12 Eylül 2010 Pazar

Evreka evrekaaa !............

Bu hafta bayramlaşmaları takiben soluğu gene arılarımın yanında aldım.. Geçen haftaki formik asit uygulama denemelerimdem alttaki cam kabın plastik kapağını yarıp içeriye fitil görevi görsün diye karton (5 x 6 cm) koyduğum kaplar tam not aldılar... Fakat bunların taşınması kapakdan asit kaçırabilme olasığı nedeniyle zor o nedenle hala ben şişeyle uygulama yöntemini başarmanın peşindeydim.

Cumartesi siteden komşum Nevzat bey aradı abi dedi kovanlardan birinin önünde toplanma var bakarmıyız. Dedim tabi ya abi kusura bakma senide yoruyorum felan derken dedim üzülme bende Ali yi zamanında mahvettiydim şimdi onun ahı tuttu işte o nedenle kabahat senin değil Ali nin; o beddua etmeseydi sen beni bulamazdın:) Neyse gülüşme faslından sonra klasik arıların uysallığını kontrol etme pozunu verdirirerek işe başladık..

Kovanlarda eski, perişan olmuş ne kadar petek varsa alındı. Bir tu rda laktik asit uygulaması yapıldı. Arıları artık her hafta şerbetle beslemesinin iyi olacağını daha ileriki zamanda bir sefer daha bakarsak bu iş tamamdır dedim. Sen Alinin havaya girdiğine bakma bir kere daha beni izlersen bu iş tamamdır dedim:)


Bu arada Nevzat abinin bahçeye bizimkinin girmediği belli domatesler biberler yerlerde geziyor:=)

Eveeet evreka yani bulduuuum dediğim olay aşağıda. Geçtiğimiz hafta içi Mehmet Yüksel abimizden aldığımız son taktiklerle bu hafta işe giriştim.
Birinci önemli nokta: Tahta takoz sadece şişenin ayakda kalmasını sağlamakla görevli. Yani şişenin tapası kartona direkt olarak basacak. Yani karton asiti emdikce asit damlalıkdan dışarı akacak damlamayacak..



İkinci önemli nokta: Kartonun pürüzsüz yani düzgün olan yüzeyi üste gelecek. Anlayacağızın asit kartonun bu yüzüne temas edecek. Kaba yani pürüzlü taraf üste gelirse asit emilimi bu yüzden daha fazla oluyor ve günlük maksimum 15 ml dozu aşılıyor.


Üstte kartonun kaba yüzü altta ise düzgün yüzü görülmekde.

Aşağıda uygulamanın ikinci günü yani pazar gününden görüntü izlenmekde. Bu işlem tamamdır.


Şimdi gelelim ben bu şişe işine niye bu kadar sarıldım konusuna.. Birincisi Alman arıcılar birliğinin varroa mücaddelesi için arıcılara tavsiye ettiği bir yöntem olması. İkincisi şişelere uygun bir yerde elinizde eldivenle asitleri doldurup tapa ve kapakları kapatıyorsunuz sonra onları bir kap içine dizip arılığa gidiyorsunuz. Arılıkda yapılacaklar esnasında asitle temas etmeniz ve asit buharı solumanız bu şişeler sayesinde çok az olasılık. Tabi ille bir yerlerime asiti değdirecem veya koklayacam diye direnecek kadar hata yapanlara bir şey demiyorum. En önemliside litresi 7 liraydı yanlış hatırlamıyorsam kovan başı 60 cc (tabi iki katlı kışlayan kovanları olanlar için söylüyorum) den yaklaşık 16 kovan ilaçlarsınız. Bu uygulamayı bizlerle hiç bir ticari kaygı gütmeden paylaştığı için Mehmet Yüksel kardeşime teşekkür ediyorum.
Geçen sene yüksekliği 2 cm olan musluklarım farelere geçit olmuştu. Ahşap musluk daraltma aparatları yapmak zor geldi bende kum elemek için eskiden almış olduğum elek telini kullandım. Önce yadırgadılar ama bir süre izledim özellikle polenli gelenler rahatlıkla ve poleni düşürmeden girebildiler.












4 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi 2 sene önce formik sormuştum veteriner kliniğine,60 tl demişti.Bizim arıcıları öpmeyen öbür dünyaya borçlu gidiyor.Şimdide ilaç üretcileri formik işinden nemalanmak için hergün bir değişik versiyonunu piyasaya sürüyor.Sanki zati Sungurun şapkası,isteyene tavşan isteyene güvercin çıkarıyor.Paylaşımların için teşekkürler,saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi fazla havalara girme daha sana beddua etmedim, bu körükçülerin benle bir ilgisi yoktur bilesin. Bunları başka günahlarına say::))

Asit konusunu kısa sürede çözdük. Bazıları aman efendim yanarsınız, aman efendim solursunuz, diyecegine yav arkadaş kampanya başlattım alın şunlardan diyecek gibi bir hal var ortada.Ticari kaygı dedinde bu piyasaya sürülen ürünlerin fiyatlarını daha önce karşılaştırmıştık fiyata hiç bakan yok.

Asitlerle çalışırklen dikkatlı olunmalı, ben geçmişte oksalik asidin tadına baktım, bazısı formiğin üstüne oturdu, suç asitlerinmi?
Şimdilerde asitci kesilen zatın ben daha önce baytikolden nasıl tarifler verdiğinide biliyorum. Devir işte, yanar döner adam olursan böyle olacaksın.
Kal sağlıcakla. Gene nereler girdik.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Selam!

Evreka,Evreka...

Muhteşem abi aklına, hamamda geldiğini söyleme sakın:)

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi edmek zati sungurda hata yapabiliyo bak arada biz çıktık şapkadan:)

Eli abi ne diyeyim sana allah seni ıslah etsin..

Ali Şekerli abi hamammı kaldı artık be:/)