26 Ekim 2014 Pazar

Dostlarla buluşmanın tadı başka oluyor

Bu cumartesi dostlarım arılığıma geldiler. İlk resim olarak yaptığımız ilk iş arı açmak olunca bunu koydum. 


On çıta arılı koloniyi görenlerden maşallah sesleri yükseldi.





Yusuf kardeşimle piliç muhabbeti başladı. Benim bu seneki feriklerimi o vermişti sağolsun. Irklar konusunda kısa bilgilendirmeye tabi tutulduk. Bende bir ferik varki kedi gibi evcil insandan kaçmıyor. İlhami abide onu sevmeye doyamadı.


Terasımdaki damızlıklarımı da görücüye çıkardım. Ana boyalı olmasına rağmen bulmakta zorlandık zira bu mevsimde anayı oldukça iyi saklıyorlar. Bizim usta ya bu ananın kızlarında iki renk var deyince kısa bilgilendirme yaptım kendisine:)) Damızlık ana  denince akla bal verimi, sakinlik, çok yavru yapma, hijyen  vs gibi daha pek çok özellikle ilgili genleri çift dominat yani baskın olan analar kastedilmeli dedim. Neden deyincede bunun f1 lerinde bu saydığım özelliklerin baskın olarak ortaya çıkması gerektiği ve bu nedenle öyle olması gerektiğini söyledim. Sarı yada siyah renk özelliğinin bir arıcı için önemli olamayacağını söyledim. Damızlıkların suni tohumlama ile üretildiği için bal üretiminde kullanılamayacağı ayrıca sebebi tam izah edilememekle birlikte melez azmanlığı denen ve arılarda bal üretiminde yaşanan bir özellik nedeniyle kullanımda  ana arıların f1 olması gerektiğinden bahsettim. 


Damızlık analarda bu önemli genlerin muhakkak dominant x dominant çifti şeklinde olması gerektiğini dominant x resesif çifti olursa görünen özellik dominantın öne çıkması olmasına rağmen f1 lerde resesif x resesif çaprazlanmasında ortaya istenen özelliğin çıkamayacağını yada istenmeyen özelliklerin çıkabileceğini belirttim. İşte  bu nedenle gerçek bir damızlık ana özelliği taşıyan bir ana arının erkekleri bire bir ana arının özelliklerini taşır yani erkek arı; ana arının yarısıdır dedim. Ayrıca f1 anaların erkeklerinde spermden gelen kromozomlar yani genler devreye girmemiş olduklarından dolayı f1 lerin erkekleri de birebir damızlık ananın erkekleri gibidirler diye söyledim.Bu nedenle arıcılar f1 ana arılarla çalışmalı ama f2 yada f3 kulanmamalılar diye belirttim. 


Bu sene aşısız dut ağacıma yaptığım durgun göz aşısından birindeki göz bayağı irilemiş. Tutturduk galiba:)) bu aşı gözünün dutu başparmak büyüklüğünde dutları olan ağaç inşallah tutar.


Bütün gün sohbete doyamadık. Epeydir bir araya gelememiş olmanın doluluğu olsa gerek.


Tabi aradaa kaçamak hırsızlık olaylarını da yakalamadık değil:))


Çatıdaki yedek f1 lerimden birini sıkıştırırken Sadri abi yapmayın böyle sıkıştırırsanız bu koloni kışı çıkaramaz felan derken bayağı üzüntülüydü:))


Ana ne saklanırmış beş kişi ara ara bulduk:))


Terasımdaki manzara hakikaten güzeldir. Çorlu ilçesi görünür.


saçları değirmende ağartmadık diyen Sadri abimiz kestane nasıl çizilir onuda ayak üstü anlattı:))


Tabi maşayı elimden eksik etmedim yoksa ekip laklak etmekten iş yapamıyor:))


Ustanın pintisime denk geldik bir kavanoz kestane şekerini beş kişi kokladık.:))


Masa tenisi maçını bir sayıyla kaybettik. Yaşça küçük  ve ev sahibi olmanın gereği buydu zaten:)


Bizim kart horozun yenmeden önceki son hali buydu.


Mangal işi Sadri abimize kaldı. Hepsini yemeğe kalkınca biz itiraz ettik. Gelmeyin yakarım felan diye dirensede elinden zorla alıp paylaştık. 


Sofrada boğazda kavga var misali herkes doyma derdinde:)) Pilavın en güzel yeri yani dibini sıyırma işi Yusuf kardeşime nasip oldu:)) yatılı okulda okuduğum yıllarda bu önemliydi:))





Sadri abimizin eşinin ellerine sağlık tatlı güzel olmuş.


Kestane ustasına bakın hele:)) pişen kestane böyle açılmalıymış:))


Dostlarımın ayaklarına sağlık. İyiki geldiniz. Kendi adıma çok güzel bir gündü.

12 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi aylar sonra süper bir tatil yapmış oldum, herkese öncelikle teşekürler...
Bizim için yenecek bir şey olsun kartmart dinlemeyiz yeriz...
Yav ertesi gün bile kavaltıyı istemeyerek yaptım yav ne yemişiz kıtlıktan çıkmış gibi...
Nihayet gezilerimiz başladı, kış beslememizi iyi yapmamız lazım yoksa arıcı bahara nasıl çıksın:)

Her şey için teşekürler, bir sonraki buluşma yeri neresi onu karara bağlamadan kabine dağıldı beya...

