26 Ağustos 2009 Çarşamba

İlk f1 anayı boyadım pembe domates tohumlarını kurumaya bıraktım...

Bu sene 61 numaralı saf karnıolumuz geldı ya. Bizde hemen basladık ana üretmeye diyecem mübarek gün yalan söylemekte günah o nedenle itiraf edeyim bir tane f1 ürettim. Alıştık ya boyamaya aparat yapalım dedik. Kullanılmış silikon kartuşundan bir bölüm kestim ve bunun üzerine sıvacıların kullandığı tülü yapıştırdım.



Tülü silikon kartuşunun ağzına yapıştırmak için sıcak plastik yapıştırıcı kullandım.






Silikon kartuşun içine girecek şekilde süngerden bir piston hazırladım. Bu pistonu kartuş içinde rahat çalışacak şekilde traşladım.


Aparat bitince sıra geldi bizim f1 i bunun içine alıp boyamaya. Oldukça kolay oldu. Anayı pistonun süngeriyle tül arasında sıkıştırıp hareket etmesini önleyerek rahatlıkla boyadım. Ben bu aparatı bloglarda daha önce görmüştüm. Hatta tülde Ali Türk tarafından yolda giderken bulunup abi al bununla ana boyama aparatı yaparsın denmişti. Bende atmıştım kenara.



Bu arada iyice olgunlaşmış vede bir kısmı kuşlar tarafından didiklenmiş bir pembe domates tohumluk olarak alındı. Tohumları çıkarılıp sinek teline sarılarak çeşmede güzelce yıkandı. Gazete kağıdı üzerine yayılıp kurumaya bırakıldı. Eskiden tohumlar çiftçiler tarafından bu şekilde her sene hazırlanırdı. Şimdi ise hibrit denilen tohumları her sene tohum firmalarından almak zorundasınız. Bu arada tabiki bazı yerli sebze vs.lerin türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İşte pembe domates yetiştirilmesi çabaları da yerli türler yok olmasın diye yapılan çalışmalardan sadece biri. Bende internette görüp daha sonra Ereğlide bir bahçıvandan aldım fidelerini. Gerçekten ince kabuklu ve lezzetli. Demet kardeşim tuzlayıp yiyeceksin demiş. Hiç gerek yok tuzlamaya zira bunlar sanki kendinden tuzlu.



11 yorum:

d.m.t dedi ki...

Siz o domatesleri “deniz suyu” ile mi suluyorsunuz yoksa? Tuzlu olduğuna göre:)

Bir doktor olarak Türk halkının tuzu acayip sevdiğini bilirsiniz! Bende seviyorum:)
Geçen günler okuduğum bir yazıda tuzun bağımlılık yaptığı ve tuz kısıtlamasına tabii tutulan kişilerin depresyona girmeye daha yatkın olduğu tespit edilmiş. Yani “tuz” bizleri mutlu ediyormuş!!! Çok zararlı ama ne yaparsın!

Üzerine tuz serpilmemiş pembe domates düşünemiyorummm:)

(Bu arada aparatınız fena olmamış:) Bende kalem aldım; ama anayı eldivenle yakalayamıyorum! Böyle bir şey yapmam gerekecek!)

muhteşem turunç dedi ki...

Valla bizim millet tuzu değilde depresyona girmeyi sever. Bende öyleyim zira daha önceleri sigara içmediğim zamanlar depresyona giriyordum, şimdi o korkuyu yaşadıktan sonra aklıma bile gelmiyor:))Daha yaş genç tuzu bence sevmeyin. Ne demek aparatınız fena olmamış:( bir kere çok güzel oldu:) üzgünüm ama anayı kanadından tutup bunun içine atmak için eldiveni çıkarmak gerekiyor:) Bunun avantajı ana kuruyana kadar bunun içinde bekliyebiliyor..

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,ana arı boyama aparatın güzel olmuş. İnşallah gelecek sene ana arı çok üretirsin.Pembe domates tohumunu kuşlara yedirmeyesin.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi Ali Türk gelse tohumları yiyemez neden dersen bodruma kapattım onları:))

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi ellerine sağlık ana boyama aparatın
güzel olmuş,hibrit tohumları almamak lazım doğru
çünkü onlarda görünüm iyi olabilir ama hiç tadı olmuyor bizim için görünümün iyi olması değil tadı önemli olması gerek değilmi sana katılıyorum abi çalışmalarında başarılar diler saygıyla selamlıyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi lafı dolaştırıp bana sataşıp durma. Peteklerden haber ver, ağ kurtlarından haber beklemekteyim::)))
Ayrıca asetik asid lazımsa hacıya söyle çok yakın bir zamanda getiririm diyor.

Seneye pembe domatezi boş ver çok ürün yetiştirenlerden ekki yiyebilelim, ne o bir kaç pembe domatesin başında bekleyip duracakmıyız.
Anaarı boyama aparatı güzel olmuş, amatörler için en iyi aparat odur. Bende onun orjinali vardı söyleseydin vereydim beyav , niye kendini yorarsın böyle işlerle.
Bizim tohumla işimiz yok, zaten doktor kontrolündede bir şey yenmiyorki::))

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi teşekkür. Bu tohumculuk konusunda dönen dolaplar ve söylenecek şeyler o kadar çokki..Ali abi benim petekler asitlendi problem yok yani güvelenenler ballı olarak ayırdığımız peteklerdendi onlarda temizlendi. Seneye sana göre şeyler dikecem merak etme yeme demiyecem:))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Muhteşem abi,bende de sarı domates tohumu var.Bilmem hiç gördünmü? Lazım olursa haberim olsun.Sarı kırmızı da iyi yakışır hani.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali Şekerli abim benim seni seviyorum be...Sarı ile kırmızı yanyana güzel olmazmı be....

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın hocam selamlar,

bende ilk olarak krema enjektöründen buna benzer bir aparat yapmıştım fakat arıyı içine almak boyayıp tekrar yerine bırakmak biraz güç

en son yaptığım boyama aparatı ile direk petek üzerinde anayı boyayabiliyorsun bana o daha pratik geldi blogumda yayınlamıştım tavsiye ederim.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav Zafer abi ne demek şimdi benimki daha kullanışlı biz ne güzel hava atıyoduk ne bozuyon havamızı:)))