24 Ağustos 2009 Pazartesi

Ballar dondu eritelim dedik...

Ballar bu sene hemen dondu. Hatta bir kısmı donuktu sağım sırasında. Bunun nedeni ise kanola balını süzmeden ayçiçeğine girmek zorunda kalışımızdır. Eee şimdi bu balların eritilmesi lazım ya hemen Ali Şekerli abimizin daha önce tarif ettiği bal eritme kazanının bir benzerini de ben yaptım. Bunun için bir ısıtıcı ve termostat aldım. Bir tahtaya ki uzunluğunu kullanacağım kovaya sığacak şekilde seçtim, bu tahtaya ısıtıcı takacağım bir delik açtım.



ısıtıcıyı sıcak plastik yapıştırıcıyla tahtaya yapıştırıp kablosunu da bağladım. Burada kullandığım kovaya delık açmamayı amaçladım. Zira daha eski gücümüze kavuşamadık ne olur ne olmaz evde çıkacak bir tartışmada ikna olmak zorunda kalmayalım dedim. Kovaya bal tenekesını koydum. İçine tenekenin tepesine 2-3 parmak kalana kadar su doldurdum ve tenekenin üzerine bizim ıstıcıyı yerleştirdim. Isıtıcının termostat ayarınıda 45 derece civarında ayarladım. Bu kadaaaar.. Ama şunu söyliyeyim öğle bir günde filan erimiyor haberiniz olsun.

5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ben o aletle 48 satte eritiyorum. Kısa süreli bir iş degil. Hani hmf ciler vardıya benvari usulu ısıtıp bal eritenler. Bal 45 dereceyi geçmemesi lazım eritilirken. Benvari usulde çok çabuk eriyor ama derecede 90 nı geçiyor. İnvertte bir yerlerini parçalayanlar bu konuda hiç açıklama yapmadılar neden acaba.
Bu gereç tüm arıcılarda olması lazım. Sen işi dahada pratikleştirmişin teşekürler. Boşuna mürekep yalamadın demekki, arıcılık biraz insanın zihninide açıyor ::))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi, yeni aparatın hayırlı olsun.Saglık ve esenlikler dilerim.

muhteşem turunç dedi ki...

Vay ki vay benim Ali abim bana iyi şeyler demiş başıma gelecekler var demekki hayırlı olur inşallah.Vecdi abi sağolasın.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi ellerine sağlık ama senin sağlığını
düşünerek seni uyarmak isterim,su ile elektrik
çok tehlikeli gördüğüm kadarıyla kablolar açıkta
abi,birde plastik sıcağı görünce deforme olma ihtimali oluyor.Belkide kızacaksın ama bağışla beni söylemem gerekti,sevgiler saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi ben sana kızarmıyım hiç. Ali olsa yakmıştım çırasını:))ama bu kablolar açıkta fakat tedbirler alınmış durumda. Yani benden başkasının giremeyeceği (özellikle çocuğun)bir yerde bulunuyor ayrıca bu suyun sıcaklığı 45 derece civarında kalıyor. Kovanın imal edildiği plastik ise 150 derecede eriyor. Nerden biliyorsun dersen üretici firmasının dr luğunu yaptım.