21 Mayıs 2008 Çarşamba

Yalancıların ağzına biber sürüldü,

Bu hafta Ali Türk le birlikte yalancıya kaçan üç kovan 15-20 metre öteye silkelenmişti. Bunlardan birine başka bir kovanda kabartılıp yumurta atılması için verilen ana kutusu çerçeveleri yumurta ve larva olduğu görülünce komple alınıp eski yerine dönen arılara verilmiş ve 2 gün karanlık oda hapsi uygulanmıştı. Hemen ana gözünü indirmişler. Bunlardan kapalı olanı kesilip açık olan iki tane bırakıldı.

...
Diğer yalancılar ise biri tek çerçeve ile diğeri ise çerçevesiz olarak bırakılmıştıki bunlarada bir adet günlük yumurtalı ve larvalı çerçeve ortadan ikiye kesilerek kardeş payı yapılıp verildi.
(burada kardeş payı derken arıların işgal edeceği petek alanı MBT yöntemiyle hesaplanıp uygulandı)


Ali Türk seyyar larva transfercisi olarak hemen bende kalan 9 tane jenter memesine larva aktarmış bunlardan yalancıya kaçan ve silkelenen kovanlara verilmiş tutan 4 tanesi iki katlı kovana verilerek beslemeye çekilmişti. Geri kalan 5 tanede yalancıda bekletilmişti. Bunlarında 1 tanesi tutmuş. Kapalı yavrulu çerçeve kesilerek hazırlanan ana arı üretme kutusu çerçeveleri de iki katlı kovanda bir gün bekletilmiş ve arılandırılmıştı. Sonra bunlar arıları ile birlikte kutulara konup mazotları verilerek karanlık odaya alınmışlardı. İşte bu 6 adet kutudan 5 tanesine de bu jenter memeleri verildi. Memesiz kalan kutuda oğul çekme parfümlü su sıkılıp daha önce meme yapan zayıf bir kutuyla birleştirildi.




2 yorum:

Ali Türk dedi ki...

Abi memelerin ilk üç günkü beslenmesi çok önemli,gerisi hikaye.

Memeler inek memesi gibi maşallah.

Birde yukarda çıtadaki petegi kesmişsin o hangi metoda göre kesildi.İlk defa diklemesine petek kesen gördümde::))

muhteşem turunç dedi ki...

Ali kitaplarda MBT yöntemi olarak geçer bu arıların işgal edebileceği petek alanı hesaplama yöntemidir:)