23 Nisan 2012 Pazartesi

sanat gelişiyor ...

Bu hafta 3 gün tatil olunca hem ben, hemde arılar işleri bayağı bayağı yoluna koyduk.
Yirmili derecelerde havayı gören arılar coştu.


Bahçemdeki çiçeklerde son hız açıyorlar. Şebboyların kokuları paha biçilmez.

Geçen seneden saksıda kalmış bir lale, soğanını bırakıp çıkmış..

Ayva çiçek açmış..:/)yazmı gelecek dedirtti bu hafta sonu hava..

Kovan ve ruşetlerde temizlik yapıldı.

Benim kızda kış boyu evde kapalı kalmanın ve apartmanda yaşamanın acısını seksek oynayarak çıkardı. Buranın en sevdiğim tarafı alt katta kimsenin olmaması diyordu:/)

Elmalarda çiçeklendi.

Çırak ustayı geçmezse sanat gelişmezmiş..Benim ilk larva transferinde başarı oranım % 30. Bizim ustanın sıfır çekmesine bakılırsa sanat gelişiyor değilmi:/)

Geçen hafta kat attığım ballıklardaki ham petekler kabartılmaya başlanmış..

Kovanlardan gücüne göre bir yada iki kapalı yavrulu çıta arısıyla alındı. Dört adet yeni koloni oluşturuldu.

Almanyadaki arıcı kardeşimiz Mehmet Yüksel sohbetlerimizde kolonideki kapalı yavrulu çıta sayısının açık yavrulu çıta sayısını geçmesinin arının oğula çıkma sebeplerinden biridir demişti. Bu haftaki kontrollerimde bu durumun oluştuğunu gözlemleyip kolonilerden güçlerine göre arısıyla birlikte kapalı yavrulu çıtalar alıp yeni koloniler oluşturdum. Aynı zamanda ana arıların kanatlarıda kesildi. Bu uygulama arıcıya koloniye müdehale edebilmesi için bir hafta kadar bir süre tanıyor. İki senedir uyguladığım bu yöntem geçen sene olumlu sonuç verdi.


Kat atarken uyguladığım önemli bir kural ise şu; eğer kuluçkalıkdaki yavrulu çıtaların üstüne bal kemeri oluşturulmuş ise bu çıtalardan, özellikle ortadan iki yada üç tanesi yukarı ballığa alınmalı. Aksi halde arı bu bal kemerini üst sınır olarak görüp alt kısmına bal ve onunda altına yavru koyuyor. Yani daha yukarı çıkmıyor. Ancak henüz yavrulu çıtaların üst kısmına bal kemeri oluşturulmamışsa bu işleme gerek olmadan koyun ana ızgarasını üste, ballığada dizin ham çıtaları. Bakın bakalım nasıl kabartılıyorlar.... Bu teknik geçen sene tarafımdan uygulanmış ve başarılı olduğu gözlemlenmiştir.

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar usta hayırlı olsun larva transferi saf anadolu arılarına ne zaman başlanıyor.sağlıcakla kal kolay gelsin Muhteşem abi.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Sayın hocam selamlar.

sezon başladı inşallah herkes umduğından daha fazlasını alırda emekler boşa gitmez.
Ustaya gelince ustamızın gözleri artık görmüyor, karizma bozulmasın diyede marcekli ışıklı kafalıkta takmadığı için ana arılı kovana transfer yapıyor senin ekipman sağlam olduğu için bu başarı yoksa ayını akıbet sizdede
olabilirdi.:))

miriliburak dedi ki...

Doktor abi yeni bölmelerin hayırlı olsun berketli de olurlar İnşallah.

Çırak artık ustayı geçti tescilli hemde :)

Dünürüm çiçekler güzelmiş gelin hanıma buket yaptırma derdim de kalmadı toplarız laleri, şebboyları ziyan olmasınlar saksı da:))

Bereketli bir sezon dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi işler yoluna girmiş, arıların üçüncü katlarınıda vermişin, bereketli olur inşallah.

