6 Nisan 2009 Pazartesi

BU HAFTA SONU NELER OLDU NELER....

Bu hafta sonu başıma neler geldi neler. Bir sürü malzeme var arılığa gitmesi gereken o nedenle çalıştığım iş yerinin minübüsünü aldım. Malzemeler yüklendi ev halkı da ilave olarak alındı ve yola çıkıldı. Marmara Ereğlisine varıldığında aman tanrım oda ne evin anahtarı kendi arabamda kalmamışmı:(( HaniAli boşa demiyor bana ...... diye haklı adam buda yapılırmı. Anahtarları arabada tutarmısın oh oldu bana. Geri dön 80 km, çilingir çağır 3 adet kilit değişecek çok masraflı, la havle dedik ve geri dönüp anahtarları aldık. İlk minübüsle uzun yol deneyimim böylece gerçekleşti. Gece saat 23.30 da Ereğliye tekrar vardım haşat vaziyette yatağa girdiğimden sonrasını hatırlamıyorum. Cumartesi günü bahçedeki otların temizliği ile geçti 5 el arabası yığılı ot temizledim akşama kadar. Göya akşam temel petek takıcam ve pazar günü arıların bakımı yapılacak. Felaket hamlamışım kanepede 21.00 da sızmışım gece sabah 07.00 kalkıp başladım tel gerip temel petek takmaya. Ama olsun hava öğlene kadar anca ısındı bende 22 tane temel petek takılı çerçeve hazırladım bu arada. Kabarmış ve temel petek takılı çerçeveler arıların yanına taşındı. İnvert şurup taşındı. Maske hazır körük yakıldı. Herşey tamam oda ne fotoğraf makinem nerde? olamaz yav ben hakikaten .... yım onuda unutmuşmuyum:(( Çözüm yok derken hanımın telefonunun kamerası aklıma geldi. onuda kullanmayı bilmiyoruz derken kısa bir kurs aldık ama sonuçta üç tane görüntü elde edebildik. İşte bu hafta sonuna böyle başlayıp devam ettik. Bunda da var bir hayır deyip beterin beteri var dedik ve arıları başladık açmaya.


Gözlerimiz az görüyor ama allahtan kulaklarımız hala iyi duyuyor. Daha bizimkiler petek istemeden biz onlara birer ikişer temel petek hediye ettik. Malum genç arılara iş vermek lazım. Bunlar işsiz kalırlarsa oğul eğilimi başlayacak. Eskiler hep derlerdi oğul arısı iyi petek kabartır diye. İşte bu nedenle oğul arısında genç nufus fazlaymış diye düşünüp onları işsiz bırakmamak lazım ki oğula kalkmasınlar.

Geçen hafta 8-9 çıta olan kovanlardan biri baktım hafif hafif sesleniyor bana kat at diye hemen bu ince ve teknik sesi duyup gerekeni yaptık. alt katı yukardaki şekilde dışlara temel petek vererek doldurduk. Araya ana arı ızgarası koyup üst kısmıda aşağıdaki şekilde düzenledik.


Fotoğrafını çekemediğim bir kovan ise ki bu kovan geçen sene temmuzda ana değiştirmişti. Son kontrolde 6-7 çıta arısı vardı. Baktım ana memelerini sallamışlar. Arı nufusu iyi fakat günlük yumurta ve ana yok. Hemen bu kovanı böldüm her bölmede iki ana gözü bıraktım. Bu kovan oğul vermiş olsa nufus bayağı azalırdı ki hiç azalmamış demekki anayı halletmişler bunlarda ne olduysa artık. Belkide ben en son kontrolde hallettim. Bu kovan acayip saldırgandı mermi gibi çıkıp üzerime atlıyordu arıları bu nedenle iyi oldu bu durum. Yeni anayla belki bu durumda ortadan kalkar artık.

8 yorum:

HB dedi ki...

Abi, ilave atma konusunda sanırım bir yerlerde aksaklık var.

Arı oğula gitmesin derken, başka oğullar burası çok ferahmış deyip gelip girmesinler.

Eğer başka oğul gelip girmezse, o kolonide işler kötüye gitmeye başlamıştır bile.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi sağolasın yazımdan 5 çıta arıya kat atmışım gibi anlaşılıyo bu arı 10 çıtaydı ortadan 2 yavrulu ve kenarlardan eski petekler alınarak üst kata aktarıldı. Alttan alınan 5 çıtanın yerine temel petek verildi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi senin işin nasrettin hoca işlerine döndü. Beleş mğünübüsü bulunca doyamadın bir sefer yazlıga gidecegine iki sefer yapman çok güzel::))

Bundan sonra havaların soguması artık arılara zarar veremez, yeterki yiyecekleri olsun, senin arılarda zaten doktor arısı bir elleri yagda bil elleri balda maşallah. Her kovanda 4-5 kapalı çıta yavru var bunlar çıktıgında zaten kovanların alayını dolduracak. Bu sıralar havalar bozdugunda arılarını aç bırakmadınmı sorun yaşamazsın. En fazla 10 gün sonrası 10 çıta arı 15 çıta olur.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem bey,kovana kat atmışsın hayırlı olsun.Kat kaçak değilse ,belediyeciler birşey demiyorsa bana birşey demek düşmez.Şark cephesindeki arıcı olarak garb cephesindeki arıcıları imrenerek izliyorum.Rahmetli babamın dayısı,köye giderken mezarlık yolun kenarında, rahmetli yengenin mezarıda yol kenarında.Demişki yat hanım yat yerinde çok rahat.Rahmetli yengeye döndük.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi Nasrettin hoca kaç şınav çekerdi bilmem ama senle ilk karşılaşmamızda şınav yarışı yapacaz haberin olsun:) Vecdi abi benim rahmetli kayınpederinde mezar taşındaki yazı yola değil mezara bakıyor millet soruyor niye ters tarafa yazdırdınız diye bende rahmetli yerini şaşımasın diye oyle yazdırdık diyorum bize imrenme baksana daha biz yazıyı düzeltemedik:)

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Muhteşem hocam,nüfus kağıdının eskidiğinin belirtileri başlamış,bundan sonra iş yaparken projeleri bir değil iki sefer gözden geçirmek gerekiyor.Kolay gelsin,saygılar sunuyorum.

adige2206 dedi ki...

Muhteşem Abi merhaba
bencede bir tuhaflık var bu kat atmada yönteminde.
hiç kullanmadım ama bu ızgara bal gelmeye başlayıncamı konuluyor yoksa kat atarkenmi?

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi hiç görmediğimiz veya ilk defa gördüklerimiz bizlere önce tuhaf gelir ama sonucu görünce vay be deriz.Fakat bu olayın tuhaf gelmemesi lazım neden dersen Mehmet Yüksel'i bir izleyin diyecem zaten tuhaf olan adam bas bas bağırıyor fakat biz görmüyoruz ondan sonrada bazı görünütüler bize tuhaf geliyor. Neyse iki hafta sonra bu kovandan bir görüntü olacak benim sitede hemde bu kovanı dumansız açacam herkes görecek:))