28 Eylül 2014 Pazar

Kümes karadenizlilerin işgali altında :))

Kış yüzünü gösterdi :)) derler ya işte yağmur ve fırtına elimizi çabuk tutmak lazım zaman geldi de geçiyor.
Kışlık stoklar bizimkilerde henüz tamamlanmadı .
Bu nedenle cuma gününden meşhur invert şurubumuzu hazırladık. Malum sakkarozu invert etmek için krem tartar kullanıyoruz.
Önce 2,5 litre suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Buna 5 kg toz şeker ilave ediyoruz. Burada çok önemli bir nokta var ki oda; dibi tutmasın diye eriyene  kadar sürekli karıştırıyoruz. Eridikten sonra karıştırmaya gerek yok sadece kaynayıncaya kadar bekliyoruz. Kaynayınca bu ölçüdeki şuruba bir tatlı kaşığı krem tartar katıp köpürmesi bitene kadar daha bekleyip altını kapatıyoruz.


İnvert şurubumuz artık hazır soğuduktan sonra bidonlara doldurup arılığa götürebiliriz.


İnvert şurubumuzda 2,5 litre yani suyun yoğunluğu 1 olduğu için 2,5 kg su var. 5 kg de toz şeker var. Tarttığımızda 7 kg geliyor. Yarım litre kadar su kaynatma işlemi sırasında buharlaşmış. Toz şekerin 5 kg ı 2,5 litre gelmektedir. Şurubumuzun 4,5 litresi 7 kg olduğuna göre 1 litresi 1,5 kg gelmektedir. Bu hesabı piyasada satılan baklava şuruplarıyla kıyaslamak için yaptım.Onların 1 litresi 1,3 kg gelmekteymiş (ambalajlarında öyle yazıyor) yani benim hazırladığım bu şurup kurumadde oranı olarak onlardan çok daha iyi durumda yani daha fazla toz şeker içermekte. Kışlık stokları arıların oluşturmaları için bence en uygunu bu. Zaten bende bu nedenle sadece bu ölçülerde kendi yaptığım invert şurubu kullanıyorum. Bu şurup hacim bakımından birebir diye tabir edilen şuruptur.


Ben kayık tipi şerbetlik kullanıyorum. Çuvalı köşesinden aralayıp, koloniyi çok rahatsız etmeden şurubu veriyorum.


Ben daha çuvalı kapatmadan ilk müşteriler göründü:)


Kümesteki yaşlı tavuklardan kalan üç tanesi daha bu hafta kesildi. Şu anda kümesde oy çokluğu karadenizli piliçlerde:) bakalım ileriki zamanlarda neler göreceğiz. Yusuf  Şimşak kardeşimin hediyesi olan bu piliçler şimdiden oldukça iriler. Yumurtaya başlamadılar ama sesleri kartlaştı. 


6 yorum:

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Selamün aleyküm

İnvert şurubunu sizin yaptığınız gibi yapıyorum. Tek fark krem tartarı kattıktan sonra 20 dakika kaynatıyorum. Sayın Ali ŞEKERLİ abimin blogundaki tarife göre hazırlıyorum.

İnvert şurubunun faydasını özellikle ilkbaharda çok gördüm.
Bu sonbahar mevsiminde de 11 adet kovana veriyorum. Kışı inşallah kayıpsız çıkarırız.

O güzelim kümeste üç fire daha var demek...

Selam, saygı ve muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi;
Şurup tarifinde bir sürü oran vermişin beya...
Ben bu yılki kadar arı beslemedim,şu ana kadar 4 şurupluk bitti, bir iki daha verdikmi bahara çıkarız...
Tavuklar kesildide bu garibana bişi yokmu :(
Birde yusuf kardeşin hepsini horuz verdiyse çok yumurta beklersin ba...
Sesleride kalınlaşmaya başladıysa yakında ötmeyede başlarlar :v

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Abi bende bu sene hazir invert aldim.
1 lt 1.4 kg geliyor. Kokusuz olmasi iyi avantaj. Aricilikta maliyetler yani giderler cok ama bazen ugrasmak bana daha zor geliyor. Baklava surubu dedinizde aklima babama tavsiye etmek geldi. Ben kis stok isini bitirdim artik ari acmayi dusunmuyorum, tatil baslamistir;))

muhteşem turunç dedi ki...

Hocam Ali şekerli abimiz sayesinde bizde invert şurup yapımıyla tanıştık. Ancak yoğurdu farklı yeme alışkanlığı olsa gerek bizimki işte :) kümeste yaşlıları gitmeleri gereken yere yolladık sağlıcakla kalın.

Ali abi oranları kıyaslama yapabilmek amaçlı verdim. Malum baklava şurubu kullananlar var arılarına zarar vermesinler:))Kart tavuklardan biri dondurucuda beklemekte haberin olsun:))Gençlere sulanmayalım onlar seneye:))

Zülfü abim haklısın uğraşmak helede ortalığı batırıyorsun diye fırça atanlarla uğraşmak dahada zor ama bizim burda hazırı yok. Mısır şurubu var oda nişasta kökenli olduğu için arılara zararlı malum. Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Geçen yıl bende bir ara arı yemi kullandım ama insanın kendi yaptığı gibisi yok.Kazanı kaynatacaksın arkadaş::)

Bakanın derdine bak, Horoz çıksaymış...

İyiya , yumurta yiyeceğimiz yerde et yeriz fena mı olur ::))

Tavuk dediğin ne ki , kümes dolu , istediği kadar...

Benim derdim kart horozda.Geçen yıldan kalma bir rövanşımız var ::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim aleyküm selam ağzına sağlık dediğin gibi kazan kaynayacak kardeşim o kadar:))rövanşa gelir isek kart horoz buzlukta beklemekte haberin olsun:) sağlıcakla kal.