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Selamlar Muhtesem abi ,
Genetik bilmi veya genler konusunu gercekten cok gizemli sirlari icinde barindiriyor. Arilarimiz konusunda bende bu konuda daha cok bilgiye , bilgi paylasimina ve kaynaga ihtiyacimiz var diye dusunuyorum.
Guzel damizliklar edinmek veya gelistirmek sart.
Saygilar abi

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam bende sayenizde iyi bir gün geçirdim ayağınıza sağlık. Abi herkes elinde bir şeyle gelince gün boyu çenemiz çalıştı:) inan bende aynıydım bu gün. Bir sonraki buluşma yeri kolay nasılsa davet edenimiz çok bea :))

Zülfü kardeşim sende gözlemişindirki gelişmiş ülkelerde bu işler yasa ve yönetmeliklerle bir yola sokulmuştur. Bizim gibi ülkelerde ise aman bu işleri kimse yapmasın diye yasaklar getirilir. Suni tohumlamada olduğu gibi. Genetik konusu gerçekten tam bir bilinmezler yumağıdır ve bencede şu anda yaşanan tüm hastalık vs problemlerinin çözümüde oradadır. Biz arıcıları ilgilendiren kısımları ise çok çok basit olanlarıdır. Ancak bilmemiz gereken konulardırki aldanmayalım. Güzel damızlık edinmemiz yada alacağımız kullanma melezlerimizi üretenlerin damızlıkları güvenilir olmalıdır.Bu konu gerçekten çok çok önemlidir. Ben Tıp konusunda gerekli genetik bilgiler konusunda eğitimliyim ancak arıcılık konusundaki genetikle ilgili konuları arıcılık tecrübem arttıkça daha bir anlayabiliyorum. Kofüçyus du galiba duyarsam unuturum görürsem hatırlarım ama yaparsam öğrenirim diyen. İşte tecrübenin, uygulama yapmanın önemi buradadır. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Merhabalar blogumu takibe alırsanız sevinirim. http://pismisfikirler.blogspot.com.tr/ Teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

Eyvallah abi..
Insanoglunun dertlerinin cogunu genetik bilminin cozecegine bende inaniyorum abi. Dediginiz gibi denemek , ogrenmek gerek.

muhteşem turunç dedi ki...

Onur kardeş güzel bir bloğun ve keyifli paylaşımların var. Bizler arıcılık konusundaki bilgilerini paylaşan ve birazda kendi arasında eğlenmek amaçlı bir araya gelmiş olan arıcı blogerlarız. Bu nedenle seni güncellemelerimin içine almadım ama takip ediyorum bilgin olsun. Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Senin evsahipliğinde mükemmel birgün geçirdik.Fazla yemek ve sıfır egzersizden şikayetciyim::))

Galatasaray gibi olduk , yedikçe yedik mübarek::))

Arıcının az konuşanı olmaz, yemeyeni de tabii.Her ikisi de sende olunca günüde çabuk bitirdik , yiyecekleri de ::))

Bir yıllık hesapları gördük.Hem horozdan hemde estane hesabı.

Senini kızları kışa hazır hale getirmişsin.Peşin satan esnaf pozu vardı sende.Ben ise vadeli satan::((

Herşey için teşekkür ediyorum.Ellerine sağlık.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi galatasaray da nerden çıktı şimdi:( fener desen anlayacam. Ayaklarınıza sağlık iyiki geldiniz Çok güzel bir gündü benim içinde sağlıcakla kkal abi.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Selamün aleyküm
Bölgemize uygun kaliteli ana arılar ile çalışmadığımız müddetçe ne kendimizi geliştirebiliriz ne de verim alabiliriz.
Özellikle damızlık ana arı konusu çok önemli. Fakat memleketimizde konunun uzmanı çok az veya meydana çıkmıyorlar.(tuhaf bir kısır döngü)
Bereket bloglar var da bir şeyler okuma, değerlendirme, öğrenme fırsatını elde ediyoruz. Bu konuda çok daha güzel günlerin geleceğine bütün samimiyetimle inanıyorum.
Selam, saygı ve muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sayın hocam; bu güne kadar arıcılık konusunda en büyük sıkıntımız verimsiz gelişmeyen ve saldırgan arılardı. Bu gün bizim gibi hobi arıcılar sayesinde bu aşıldı. Artık özellikle internet sayesinde bigilerimiz arttı ve bunun sonucu sorguluyoruz araştırıyoruz tartışıyoruz. Belirttiğiniz gibi kat edecek daha çok da yolumuz var. Damızlık konusuna gelince benim düşüncem ki meşhur mendel kanunlarına göre kullanım melezleri % 90 oranında beklentilerimizi karşılayan analar olmalı. % 50 beklentilerimizi karşılayan f1 yetiştirilen bir ana arının damızlık olduğunu söylemek genetik bilimine bence ters. Ben bu lafları ederken genel genetik bilgilerime dayanarak kabaca söylüyorum. Bir arıcı olarakda bu bilgiler kendi damızlıklarımı seçmek içinde bence yeterlidir. Amacımda bunu tüm arıcılarla paylaşmak ve bu güne kadar yaşadığımız malum olumsuzlukları bir daha yaşamamak. Sağlıcakla kalın.

Besim ERÇAKIR dedi ki...

Merhaba Sayın Hocam.Çocuklar Çalışmayı bırak artık kenara çekil dediklerinde arıcılıktan bahsediyorsanız bu meslek benim ömrüme ömür katıyor diyorum.Sizler gibi dostların bir araya gelerek Dostlukları yaşatmak ve eğlenmek adına faaliyetler içinde olduğunu görünce iyiki arıcı olmuşum ve devam ediyorum diye seviniyorum saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Besim bey yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum. Saygılar.