9 Eylül 2012 Pazar

yanlış koloni yönetimi

Evet başlıktanda anlaşılacağı gibi yanlış koloni yönetimi her konuda hüsranla sonuçlanır. İster arı kolonisi ister tavuk kolonisi fark etmez. Aylardır yumurta alamadan tavuk besliyordum adımız hobici ya ona sığınıyordum ama için içinde bu hayvanlar beni kekliyor demektende kendimi alamıyordum. Geçen hafta soruna teorik çözümü bulup uygulamaya koymuştum. Bu hafta folluğumuz pratik olarakda kendini kanıtladı. Cuma öğleden sonra kümese girdiğimde karşılaştığım manzara bu idi ve tam tamına 5 günde 18 yumurta hemde 4 tavukdan.
 
 
Cumartesi günü arıların dip köşe bakımları yapıldı. En son balları alındıktan sonra besleme yapmış geçen hafta formik asitle varroa mücadelesi yapmıştım. Bu haftada üstteki boş katları aldım ve bal ve yavru durumlarını kontrol ettim.

 
gerekli notlarımı aldım. Bazılarına teşvik bazılarına stoklama amaçlı besleme tablosu oluşturdum.

 
Bu sene beslemede aşağıda resmi bulunan ürünü kullanıyorum. Bunu neden yayınladım derseniz 60 küsür lıra cıvarına satılan besleme ürünleri duyuyorum. Bu ürünün özellikleri resimde görülüyor. Ben 43 tl ye aldım. Bu ürünle aynı özellikleri tuuturmak için kaba bir hesapla 15 kg şeker ve 9 litre su kullanmak lazımki fiat olarak uğraşmaya değmez.


 
arılarım kış moduna girdiler ve boş katları alınıp sundurma altına dizildi.

 
Unutmadan arı kuşlarıda geldiler gözümüz aydın:/( patlama sesinden de korkmuyorlar. Ama bir şey dikkatimi çektiki  arı uşu sesini duyan arılarım kafalarını dışarı çıkarmadılar:/) bunu artıya çevirmek lazım:/)


9 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi tavukların seni uzun süre keklediler, bence bu tavuklar akıllı, şimdi hesap yapıyorlardır, biriken yumurtaların üstünde nasıl yatarız diye, biliyorsunki her şey hayalde başlıyor::))

Kolonilerin katlarını aldım derken üçüncü katları kastediyorsun, bu arı tek kuluçkalığa sığmaz, bunu tam açık yazmamışın.


Besleme konusunda kullandığın ürün ile arı yemi arasında aslında çok az fiyat farkı var, bizim bayıler fiyatları uçuruyor, toptanda arı yemi 47 lira olması lazım, bayıden alırsan 60, işin garip tarafı ise market bu şurubu satsa piyasada 60 liraya satılan arı yemini 47.5 liradan alabiliriz.
Keşke Konya şeker siparişleri alıp, bir kaç tır tankeriyle ülkemizdeki arıcılara yurt dışındaki gibi şurup servisi yapsa, hem tüketim artar, hemde arıcı daha ucuza şurup temin ederdi, ileride bu dediğim mutlaka olacaktır, yabancı ülkelerde bu var. Doldur tır tankerini, bir vilayette bir nokta ver, kime ne kadar şurup lazımsa gidip kaplarını doldursun.

Arı kuşları Ovacık köyünde oldukça zarar veriyorlar, konvoy senin orada olduguna göre ayvayı yedik.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Şu tavuklar beni de kekliyor.Henüz zaman ayıramadım ama elbet sıra bana da gelecek:)

Senin bu yumurtalığı faaliyete geçireceğim inşallah...

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi tavuklar folluğun kapağını tutan çividen yaptığım kilidi çevirip açarsa ve yumurtaların üstüne yatabilirse sen şahid olki yazlığı kümes yapıp onlara verecem bende kümests kalacam:/) Bu soruyu sadece sen soruyorsun demekki herkes üçüncü katı aldığımı arılarımı iki katta kışlattığımı anlamış:/) yani bende suç yok:/) invert şerbeti gündeme taşımamdaki amaçda zaten bu dediklerindi inşallah üretici firma bunu görüp çözüm üretir. Senin su anda ovacık köyünde gördüklerin erik satıcıları karpuzcu bizim orda yakında senin oraya ulaşır:/) sağlıcakla kal.

Abi folluğu muhakkak yap bu hafta yumurtaları alırken hepsi yüzüme bakıyordu ve bende el hareketi yapmayı ihmal etmedim:/) ama hakkettiler. Sağlıcakla kal abi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,folluk işe yaramış,yakında nerde imalat var diye soran olur.Bu arı kuşlarının bir faydası var,arı, kuşun sesinden uçmaya çıkmıyor,çalışmayan arının ömrü uzamış oluyor.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Geçen sene tavuklarına üfürdüydüm buradan yumurtlamasınlar diye sanırım yine zamanı geldi :))))
Gerçi asıl hasılat usta da :)

Abi o kadar yımırta sağlığa zararlı değil mi ? :)

Şurup işi süper oldu teşekkürler.

Arı kuşları sesten falan kaçmıyor anca ayakları dike ;)

Hayırlı günler...

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi folluğun süper olmuş,
ellerine sağlık.
Koloniye göre uygulama yapman iyi olmuş abi,hayırlı olsun.

Selamlar Saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi sen işi çözdün gibi arı kuşları faydalı hayvanlar:) sağlıcakla kal.


Fatih abi hani bi fıkra vardı "yaşlı dede tabancayı çekmiş püf diyeni vururum demiş" üfledim deyince aklıma geldi dikkat et:)arı kuşlarının icabınada bakılacak merak etme:)sağlıcakla kal.

Mehmet abi teşekkür hakikaten haftalı bu kadar yumurta bırıkımce kümeste bizim usta olsa bile gurk olur:/) sağlıcakla kal.

Trakya dedi ki...

Aga be yumurta satışı başladımı veya hediyesi sıraya benide sok aklıma geldi tavuk çifliği kursana ekip olarak her hafta toplamaya gelirdik hani kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Şenol abim benim yakındır oda başlar:) kal sağlıcakla..