23 Temmuz 2012 Pazartesi

Bal sağımına az kaldı:/)

Bu sene oğul tuzağı olarak arılıkda beklettiğim sepetimdeki petekler güvelenmeye başlamış.

Mumlar kesilip eritildi. Seneye ana arı üretiminde sepet kullanacağım:/) verimlilik oranı bire iki garanti diyorlar. Hatta adamını bulursan bire beş veren bile oluyormuş:)

Bala çalışan kolonilerde çerçeveler sırlanmaya devam ediyor ama nektar akımı sürüyor ve çerçevenin üçte ikisi sırlanmamış.


Bu sene ilk defa ballıklarda 9 çerçeveli sistemi uyguluyorum. Sır alma işi kolaylaşacak gibi ya sonucu görelim bakalım:/)


Hani ham petek, hani çıta diye fırça atan sakatat işine giren kolonilere müdehale edildi.


Kovanların ballıkları doldukça kaldırma işi zorlaşmaya başlayınca vinç devreye girdi.Ballık askıya alınıp kuluçkalık kontrolleri yapıldı. Ayrıca Vecdi abimizin kantarı varda bizim yokmu deyip kantarımızıda devreye soktuk:/)


Görülen koloni 60 kılodan fazlada bizim kantar buraya kadar tartıyor:/(

Geçen hafta önünde yığılma olan ve ortaya kat girilen koloni acayip çalışıyor:/) bir telaş bir telaş sormayın.:/)

Bu seferde de bir tane çıkardılar. Üç tane gurk tavuk bir civcivi paylaşamadılar acayip kavga ediyorlar.:/)

9 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi hayırdır, durup dururken nereden çıktı,sepette ana üretene bire iki hatta daha fazla veren enayi var mı::))
Kolonilerin bal durumunu bu yıl gizleye gizleye bir hal oldu sana, korkma nazar değmez be.
Tavuklara gelince, bunların gurka yattığı yerde sınır yok, gurkların her birisini ayırırsan herkes işini daha iyi yapar ve şimdiki gibi herkes bir cülügü paylaşmaya çalışmaz::))
Sağlıcakla kal.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi sepette ana üretme düşüncen isabet olmuş senki gittiğin arılıkta oğul verdiren birisin bire on olur bence:))
bal hasatın bereketli olur inşallah abi,sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam olmazmı bu ülkede neler var neler:/)Kolonilerin bal durumu sağımda görücüye çıkacak öyle tez zamanda halleri nicedir söylenmez:/)Abi bu gurkların üç ayrı folluğu var ama bir bir çıkarıyorlar. Tarzları böyle:/) sağlıcakla kal.

Serdar abi şeyhi uçuran mürididir derler bizim oralarda. Keramet bende değil koloni yönetimini beceremeyen kazmalarda:/) zaten sürekli oğul çıkıyorda arada ben uğrayınca senden oldu diyorlar:) Benim arılıkda bu sene ilaç niyetine bir tane çıkaydı ya:/(Seninde bal hasadın berketli olsun abi sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,aslında sepet küçük olsa çıkan ogullar ana kovanlarını doldurur.Ana işi de tamamdır.Ama senin bunlara ihtiyacın yokki.Kriz dönemlerinde küçülme işe yaramıştır. Arın maşallahı var daha büyük kantar lazım.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi selamlar,
Maşallah ballı çerçeveler güzel görünüyorlar,hasatın bereketli geçer
inşallah.Sepetindemi ruşeti var ba :)
Selamlar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM....

Muhteşem Abi.

Sepete fransız kaldım ama:),senin kantarı bayağı ilginç buldum.Herhalde kovanı böyle tartan ilk kişisin diye düşünüyorum::))

Hem üstelik ne malum,kovanın içinde taş olmadığı::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi sepetin küçük olması önemli değil. Yerli ekotipciler eğer sepetiniz varsa ayağınıza kadar geliyor, sepetinizi fenni kovana aktarıyor, sadece sepetin anasını alıyor ve yerine yapacağınız pazarlığa bağlı olarak kendi üretimleri olan 2 yada 5 tane has yerli ırk ana arı veriyorlar. Bundan iyisi şamda kayısı:/) Dertleri neymiş dersen tam öğrenemedik ama sepetteki ana damızlık olacak kadar kaliteli oluyormuş:/( ne diyelim allah yardımcıları olsun.

Mehmet abi teşekkürler abi sepetin önemi yok ana satıcıları bu sene dağda ana aramak zor oldu herhalki sepette damızlık ana bulmuşlar:/) yeni trend buymuş:/(sağlıcakla kal abi.

Yusuf abi seni kınıyorum:/) nasıl olurda gündemi hatta yerli ekotip damızlık ana arı elde etmedeki yeni trendden haberin olmaz:/) sepet deyip geçme önemli:/) abi herkes kantarı kovanın altına koyupda tartar önemli olan üste koyup tartmak:/) içinde ne olduğuna gelince yakındır açarız kutuyu:/) sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Doktor abi sepetteki ana ile horozu değişelim ;) :)))))

Arıların ağarmış peteklerini görmek harika bir duygu.

Aha bedduam tuttu sonunda o tavuklar hiç kalkmasın oradan :)))

Bereketli bir sezon geçirmen duası ile hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi gülmekten kırdın beni ba:/) demek horozla sepetteki anayı değişecen ha...:/)))senin yakınlarında bir arkadaş var böyle sepette üretilmiş anayı; gelip yerinde sepeti kovana aktarıyor, hatta peteklerin çıtaya bağlanıp kovana dizilmeside dahil. Karşılığında beş tane saray menşeyli ana veriyor:)) senin horuz neki:/))benim horoz seni duymuştur gittiğimde tüm tavukları ayakda bulurum:/))sağlıcakla kal.