18 Mayıs 2009 Pazartesi

Baba soktumuuu:)))

Bu hafta sonu fabrikadaki depo kovanı Ereğliye götürdüm. Cuma akşam saat 23.00 gibi terastaki yerine naklettik. Yaklaşık 2,5 haftadır üst örtü bezi sinek teli ile havalandırmalı hale gelmiş ve beklemekteyken iş yerinde oğul vermişti. Cumartesi sabah balkonda kahvaltı ediyorum aklım bunlarda açıp kontrol edeceğim saat 10.30 gibi ortalık karıştı. Baktım tekrar oğul veriyor hemde 2 gün arayla ikinci oğul. Hayret takvimleri yok 1 hafta arası olması lazımdı. Neyse uzatmayalım geldiler bahçedeki leylandiye toplandılar. Bizde arıcılık raconuna uygun bir oğul alma tekniği ile bunları kütük kovana aktardık. Aktarma işlemi sırasında benim kız sesleniyor "baba soktumu". Bu arada söylemeyi unuttum bir hafta önce silkelediğim oğul karakovanı kovanı terk etmişti.

Karakovana silkelediğim oğul ilk olarak temizlik işine başladılar. Tabi buda tarafımızdan kayda alındı.

İşte ön tarafa koyduğum klavuz petekler üzerinde salkım yapmış halleri. Bunlara birde invert şerbet takviyesi yapıp bıraktım.

Pazar günü saat 14.00 gibi benim evin aşağılarından bir duman geliyor ama simsiyah. Yaklaştıkça dedim bu oğul. Aşağı taraflarda 2-3 arıcı var. Bayağı duamı aldılar. Gediler benim geçen sene oğul konan kayısı ağacına kondular. Ama ne oğul abartmıyım kuzu kadar:))


Altına bir kovan koydum oğulun eni boyu kovanı taşmakta. İki tane kabarmış petek ve üç tane ham petek verdim. Sonrada silkeledim.

Arıların kovana girmesini beklerken baktım yerde 6-7 arıdan oluşan bir küme var. İncelediğimde ortada bir ana arı olduğunu tespit ettim. Halletmişler. Aklıma oğul içinde bir kaç ana olabileceği geldi. Ama içim rahat etmedi bir yumurtalı yavrulu çerçeve daha ilave ettim. Bu oğul temmuza ayçiçek balına kesin yetişir.

8 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Kimin körükçüsü be::))
Demekki düğündki eğitim işe yaramış. Benim o gün kolumdan 8 yerden öpmüşlerdi.Bir sefer öpülmeyle bişi olmazzzzz.

Kuzu gerçekten ayçiçege en az bir teneke bal yapacak bunu yaz bir yere.

Bu gidişle yakında kuzunun peşinden fil'de gelir.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi oğulların hayırlı olsun,da bu işin tekniği nedir.Çözemedim gitti hoca işimi yoksa.Kesin hocanın parmağı vardır bu işde her oğul senin bahçeye geldiğine göre,inşallah bizede anlatırsın abi bunun tekiniğini.Bizde toplarız bol bol oğul ben şimdiden dua etmeye başladım.

Sağlıcaklakal kolay gelsin hayırlı çaşışmalar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi ogullar hayırlı olsun.Hazırlıklı ol yeni misafirlere.Eski sahibi ,ayçiçekte çıkıp gelmesin.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi eğitim ama ızdıraplı bu be yav :)Abi kuzuyu aldıkda fil gelirse nasıl tutacaz bılmem:)Emrahcım işin püf noktası kazma arıcı olacan başka yolu yok sen bakma benden de kazmaları var ama saklıyorlar:)Ayrıca sendekı kutuk bu sene oğul verır bekle. Vecdı abı kuzu artık bızım ağılda kımse gelemez merak etme:)

İlhami Uyar dedi ki...

Muhteşem Hocam hayırlı olsun.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın doktorum.

Bazıları kovandan oğul çıkardım diye üzülür,bazılarıda yakaladım diye.Doğrusu hangisi ?

Beleşe sözümüz yok.Allah sayısını artırsın.Lakin eldekiler...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Muhteşem abi;
Sayende oğul nasıl tutulur öğrendik.
Ben sepetleri boşuna almışım onu anladım da bir şeyi anlamadım be!
Benim arılığa ''FİL'' geldiğinde ne yapayım bi zahmet tarif ediversen diyorum hani:))
Tutayım mı yoksa bırakayım gitsin mi?

muhteşem turunç dedi ki...

Ali Şekerli abi ben hiç fil tutmadımki ama genede kardeş tavsiyesi elini bile sürme bırak gitsin:))