27 Nisan 2009 Pazartesi

Heyyyt kim tutar bizi be sezon başladı.....

Kışın yapılması gerekenler sezona kalınca sıkışıyoruz. Ama bende arı sayısı az olunca genede yetişebiliyorum. Bu hafta işlerimin yoğunluğundan dolayı bir gün çalışabildim.Çıta üst ve alt bölümlerin kesilmesi ile işe başladım. Bizim yatar daire testereye ilave aparatlar uyguladım böylece işim kolaylaştı. Üst çıtaların uzunluğunda hurdacıdan aldığım tahtaları uygun uzunlukta kestim ve kulak kısımlarını hazırladım.


Alttaki resimdeki aparat kulak kısımlarının dik olarak kesılmesı işlemini gönyede kesme amaçlı olarak hazırlamış olduğum bir aparattır. Bu uygulama bayağı kullanışlı oldu. Kulak kısımlarının gönyede olması yanak çıtalarının çakılmasında kolaylık sağlıyor ayrıca çıta tam gönyesinde oluyor.



Öğlene kadar 100 adet çıtalık alt ve üst çıta kestim. Bu seneyi kurtarırmı görecez ama işi öğrendik ya sorun değıl. Yaklaşık olarak 35 çıta çaktım telledim ve mum taktım.

Tellerken ellerımın ızdırabını ise sol ele eldiven takmakla çözebildikten sonra mum takma işi çocuk oyuncağı oldu. Daha önceleri bu işi mahmuzla yapıyordum ve zaman alıyordu. Bu işi yaparken temel peteği tellerin üzerine koyuyorum.

Arabanın çakmak fişinden aldığım elektrığı tellere tek tek değirmekle işlem tamamlanıyor. Burada elektrığı verince mumun tele temas eden kısmı eriyor ve tel hafiften görünür hale gelınce elektırığı kesıyorum. Hem hızlı hemde kalıtelı bır sekılde mum takma işlemını gerceklestırmıs oluyorum.

Bu sene ben tellerı dıkıne cekıyorum. Böylece sağımda kırılma olayı yaşamıyacağımı dusunuyorum. Yanak çıtalarına yakın kısımlardakı tellerı onceleri çıtadan 5 cm gıbı mesafelerde uygulamıstım fakat kovan ıcı sıcaklıktan dolayı buralarda kıvrılmalar olduğunu gördum. Bu sefer 2 cm mesafeden uygulamaya basladım bakalım haftaya gene kıvrılma olacakmı goreceğız. Bu sistemde peteği üst çıtaya yapıştırmaya gerek yok. Arı zaten o işi yapıyor.

Öğleden sonra hava ısınınca gene yanlış kat atma teknığı uygulamalarına devam ettım. Kanola açmış, yakınlarada kanolalar ekılmış onu gordum. Arı coştu yanlış manlış dinlemıyor acayıp çalışıyor.



Geçen hafta kovanlara erkek arı cıtasıda vermıştım kabartmaya baslamışlar. Yanlız burada bir sorun oluştu bunun yanındakı kabarmıs peteğıde sısırmıs ve bozmuşlar. Tembıhledım ıneklerı bır daha yapmayın dıye.

Ayrıca bu sene kış boyu balkonda kuruyan Vecdi abimizin gönderdiği karakovana bir kat su bazlı vernik uyguladım. Ön ve arka kapakları söktüm. Zira ağaç yaştı kururken çekme sonucu menteşelerde potluklar oluştu. İnanılacak gibi değil ama oldu. Yerlerine menteşeler düzeltildikten sonra takılacaklar. Bu karakovanın içine 3,5 cm arayla kibrit kutusu büyüklüğünde temel petek parçalarını giriş deliğine paralel olarak takacağım. Böylece eski arıcıların kalkancı diye tabir ettikleri şekilde petek örecekler. Bunun bal sağımında kolaylık sağlaması çok önemli.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi çalışmalarını zevkle izliyorum,paylaşım için teşekkürler kolay gelsin.
Selamlar saygılar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Hey gidi arıcılık sen nelere kadirsin...

Bu yaştan sonra marangozluğu da öğrendin ya valla helal olsun Muhteşemsin be abi.

yalovalı arıcı dedi ki...

bu titiz çalışmalarınızla gençlere örnek oluyorsunuz.sizi görüpte cesaretlenen bir çok kişi oluyordur bu ton ton amca yapıyorsa ben neden yapmayayım misali:))
kolay gelsin paylaşımlara devam ....

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi bir tek senin yorumun güzel olmuş. Ali ile yusuf abinin yorumlara bak bana yaşlı adam muamelesi yapıyorlar kızamadım zira bilmiyorlarki ben 25 yaşındayım (geceleri saymıyorumda):)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi, şimdiki işleri kışın yapsaydım ne olacaktıki.? Arın azda olsa çokta olsa bir türlü yetişiyorsun. Böylesi daha heyacan verici oluyor, heyacan arayanlar var.::)))

Öyle 100-200 çıta bizi kesmez, binlerden bahset.