14 Eylül 2014 Pazar

Yenen kazıkların bileşkesi.......

Düşünün arkadaşlarınızı arılığınıza çağırmışsınız akşama kadar çalışıp yorulmuşsunuz ve sıra ikrama geliyor. Aldığınız karpuzu kesiyorsunuz kelek çıkıyor:(.... şimdi bizimki diyecekki ben yıllarca manavlık yaptım olmaz öyle şey, benim aldığım karpuz kelek çıkmaz, ben karpuzdan anlarım.:)) Kaç yıl manavlık yaptın kardeşim 5, 10 neyse işte... Geçenlerde bir ortak arkadaş Muhteşem abiye söyle şu şahısları silsin güncellemelerden demiş :(( dedim onun yaşı kaç da bana böyle konuşabiliyor, neticede silmedim onları ve bu gün ne gördük.......sadece kendisi anlasın diye bu kadar yazıyorum. Ali bey 50 yıldır insanların arasında yaşıyorsun bak adamımız kelek çıktı gördünmü karpuz kelek çıkmış ne olurki. Tecrübe bu işte; yani "yenen kazıkların bileşkesi" 


Çalıştığım iş yerinde kankam dediklerimden biri hayatını değiştirecek bir işe müracaat etti. Yıllarca aramadığım önemli mevkide bir arakadaşımı sırf onun için aradım ve işi halloldu. Karşılığı ne oldu derseniz (beni yeni aldığı atına bindirecekti)  üç kuruşluk bir yeni yetmeye beni sattı:(( biz saçları değirmende ağarttık sandı herhalde çeşitli triplere girdi ama eline.... neyse işte öyle:((( bu kadarcık yazmayla oda kendisini anlar artık...Aşağıdaki fotoğrafı eylül ayında benim vişne ağacı çiçek açtı diye yazmak amaçlı yüklemiştim, memlekette ne lale ler kötüledikleri adamlarla kol kola gezmeye ve "abi" dediklerini satmaya  başladı bırakında eylülde açsın vişne ne olurki . Biz tecrübe sahibi olmaya devam ediyoruz.


Bırakalım bunları gelelim biz arıcılığımıza. Bu hafta kıymetlilerime varoa için laktik asit uygulaması yaptım.


Elimdeki laktik asit %85 lik bundan 100 mililitre bir kaba koydum.


Sonra üzerine su ekleyerek 500 mililitreye tamamladım. Bunu çıtaları tek tek çekip fıs fısla arıların üzerine Püskürttüm.


Bunlarda körüklük yakıt olarak hazırladığım kartonlarım. Rulo haline getirip körüğün kovasına koyup alttan tutuşturuyorum işlem tamam.


Bu hafta bazı kıymetli f1 lerimi boyamam lazım. Neden derseniz bunların seneye yaşadıklarına emin olmamız lazım zira erkeklerine ihtiyacımız var. Malum erkekler anneannelerinin kopyalarıdır. Bunun için kafeslerin kek kısımlarını beleş bir kek :) ile doldurdum hazırladım.


Ana arıları bulabildiğim mavi oje ile boyayıp kafese koydum. Kafeslerin kek kısımları açık arılar ertesi güne kalmaz çıkarırlar. Diyeceksiniz niye böyle yaptın boyar boyamaz salarsam ana arıyı üzerindeki elimin ve ojenin kokusu nedeniyle keserler. Siz siz olun hemen salmayın boyadığınız anayı.


Aşağıdaki kafeste ise kek kısmını bantla kapadım ki anayı çıkaramasınlar. Zira bu ana bu senenin f1 i ve saldırgan bir koloninin anasını sıktım ve bunu yerine verdim. Bir hafta sonra meme kontrolü yapıp varsa memeleri temizleyip bantlı kısmı açacağım. Sonra kendileri çıkaracaklar. Bu durumlarda kafese bu yeni ananın alındığı kolonideki işçi arılardan bakıcı arılar ve kek kısmınada kek koyuyorum ki anayı beslesinler. Zira bu yeni anayı veridiği koloni nadirde olsa besleyemiyebiliyor.


Kafesi kek kısmı aşağıya gelecek şekilde koloniye yerleştiriyorum. Bunun sebebi kovan içi sıcaklığından dolayı kek akarak ana arıyı boğmasın.


Geçenlerde birileri durgun göz aşısı demişti. Hatta bunun için özel aşı bıçağı ilede hava atmıştı. Buyrun kardeşim bakın olmuşmu:)) seneye görecez sonuçları:)) aşı macunu olarakda bantın üstüne çekomastik kullandım:))



Bu haftada bu kadar haftaya kadar sağlıcakla kalın.


12 yorum:

Unknown dedi ki...

Muhtesem abi son zamanlarda bende kartonlari atmayip korukte yakiyorum. Kolay ve iyi duman veriyor. Bir zarari yoktur degil mi ?