Ana arı mesmesi altına yazılanlardan pek bişi anlamadım, yanlız üstayın oran %100 dikkat et::))
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Ne o ,ustaya nazire yapıyorsun.3 katlı kolonileri dizmişsin bir de üstüne üstlük suni bölme yapıyorsun.

Maşallah...Maşallah... Ustanın gözlerine ...::))

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi yeni bölmelerin hayırlı olsun,bereketli bir sezon geçirirsin inşallah,sağlıcakla kal abi.

muhteşem turunç dedi ki...

Emrahcım sağolasın. Çalışmalar hızla devam etmekde inşallah yakında budur diyeceğimiz çalışmalarımız olacak....sağlıcakla kal.

Zafer abi aklınla bin yaşayasın. Analı kovana transfer yapan benim ustaydı dimi:/) bide bak aşağıya cevap yazmış %100 diye:/) duyuyormusun dışardaki kargalar bile gülmeye başladı:/)sağlıcakla kal abi.

Fatih abi senin dilindende bir bal damlıyor ki sorma hakkat geçtim demi ustayı.:/) piliç senin kart horoza kurban olsun ba:/) sağlıcakla kal abi.

Sevgili ustam ne demek o mesme bakıyom parmaklarda kekelemeye başlamış. Zafer abinin yoruma bir bak başka cevaba ne gerek:/) sağlıcakla kal.

Yusuf abi sanat gelişiyor iştye niye nazire yapmayayım. Abi şaka bir tarafa allah bizleri gülmekten ayrı koymasın. Sağlıcakla kal abi.

Serdar abi sağolasın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem agbey yeni bölme arıların hayırlı olsun.Bolballı sezon dilerim.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi havalar ısınınca arılar ile çalışmasıda zevkli oluyor.
Bahçe bakımın ise güzel olmuş abi bahçede meyve ağaçları olmadan olmuyor ve bölmelerin maşallah güzel olmuş,hayırlı uğurlu olsun abi.

Hayırlı sezonlar,
Selamlar Saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi sağolasin hepimize bol ballı sezon lir inşallah. Sağlicakla kal abi.


Mehmet abi evet bahar geldi arılarda bizde hızlandık ve keyfimiz yerine geldi. Abi bu sene işlerim yolunda gidiyor inşallah da böyle devam eder. Sağlicakla kal abi.

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Selam Muhteşem Abi
Siz ve arılarınız Muhteşem, Sağlık ve mutluluk dilerim .

muhteşem turunç dedi ki...

Kadir bey teşekkür ederim.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Muhteşem hocam selamlar.
Kat verirken kullandığınız yöntemi açıklamışsınız.Kuluçkalıkta yavru alanının üzerinde orta çıtalarda çok az bal kemeri oluşmuş ve sırlanmış.Bende sizin yaptığınız gibi yapıp ortadan iki çıtayı ballığın ortasına çektim, kenarlarınada karışık olarak ham petek ve kabarmış petek verdim.Buraya kadar doğrumu acaba.Abi birde kuluçkalıktan ortadan aldığım bu iki çıtanın yerine ham petek verdim.yoksa kabarmış boş petekmi vermeliydim o kafama takıldı.Yardımcı olursanız sevinirim saygılar abi.

muhteşem turunç dedi ki...

Eyüp kardeşim selamlar. Kuluçkalıkdan aldığın yavrulu çıta yerine normal zamanda ham petek girersen koloni bölünür. Ananın olmadığı kısım anasız kaldığını zannedip meme yapar. Fakat nektar akımının hızlı olduğu bir zamanda böyle bir işlem sakıncalı olmaz neden dersen bir günde bu ham petekler kabartılıp yumurta atılır. Bunlar tarafımdan denenerek gözlemlenmiş uygulamalardır. Saygılar abi.