2 Mayıs 2011 Pazartesi

Arıcılıkda işlere sonunda yetişebilir oldum...

Bu hafta sonu sadece pazar günü çalışabildim. Kanolalar tamamen açmış, her yer sapsarı. Hava sabahdan soğuk olmasına rağmen öğlenden itibaren düzeldi. Arılar çalışmaya başladı.





Bu benim geçen sene kat attığım sepet kovan. Araya ana ızgarası koyup, altada 10 adet temel peteği yerleştirip bırakmıştım. Ağustos başı gibi bal sağımında açtığımda alt kattaki tüm peteklerin kabartılmış olduğunu, ama dirhem bal konmadığını görmüştüm. Arada ızgara olduğu içinde anada inip yumurta atamamış, tüm bal yukarda birikince ve garibim sayemde oğulda veremeyince:) bloke denilen olay tam anlamıyla oluşmuş olacakki bu kış bu arı sizlere ömür. Ama bu uygulamamın bana şöyle bir faydası olduki ben arılarımdaki koloni yönetimi düşüncemi bu sepet sayesinde değiştirdim. Bu sene arılarıma kat atmıyorum kata çıkartıyorum. Bu benim için, sadece arılarına hafta sonları gidebilenler için uygun olacak. Arılar sıkışıp oğula gidemeyecekler. Bu konu http://www.aribakani.com/ adresindeki forumda etraflıca yazıldı ve tartışıldı.



Bu şekilde bu hafta arılarımın bakımları ve konrtrolleri yapıldı. Bala çalışan dokuz kolonimde tek bir ana memesi dahi görülmedi.

















Sadece kendi arılarımın kontrolü ilede kalmadım. Komşu sitede oturan ve iki kolonisi bulunan Özkan bey tam işin ortasında geldi ve benim arılara da bir bakabilirmiyiz:( demezmi ...Biz ustamızdan sonra demeyi öğrenmedik. Kendisi sağolsun her sıkıştığımda gelmiştir. Bu nedenle hemen gidip arılarını almış olduğu yeni kovanlara aktardık. Resimde aldım ama berbat çıkmışlar o nedenle yayınlamadım.

Aşağıda bu seneki tavuklarımı koyacağım kümesin gezinti bölümü görülmekde. Pazar günü öğlene kadarki serin havayı bunu yaparak değerlendirdim. 5X5 cm lik ahşap malzemeden 200X100X100 cm ölçülerinde bir kafes oldu. Yokluğumda köpeklere karşı önlem olarak bahçe çit teli ile kapladım. serçeler girmesin diyede ayrıca kümes teli ile kaplayacağım. Önümüzdeki hafta bitirip piliçleri koyarım artık. Köşe kısımları böyle metal parçalarıyla takviye edildi. Tabi bunun ilave gece kalacakları kaplı bir mekanıda olacak. Haftaya da onu halledeceğim.




Bu sene arılığımın ve çevrenin otlarını biçmek çocuk oyuncağı oldu benim için. Malum bütün kış uğraşıp buraları tesviye etmişdim. Şimdide sefasını sürüyorum çim biçme makınamın sepetini takmadan kısa sürede hallediyorum.









Eğer sistemli çalışırsanız ve tabi yeterli alet edevatta varsa işiniz kolaylaşıyor. Çim ekili olan alandaki bakamadığım çiçeklikleri de bu sene çim yaptım. Daha güzel görünecek.




Bu sene ilk defa polen tuzağı kullanıp polen topluyorum. Bunun içinde önden takmalı tuzaklar kullanıyorum. Tuzakların çalışmasını filmede aldım.









Tuzakların polen tutucu levhalarını haftada bir gün takıyorum. Tuzaklar giriş kısmları açık olarak diğer günlerde yerlerinde kalıyorlar. Buradaki amaç arıların musluğu yadırgamamaları.