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi keşke yazmasaydın, ilk paragraflar olmsaydı.Herkes para kazanmak ister, bizim arkadaşın kimseye ihtiyacı yoktu, sen bilmiyorsun sevdiğin biri daha bu işin içinde istemiyorum ama bizimki bu işten inşallah zararlı çıkmaz. Zarar ederse üzülürüm...
Arkadaşlıkları ben evlik gibi yorumlarım, iyi günde olur kötü günde Allah vermesin ayrılıkta olabilir.İyi ve kötü gününde yanında olmaya devam edenler dostluk makamına yükselir...
Dost ise bambaşka bir şeydir, kardeşinden akrabalarından daha ileridir...
Neyse her şeyin hayırlısı diyorum, zaman bakalım ne gösterecek.Allah her şeyin hayırlısı virsin diye biz dua yapmaya devam edeceğiz...
Abi varroa konusunda arıcılar yaptıkları işin sağlamasını yapsınlar, hiç bir reklama güvenmeyip, gene bir kaç kovanda eski kullandıklarım ile ben test yapmadan bu işi sonlandırmam.
Yavru sonlanmış ise laktik asit, arı üzerindeki varroaların büyük bölümünü dökecektir.
Abi ana arı kabulunde 6-7 gün kek bölümünü açma sonra arıları silkele ve memeleri temizle kek bölümünü aç %100 kabul var, bu sistemi kullananlardan birisi Engin Altın abimiz bu yıl 35 ana arıdan fire vermeden kabul ettirdi.
Aşın hayırlı olsun, senin elin değdiyse o aşıdurgun olmaz ve durmaz kışın ortasında uyanır ve ebesini görür..

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Zülfü kardeşim bu koli kartonlarını kullanmeye başladığımdan beri arılarda bir soruna rastlamadım. Bunların yanmasından oluşan dumanında kimyasal anlamda bir zararı olacağınıda düşünmüyorum. Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Evet Ali abi keşke yazmasaydım ama olmazdı, o kenddini bilmeli ve benim onun hakkında ne düşündüğümü bilmeli. Benim takıldığım nokta sadece şu birini bana kötüleyeceksin, ondan uzak dur diyeceksin sonrada onla ortak olacaksın ben bi daha böyle birine güvenmem. Çok sevdiğim biri daha işin içinde diyorsun helal olsun inşallah başarılı olur. Ticareti herkes yapacak. Benim takıldığım nokta sadece yukarda bahsettiğim konular. Hatta şu kadarını söyliyeyim ben bu adam hakkında hiç kötü konuşmadım onunla ben bile ortak olabilirim ve kimsede bana bir şey diyemez. Benim için adam dedinmi sözüne güvenilir olacak ikili oynamayacak sıkıntım burada neyse Allah herkesin yardımcısı olsun abi. Aşı konusunda demişinde benim elim değmişde kim ebesini görmemişki sen dahil :))

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Karpuz tüccarları üçkağıtçı olunca karpuzun kelek çıkması normal ama karpuzun suçu yok :)

Kim kimle ne yaparsa yapsın şahsen umurumda değil ben yaptığım işi beğenmiş isem gerisi boş.

Hesap içinde hesap varmış arada kaynayıp kötü olan ben oldum.



İlhami Uyar dedi ki...

sevgili hocam hayat hep öğrenmekle geçiyor,iyilerde var kötülerde öyle veya böyle işler yürüyor,insan olarak hep iyi insanlarla ve güzel işlerle karşılaşmayı isteriz zaten insanlığın gereğide bu değilmi,herşey gönlünüzce olsun,ufak tefek yol arızaları herzaman olacaktır,belirli yaşın üzerindeki insanlar deneyimleriyle güzel çözümler bulacaklardır,yaşantınız hep iyi insanlarla ve güzel işlerle yoğunlaşsın saygılarımla

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi evet karpuzun suçu yok :))Yazdıklarına aynen katılıyorum. Sağlıcakla kal.

Evet İlhami abi yol arızalarından biri saydık bizde geçti gitti. Haklısın. Sağlıcakla kal abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Öyle bir grizgah yaptın ki ben bile kendimden korktum.Acaba bana aitte bir satır gelecek mi :)

İsimleri tam olarak oturtturamasam da tablo net.

Üzücü....

Dönem Kapitalis bir dönem ve dostlukların %95 i ne yazıkki beklentiler dostluğu.

Biz istemesekte durum bu ...

Yazacak çok şey var ama üzüntümüzü katlamaktan başka bir işe yaramayacak.


Kelekler , kelek kalmaya devam edecek...

Kalan sağlar bizimdir diyelim ve yolumuza devam edelim...

Not:( kararın adil değil di ,Zaim abiye müracaat edeceğim.::)))

SLM ve Muhabbetle...

evangelos naxios dedi ki...

sevgili kardeşlerime selamlar!

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi evet malesef dönem hakikaten bozuk Allah yardımcımız olsun. Abi niye adil olmasın bir keçiden iki horoz olurmuki iki horozdan bir keçi, olsun:) sağlıcakla kal.

Sayın Evangelos Naxios bizdende size selamlar olsun. Sağolun varolun.

arif dedi ki...

Evvela selamlar saygılar , hiç kimse bana ne yapmam gerektiğini söyleyemez. Benimki lafta ama seninki gerçek helal diyorum ,adamsın. Benden sana akıl olmaz büyüğümsün ama müsadenle tavsiyem olsun abi. 3 cül şahısla çoktandır muhabbetim var yanlış bir konuşması ve tezat olayını anlayamadım bilmiyorum . Sadece haksızlık etmemek babında tavsiyemdir sen bilirsin eyvallah

muhteşem turunç dedi ki...

Arif hocam bu yazıda iki farklı kişi var ve sadece onlar anlarlar kendilerine yazıldığını. Ücüncü sahıs felan yok. Tesekkurler sözlerin ıcın.