13 Mart 2017 Pazartesi

Suni tohumlama cihazı bakımı..

Bu hafta hava şartları sebebiyle bahçeme ve arılarıma gidemedim.
Suni tohumlama aletime bakım yaptım.
Tüm parçalar elden geçti kolay kullanım amaçlı temizlik, yağlama ve ayarları yapıldı.


Ana arının iğne girecek olan bölgesini ortaya çıkarmak amaçlı kullanılan cımbız ve kancaların takılı olduğu kollarda orik adı verilen lastikler kullanılıyordu ve kollar bu lastiklerin içinden belli bir sıkışıklıkla geçiyordu. bu kanca ve cımbız belli bir zorlukla hareket etmeli ki açtığınız bölge tekrar eski haline gelmesin.
Bende bu direnci sağlaması için orik yerine mıknatıs kullandım. Mıknatısla metal kol arasında 1 mm kadar bir plastik mevcut. dolayısıyla metal çubuk mıknatısın çekme kuvvetinden dolayı plastiğe sürtünerek hareket ediyor.


Kolların hareket kabiliyetine göre bazen tek bazende çift mıknatıs kullanmam yeterli oldu.


Mıknatısları plastik üzerine bildiğimiz japon yapıştırıcı ile yapıştırdım.
Hassaslık tam istediğim gibi oldu.
Dişli mekanizma şu anda yolda  geliyor önümüzdeki hafta oda sisteme monte edilince işlem tamam olacak.


4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bu yıl erkencisin, daha kıştan alet bakımı filan hayırdır :)
Aletin kollarındaki sıkışmayı güzel halletmişin, mıknatıs büyük kolaylık ve buluş olmuş.
Kolları gresleyerekte istediğin gibi kaymasını sağlardın ama zamanla içerideki lastiği yağ bozuyor, bu sistemde sorun olmaz.
Benim ikinci kızak 25 günde geldi, kızak lazımsa beklemene gerek yok beya, ustan yanı başında, bir keçiye kızağın lafımı olur :)
Cımbız bakımlarında cımbızın içine çift taraflı zımpara koyup düz çektiğinde cımbız birbirine acayip yapışıyor aradaki boşluklar hiç kalmıyor.



Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam
Hayır hayır merak etme:)) geçen seneyi biliyorsun baharda kurdumu dökememiştim bu sene iki senelik kurt dökeceğim ondan dolayı erkan başladımişlere.
Mıknatıs büyük kolaylık ve buluş evet "bu yöntemi ben buldum" :))
İstemem senin kızagını beya sen daha önce yolladın agana bana vermedin :)) kendi kızağım yoldadır:)) Mikroskopla bakıyorum cımbız ayarı iyi sıkıntı yok bakalım artık bir toparlayalım inşallah.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Hafta sonu kendine oyalanacak bir meşgale bulmuşsun.Şayet bir hafta boş kalırsan bir yol benim arılığa gel yapacak çok iş var.::))

Abi bu yıl nasılsa tam hobici oldun.Vakitte bol....Aletin bakımında yapmışsın....sezon boyu senden suni tohumlama bekliyorum...Sende kız kalmazsa ben sana kız ayarlarım..::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim
Bu sene dediğin gibi tam hobici oldum. Boş zamanlarda suni tohumlama aleti bir güzel elden geçti bu sene istediğin kadar suni tohumlama benden olsun. Arkadaş dediğin tabiki kızda ayarlar zira ben o kadar çok ana arı üretemeyeceğim.
Sağlıcakla kal abi.