6 Mayıs 2008 Salı

BİRAZDA İLK YARDIM

Arkadaşlar dünkü internet haber sayfalarında Samsunda iki kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetmiş şeklinde haber vardı. Aman dikkatrda bayırda geziyoruz bu kene denen hayvan Ali Türk ün kovanında bile çıkmıştı geçenlerde. Bu hayvanlar daha önce ayrıntılı haberde yapmıştım ama kırım kongo kanamalı ateşi denilen bir öldürücü hastalığın virüsünü taşıyabiliyorlar. Şunu özellikle vurgulayayım ki henüz virüsleri öldüren bir ilaç dünyada keşfedilmedi. Bu nedenle virüs hastalıkları öldürücü olabilmektedir. İşte bu nedenle aman arıcılık yaparken özellikle ayak ve bacak bölgeleri örtülü olmalıdır. Ben ayağıma çizme giyiyor pantolunumun paçalarınıda paket lastiği ile çizmeye sabitliyorum. Hatırlarsanız geçen sene ayaktan ısırılmıştım. Bu hayvan bir yerinize tutunursa sakın olaki kendiniz çıkarmaya kalkmayın sigara ateşi vs ile yakmayın. Çünkü hayvan kan emerken kusarsa yada parçalanıp kanı sizin kanınıza temas ederse ve virüs taşıyorsa size bulaştırması kaçınılmaz olur. En doğrusu yakındaki bir sağlık kuruluşuna gidip orada çıkarttırmak hemde kene incelenme üzere labaratuara gönderilmiş olur.Sağlıklı günler dileğimle....

8 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Muhteşem Abi,
Çok önemli bir konuya dikkat çekmişsiniz.Size çok teşekkür ederim..Lütfen herkes dikkatli olsun.Ayrıca sırf dağda bayırda değil eğer çatınızın açık bir yerinden yabani güvercinler girip çıkıyorsa kış aylarında pencere pervazlarından evin içine bile giriyor.Çatıların içini yılda 1 kez de olsa ilaçlamakta fayda var.
Selamlar.

Ali Türk dedi ki...

Abi bizi ısıran keneler vucudumuzdaki arı zehirinden kesin gider.

Kenelerden etkilenenlere gelecek olursak doğallıktan kopmuş,tamamen hormonla yaşayanlar,kene degil yakında sivri ısırmasındanda ölecekler::))

Şükrü KOCA dedi ki...

Muhteşem Bey,
Arıcaların bir de doktora imhtiyacı olduğu anlaşılıyor. Gerçekten önemli bir konuya temas etmişsiniz. Uyarılarınız için teşekkürler.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam bende tecrübemi ve doktorların açıklamasını sitenizde paylaşmak isterim,eğer kene yapıştığı zaman cerrahi müdahele etme imkanı yoks zeytinyağını pamukla kenenin üzerine sürmek çözüm oluyor,3 ila 5 dakika içinde kene şişiyor ve deriyi bırakıyor.Sizin faydalı ve uyarıcı yazınıza katkıda bulunabildimse ne mutlu,işlerinizde başarı ve sağlık diliyorum,kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

İlhami abi zeytinyağı sürmek konusunu ilk kez duydum ama bu yöntem eğer keneyi kusturursa çok tehlikeli virüsün bulaşma olasılığını artırır.

UĞUR KIRAN dedi ki...

zeytin yağının sürülmesi yöntemini bende duymuştum ama mesela geçende bacağımın derisine yapışan bir keneyi farkında olmadan kaşırken koparmışım. O andaki panikle balkondan aşağı attım keneyi ve şimdilik şu ana kadar bişey olmadı bana;tıbbi müdehale yaparken nasıl bir uygulamayla çıkartıyorlar acaba bu hayvanı, çenesinimi bağlıyorlar kusmasın diye...En güzeli sizinde belittiğiniz gibi ayakları sıkı korumak..

muhteşem turunç dedi ki...

Uğur abi çıkartma işlemi çene hizasından çivi çıkarır (sağa sola oynatarak) gibi çıkartmak şeklinde yapılıyor. Ama son zamanlarda cerrahi müdehale ile çıkartmakta gündemde. Hayvanın gövdesini sıkmak çeşitli kimyasal maddeler dökerek tutunduğu yeri bırakmasını sağlamaya çalışmak kusmayla sonuçlanıyormuş.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Turunç böyle durumlarda tabiiki doktora gitmekte fayda var,maalesef dikkatsizlikler can alıyor üzülerek okuyoruz ama bende önceki gün iki tane kolumda farkettim,hemen zeytinyağı sürdüm 5 ila 10 dakika sonra kene şişti kendini bıraktı,ikinci denemem keçilerde beynine yerleşip hayvanı öldürebiliyor,onlarada iki yıldır zeytinyağı ile boyunlarına ve boynuz diplerine pamukla sürdüm sorun çözüldü tabiiki en iyi çözüm yolu uzmanların operasyonu,kolay gelsin.