetlikle koyu invert şerbet verdiğim kolonim.


Yaklaşık 5 kg toz şeker içeren bu şerbeti tamamen çekmişler.


Arıların bulunduğu köpük ballığı tel altlıklı bir tabanlık üzerine aldım ve tekrar bir litre şerbet verdim. Artık kışa hazır açmasamda olur.



Gene geçen hafta iki litre şerbet verdiğim bir başka kolonimi de cumartesi iki, pazar iki litre olmak üzere dört litre daha şerbet verip kapadım oda kışa hazır.


Benim kendi yaptığım bir kuluçkalık. Altı komple tel tabanlı. Hem ucuz hem kolay ve en önemlisi kendi el emeğim.


Kıvırcıklarım. Pastırma yazı sıcakları onlara yaradı. Tutmuşlar ancak önümüzdeki haftalarda soğuklar geliyor tedbir almak lazım.


Gelişimler bir haftada olsa super.


Açılır kapanır ve taşınabilir bir sera yaptım. Elimde bulunan 4cm x 2 cm çıtalardan bir çerçeve yaptım. Sekizlik inşaat demirlerinden çatı iskeletini yapıp iplerle çıtaya sabitledim.


Naylon örtüsünü de gerince aşağıdaki sera ortaya çıktı. Bu sera açılır kapanır olarak tasarlandı.


Kısa kenarındaki toprak yığını kaldırılarak aşağıdaki resimde görüldüğü gibi açılıp sulama çapa vs işlemleri kolayca yapmak mümkün. Uzun kenardaki toprak yığını kaldırmaya gerek olmuyor. Zaten bu toprak yığılı uzun kenarda menteşe sistemi var seranın kapak şeklinde sabit hareket etmesini sağlıyor. Aldığım duyumlara göre bizim ustada sera yapmış bakalım göreceğiz zamanla neler yaşanacak :))


Light susex horozum. Yusuf kardeşim  safmış abi demişti. Neye göre söyledi tabiki görünümüne göre. Bundan damızlık olurmu derseniz denemek lazım. Saf light susex  tavukla baş göz edip yavrularına bakmak lazım. Yavrularda görünüm olarak aynı özellikleri ve dahi et yumurta bakımından istediğimiz ölçüleri taşırsa tamam diyeceğiz bu DAMIZLIK olur. Şimdi böyle bir horozu olan başkasına verirmi? 


Yusuf kardeşim dedi buda denizli horozuymuş.. Bakalım göreceğiz nasıl ötecek:)) anlarız artık safmı değilmi. Niye böyle dedim bu cins horozdan istenen tek özellik bu. Hayırlısı bakalım. Ötüşünü görelim sonra damızlık olurmu incelemesi yapacağız buna. Sonra ....Allah kerim. 
Şunu anlatmaya çalıştımki biz dönerci dükkanında başladığımız işleri bu güne getirirken çok yol katettik bizdeki horoz ve tavukların hepsi damızlık testlerini üç dört kere geçtiler. Akraba evliliğinden kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmaması için  farklı tavuk ve horozları kattığımız çalışmalarımıza bazıları maddi çıkar sebepli olarak ellerinde saf yok, yumurta almak için ne yalakalık ediyor deselerde biz üsküdarı geçtik. 



10 yorum:

Unknown dedi ki...

Abi kis geldi geliyor sahiden..
Sen ortalama kac kg stok ´veriyorsun merak ettim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi sezon artık bitti diyorsun, ben öyle anladım. Aruıların stokları tamam. Bahçe işlerinde yarışa girmene acayip sevindim, rakibim yok, rakipsizlik kötü bir şey:)
Biz yumurta almak için kimseye yalakalık etmedik beya, yumurta istediğim kişiden ana arı isteseydim verecekti, işin zevki, yumurtadan kopya çıkatmak hemde istediğin kadar. Biz geçmişte ne paralar harcadık, şimdi ana arımı alamayacağız...
Millet kendi derdine yansın, başkalarını küçümsemekle bu işler olmuyor. Son zamanlarda acayip karniyolcular türedi, adamlar başkasının şeyi ile gerdeğe girip birde utanmadan bununla övünüyor, ne günlere kaldık...
Biz ise kendi yaptıklarımızla övünemiyoruz :))
Horuz tam yemelik olmuş çıtır çıtır beya...