13 yorum:

Mustafa Yılmaz dedi ki...

ustam kolay gelsin üçlü bıraktın hayırlı işler altaraftaki arıcıyı merak etim acaba bu arını bir özelide cevredeki arıları kendi kovanınamı taşıyor galiba bu sene mevsim olmadı bir hafta güneşyaptı arı bumu hava nekadar kötü olursa olsun bu arı içerden içerden koşmuş maşallah bu arıyla tanıştırana teşekürler

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli hocam arıcı bildiğini paylaşan ,yardımsever,araştırıcı,tembel olmayan,işini aksatmayan,bahane üretmeyendir,kolaylıklar ve başarılar diliyor saygılar sunuyorum.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Maşallah kızlara tripleks villa yapmışsın.Bizimkiler duplekse çıktılar diye bayram yapıyoruz.

Yerinde olsaydım piliçlerin resimlerini yayınlamazdım.Bakarsın birileri göz falan koyar hani :)

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kolay gelsin, maşallah her yere yetişir olmuşun::))

O kafes gibi şey kuzu beslemek içinmi?

Çim biçtim filan deyip durma beni dinle sen bak çimlerden nasıl kurtuluyorsun.
O kafese 3 kuzu at, kafesin ayaklarınada kızak takarsan, hayvanlar yavaş yavaş hem otlanır, hemde çim biçerlerdi. Demedi deme::))


Kal sağlıcakla.

Mesut BULUT 05052601954 dedi ki...

ABİ MAŞAALLAH KOLAY GELSİN.İLHAMİ ABİNİN TAVSİYELERİ ÇOKGÜZEL.GEÇENLERDE ALİ ABİYİ ARADIM ANALAZIM SÖZVEREMEM ANCA KENDİMİNKİLERİ HALLEDERİM ZATEN ÇOKİSTEYENLER VAR HAVALAR BİRAZ ISINSIN DEDİ.BİLDİGİM KADARIYLA SİZDEDE BİR TOHUMLAMA ALETİ VAR HEM DAHA İYİ OLDUGUNU YAZMIŞDINIZ.İNŞAALLAH ÇALIŞIYORDUR.BU GÖSTERDİGİNİZ USULÜ FORMDAN OKUYUP HEMEN UYGULADIM.TEŞEKKÜRLER.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Muhteşem abi sepetin altına ana ızgarasını niçin koyduğunu anlamadım valla.

Izgarayı koymasa idin daha iyi değilmi idi?

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,seçim öncesini değerlendirmişsin.Kaçak katları yapmışsın.Kuluçkalıkda antreman yapanların durumunu anla.Kafesin teli büyük benden söylemesi.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Mustafa abi bu arı hakıkaten boyle zıplıyor..Mayıs sonu kanola bıtımı sağımda da film çekicem...

İlhami abi söylediklerine harfiyen katılıyorum saygılar.

Yusuf abı piliçler ekimde anca öterler bizimkine bi şey düşmez:)

Kuzu? napacan..yemezler:)

Mesut kardeşim ne diyim şaşırdım. Sağlıcakla kal..

Ya Ali abi daha iyi olurmu:( aklımca yavruyu üste balı alta koydurabılırmıyım deddım denedım ve bu sonuc cıkdın garıp ama böyle:(

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi bu tel köpekler için ufak gözlü telde kaplayacam serceler gırmesın dıye ama kucuk gozluler zayıf kalacakdı kopeklere karsı ondan bunla önce kapladım sağlıcakla kal abı..

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Muhteşem bey kanolalar ve arılar tam bir bal ve polen deposu olan doga ve çalışkan varlık arılar seyri yeter valla senin orasıda tam yeri allah mutlulugunu arttırsın ne diyelim.
kolaygelsin

muhteşem turunç dedi ki...

Aliosman abi dileklerin için teşekkürler. Allah hepimizin mutluluğunu artırsın

miriliburak dedi ki...

Doktor abi maşallah çevre düzenlemsi harika olmuş bu manzarada çayın keyfi başka olur :)
Hele millet ikinciyi atamazken üçüncü katları atılmış kovanların çalışmasını seyretmek ise paha biçilmez... Daim olsun inşallah.

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi yolun düşerse beklerim bir çaya.Sağlıcakla kal abi.