14 Şubat 2011 Pazartesi

12-13 şubat çalışmalarım


Bu cumartesi hava çok güzeldi. 14 derece civarlarında güzel havayı bulunca başladık çalışmaya. İlk iş elde pürmüzle mevcut katları dezenfekte ederek hazırladık. İyikide yapmışız;




















Zira ilk açtığımız kovanda görüntü buydu. Köşede belirgin rutubet ve küf.
























Bu kovan benim ilk yaptığım altı kapalı kovanlardan ve 9-10 senelik bir kovan. Bunun içinde 4-5 çıta arı vardı musluğuda bir güzel propolisle kapatmışlar. Yakacak bölümüne nakledildi.




















içindeki arılarda tel altlıklı bir kovana nakledildi. Çekmece kapatıldı. Malum yavru dönemi başlıyor içerdeki ısının korunması lazım.

























Bizimkinin aman abi çok dikkat et dediği bir kolonim varki anası şapkalı ve 61 numara. Ev halkı tarafından hiç sevilmez. Zira yazlığın terası ona aitmiş. Ya arkadaş çıkın diyorum ben çıkıyorum bakın korkmayın ama nerdee:=)





















Bu sene çıta işine kafayı takdım. Geçenlerde bir yapı markette dolaşırken 10 mm uzunluğunda ahşap dolaplarda raflara ayak olarak konulan çivili plastik parçalar gözüme ilişti. Bizim çıtaların üst parçası 25 mm olduğuna göre bunları kullanarak 35 mm yanak çıtası olan çıta yapabilirdim. Zaten beni en çok uğraştıran yanak çıtası değilmiydi. Bu aparat derdime çare oldu işte. Yaptımda. Şimdiden standart 37 mm diyenler var gibi geliyor bana buda acil durum elde çıta kalmadığında çıkış yolu standardı işte isteyen kullanır.



















Bunu çıtanın bir yüzüne takıyorsunuz işlem tamam. Aşağıdaki gibide diziyorsunuz.




















Ölçüde tamam. Buna benzer bir şeyi yabancı sitelerden birinde görmüşdüm. Bence cuk oldu. Yanak çıtasınıda 25 mm kestim alt çıtayıda. Bu sene bunuda deneyeceğim. 20 li paket 1 tl civarı yani 10 çıta çıkıyor. Daha ne:)




















Pazar günü hava soğudu. Arıları da zaten elden geçirmişdim. Girişdim depodaki katlara. Önce bir temizlik sonra pürmüz faslı ve en sonda dış boya yapıp yerine dizdim.


En son olarakda bu sene kullanacağım plastik yanak çıtaları için hazırladığım üst çıtalara kanal yaptım. Bu kanal temel petek takarken gerekli. Aksi halde üst parçayı oraya tutturmak bayağı uğraştırıyordu.



7 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Muhteşem Abi,
Maşallah sezona fırtına gibi girdiniz.Allah kolaylık versin.

Unknown dedi ki...

Selamlar Muhteşem abi kem gözlere felan gelmeyesin dikkat et.Her şeye bir yöntem buluyorsun.Üst çıtaya kanal açmaklada iyi yağmışsın sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vav bakıyorum Muhteşem bey çalışmalar hızlanmış.
Bu arada hala rutubet sorunu olanlar kesin var ama ses edemiyorlar::))
Çözüm ise tabanda havalandırma, çatıda ise iyi izole olayı bitiriyor.

61 dedin de, benim yerime bir öpseydin, saflara iyi bak, memlekette saf çok gerçi...

Abi çıtalara çaktıgın şeyin adı raf pimi. Ben buna benze bir uygulamayı Pınarhisarlı bir arıcı vardı, adı Ali Bulut olması lazım. Bize bu gittiğimizde acayip bir fıkra anlatan vardıya o::))
Ali usta çıtalara eleştirikçilerin kullandıgı kroşe denilen malzemeyi çakmış aynı işi görüyor.Pınarhisar 2008 yılı arşivinde resimleri vardır.

Acale et işlerini bitir ve ustan yardım bekliyor, gene bir sürü iş bizi bekliyor, o kadarda çalışmaya çalışıyporum iş bitmiyor.
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Tuncay abi yaşlanınca ne fırtınası bizimki 10 kovanla anca hafif esinti oluyor artık:=)sağlıcakla kal.

Emrahcım bu saatten sonra kem göz küm göz bize bi şey etmez zaten tam giderayak yoldan çevirdiler anlayacağın fazladan yaşıyorum:/)Abi o üst kanal hakikaten büyük kolaylık peteği oraya geçir bırak yapıştırmak bile gereksiz. Sağlıcakla kal abi.

muhteşem turunç dedi ki...

"vav" demek ha amerikali Ali be:/)abi rutubeti tamamladık artık, bazıları direnirse onların sorunu bu napalım.
elektirik kroşesi olmaz abi onun ucu kancalı bir kere bide ne bu bizim icadı avuta atıyon allah allah ayıp yaw:(

Hehe heee demek öyle sıkışdın he:/) yardıma ihtiyacın var demek.. Zaten gelecem o yeni çırağın tozunu alacam ne o be kalfa dururken ustaya yaranmaya çalışıyor:&(neyse şaka bi tarafa bu hafta uğrarım hışırı özledim be.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,saf lara bahçe de yer var.İşleri bitirmişsin,saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi bu sene yeni saflardan yollayacaz inşallah abi hobicilik ne hoş 10 kovan işler tamam:/)sağlıcakla kal abi..