8 Kasım 2011 Salı

Büyükşehirde Kurban Bayramı.

İstanbulda kurban bayramında teknolojiyi kullanarak vatandaşların rahatını düşünen bir kuruluşa sonunda denk geldim. Hersene kurban kesmek, parçalamak vede eğer hisseli girmişseniz hakkaniyetli olarak kesim yerinde bölüşmek hep sıkıntılı olmuştur. Bu sene Kozyatağı Carrefour alışveriş merkezi çok güzel bir hizmete imza attı. Büyük ve küçükbaş hayvanlar bir bölümde görücüye çıkmışlar bekliyorlar. Bakıp bütçenize  göre beğenip alıp emanete veriyorsunuz. Eğer büyük baş hayvan olsun diyorsanız kendi ekibinizi kurmanıza da gerek yok. Elinde defter olan bir görevli var gidip isminizi yazdırıyorsunuz. Liste yedi kişi olunca bir hayvan beğenip tartıp alıyorsunuz. Size kesim günü ve saati için randevu veriyorlar. O gün gelip kestiriyorsunuz. Buraya kadar pek çok yerde rastlayacağınız bir uygulamadan bahsettim. Asıl önemli çalışma bundan sonra devreye giriyor. Kesilen hayvan önce yüzülüp 8 parçaya ayrılıyor. Daha sonrada şerit testere kurulu olan bir bölüme getirilip orada kemikli ve kemiksiz parçalar ayrı ayrı hazırlanıyor. Hemde her bir parça 1 kg lık olacak şekilde. Bu işlem şerit  testerede oldukça hızlı gerçekleşiyor.


Daha sonra kemikli ve kemiksiz parçalar ayrı ayrı  tartılarak yedi eşit parçaya ayrılıyorlar. Bütün bu işlem 2 saat kadar sürüyor ve etinizi alıp ekip arkadaşlarınızla helalleşip evinizin yolunu tutuyorsunuz.


Eve gelincede eşe dosta ihtiyacı olanlara paylaştırırken parçalar birer kıloluk olduğu için hiç zorlanmıyorsunuz. Bu hizmeti düşünüp uygulayanlara kendi adıma teşekkür ediyorum.

11 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bu kurban işi herkesin yaşına ve kesesine vede uyanıklığına göre her sene değişik maceralar yaşamasına neden oluyor.

3 Sene öncesiydi, bir arkadaş dedi ki bir yer var, elini değmeden kurban kesiliyor paketlenip etini alıp evine gidiyorsun. Dedim orada boş yer var mı bende gireyim bari, aradık var dediler::))

İlk defa senin haberdeki gibi bir kurban yaşamak istedim di::((

Bizim sıra 48 mi ne yani 50 degil. Öğlen oldu hala 20 yi geçemiyoruz ve araya kaynak olanlar var, sinir oluyorsunuz habire sabır diyorlar, sabrediyoruz. Arkadaşa dedim ben bir dolaşayım saat 1 olmuş hala ortada bir şey yok. Direk amcamlara gittim, baktım et parçalıyorlar ama cigeri kavurup yemişler devamı mutfakta. Bende daldım mutfağa güzelce karnımı doyurup, birde ekmek arası yaptık, motorla yeniden kurban kesim alanına vardım.

İş tıkandı artık bizde işe giriştik, her kurbana yardım ediyoruz, tabiki elimizi sürmeden. Bize bir kurban gösterdiler 4 kişiye ancak gider, bu 7 kişilik dediler tamam kardeşim yeter ki kes bir gidelim::))
Gece 11 de evimize gelebildik, bilmem anlatabildim mi?

Sana bakılırsa bizim tıkanan sitem sanki rayına dört dörtlük oturmuş gibi ve memnunsun. Allah kabul etsin, etlerin hepsini dağıtmıyorsun, işin bu kısmında bana kulak ver, bir kısmını ustan la yemek için ayırmalısın, yoksa çarpılırsın bilesin.

Hayırlı bayramlar diliyorum, hörmetler sunuyorum, sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Allah kabul etsin abi,hayırlı bayramlar.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abim ustam benim:) hayatta yaptığım az sayıda hatadan biri arıcılıktaki ustamı seçerkenki davranışımdır. Onun dışında heleki ticarette hata yapmakmı allah vermesin..Bir kayserili ticarette hata yaptımı memleketlileri tarafından anında afaroz edilir be. Biz kurbanı tartıyla aldık ve tartıda bi zatihi beni tartarak test edildi. Sana et ayırmazmıyım ayırdım hemde görünce bayılacan:) sağlıcakla kal.

Mehmet abi sağolasın.

miriliburak dedi ki...

Abi hayırlı bayramlar Kurbanını Allah kabul etsin.
Usta hallederdi yer aramaya hacetmi vardır :))

muhteşem turunç dedi ki...

Yaw Fatih abi ortalığı karıştırma:) zaten ustada etin çoğu bana düşer sen bu işleri benim kadar bilmezsin aksi halde çarpılırsın bak deyip duruyo:) sağlıcakla kal ab.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi Allah kabul etsin,böyle yerlerin çogalması dileğiyle,saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Sağda solda niye macera arasınız bilemem.Takılın bana yaşayın hayatınızı ::))

Ben kurbanımı elimi sürmeden keserim.Üstelik geyik mübarek geyik.Dağ hayvanı.hazır beslenmemiş,iğne yememiş,horman mümkün değil, daha ne olsun ki...


Üstelik öyle Baknın dediği gibi saat oyunları felan yok.Hangi saat istiyorsan o saaat.

Daha ne olsun ki...

Detaylar bende .Bunu bir tarafa yazın ve gelecek yıl hatırlayın.Benden söylemesi.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi Allah kabul etsin bayramın kutlu olsun sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi sağolasın.Kal sağlıcakla abi.

Yusuf abi akıl defterime yazdım. Sağlıcakla kal abi.

Emrahcım amin. Seninde bayramın kutlu olsun. Kal sağlıcakla abi.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi allah kabul etsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Serdar abi cümlemizinkini. Sağolasın.