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Zülfü kardeşim evet kış geliyor gerçekten ve artıkda zamanıdır. Nasılsa biz hazırız gerisi taktiri ilahi. Abi ben bal sağımından sonra ki bu Ağustos başı gibidir kolonileri eylül sonuna kadar 1 kılo sekere 1 litre su katarak yaptığım şerbetten kovan başı haftada bir litre olmak üzere beslerim.Ekim ayında ise 1 kılo şekere 0,5 litre su katarak yaptığım şerbettende haftada bir litre olmak üzere 4-6 litre arası beslerim. Hasad sonrası besleme işini bu şekilde benim bulunduğum bölgede otomatiğe bağladım. Şu ana kadar açlıktan sönen kolonim olmadı diyebilirim. Arada kontrollerimde böyle aykırılıklar tespit ettiğimde olmuyor değil hani. Ama ne kadar şerbet verilirse verilsin koloninin kışlık stok durumu kontrol edilmeden kışa girmek bence hata. Sağlıcakla kal.

Sevgili ustam bahçe işlerinde senle yarışa girdğimi de nereden çıkarıyorsun:(( sen henüz bahçe konusunda amatör kümedesin hele benim gibi birinci lige bir gel yarışırız bea:)) Yaw sen ne zaman tavuk ve horoz işine girdinde birilerinden yumurta istedin.:(( Ben tavuk yumurtasından bahsediyorum sen üstüne alınıyorsun. Henüz açıklamadık ama biz yeni bir proje üzerindeyiz tabi bir kümes kurarsan senide dahil ederiz:)) Sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Selamün aleyküm
İnşallah kayıpsız bir kış geçirirsiniz.
Beşinci resimdeki tel tabanlı kovanın arı giriş bölümünü, kovan içerisine bir veya iki çerçeve koyarak hem içeriden hem dışarıdan yakın çekimlerini paylaşırsanız çok sevinirim.
Selam, saygı ve muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Hocam A.S. unutmazsam haftaya isteğinizi yerine getireceğim. Ancak şunu belirteyimki basit bir kovan ön ve arka duvar tahtaları yan duvar tahtalarından 2 cm daha kısa. Çıta kulağı ön ve arka duva tahtasına oturuyor. Önde ve arkada görülen 4 cm lik çıta sayesinde bu kanal oluşuyor. Almanyada genelde kullanılan ahşap kovanlar bu şekilde yepılıyor. Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Hocam unutmazsam depodan bende resim ceker yollarim haftaya size , kovan ile ilgili..

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Sera süper olmuş bea :)
İçindekiler için sana özel bir gübre göndereyim ama bahara, şimdi hazırda yok. Eğer o serada yetişenler Mersin'dekileri geçmezse para istemem, dimedi dime.
Gübre işi de senin yumurta işi gibi her sene oradan al para, şuradan iste bir kucak para ama ortada ne fol vaaar ne yumurta. Oysa biz horoza da razıydık.

Son olarak herkesin 2 kuruşa alıp 100 kuruşa sattığı gübrenin formulünü ele geçirdim, 3 kuruşa piyasa ettiğimde ziraatçı gibi görünenler acep ne edecek :))

Neyse bunlar aramızda kalsın :p

Hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Zülfü kardeşim fotolarını bekleriz.

Fatih abi sus usta okumasın bunları sen el altından bana yolla şu marul yarışını bir halledelim sonra açıklarız ona :=) sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Seran güzel ve kullanışlı olacağından eminim.Meteorolojik şartlardan daha az etkileneceğinden eminim.

İnsanlarda asalet , hayvanlarda ırk.

Saflık önemli tabii.Bu hayvanda olsa insanda olsa önemli.

Malum ırkı , şeceresi bozuk insan görünümlü iki ayaklı bir sürü mahlukat var...

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim usta yaptığı işi beğenmezse müşterisine satmazmış eskiler öyle derdi. Bende gerçekten serayı beğendim bakalım işini yapacakmı göreceğiz. Mahlükatın seceresi konusuna gelince bozuk olanlarında sonu; geçenlerde kesip yediğimiz kart horoz gibi olmalı sağlıcakla kal.