19 Aralık 2015 Cumartesi

% 3,5 luk Oksalik asit solusyonu ile varoa mücadelesi.

İki haftadır bahçeme ve arılarıma gidememiştim. 
Oksalik asit uygulamasıda aklımdaydı.
Saat 10 00 gibi damladım hava 6 derece civarları. 


Hemen hazırlıklara başladım. 
Teraziye litre göstergeli plastik kabı koydum darasını aldım.


Kaba önce 200 gr toz şeker koydum.


Üzerine 35 gram oksalik asit ilave ettim.


Daha sonrada kaynamış olan suyu 1 litre çizgisine gelene kadar doldurdum.


Sonrada ver elini arılık.
Dumanı özlemişim şundaki efkara bakın:))


Çözelti ılık ılık uygulandı.
Bu nokta çok önemli soğumuş halde uygularsanız arı kaybı yüksek oranda olmakta.
Tabi uygulama esnasında koruma aparatları (eldiven maske gözlük hazır temiz su) bulundurulmalı.


Benim depo kovanım. salkımda:)) Salkımın olmadığı yer komple bal.


Buda iki katlı kolonilerimden biri.
Örtüyü kaldırdığınızda arıların üst katın ortalarına doğru salkım yaptıkları görülüyor.


Katı aralayınca ise salkımın her iki katı dolduracak şekilde küre biçiminde olduğunu görüyorsunuz.
Bir önceki habere yorum atan Şükrü Demir arkadaşım sormuştu iki katlı koloniler nasıl diye  işte böyleler.
Aynı konudan Yusuf Şimşak kardeşimde bahsetmişti anlatmamı istemişti. Ben arı sonbahara nasıl girerse öyle kışa sokuyorum. Yani arıyı sıkıştırmıyorum. Arı kendini yani nüfusunu ayarlıyor. Bu sıkıştırmama tekniğini ve katlı kışlamayı yurt dışındaki arıcı arkadaşlarımızda da görüyordum. Kaç senelik gözlemlerim sonucu bu uygulamanın doğru olduğuna kendim de kanaat getirdim. Aslında bu uygulama başka canlılarda da var. Örneğin akvaryum balıklarını yada havuz balıklarını küçük akvaryumlarda besleyin onların da fazla büyümediklerini yada büyük akvaryumda yaşayan aynı türden balıklar kadar büyümediklerini görürsünüz. Bence arı kolonisi de mekanını ne kadar küçültürseniz nüfusunu o kadar azaltıyor. Buda bahara çıkışda dezavantaj sağlıyor. Burada 3 çıtalık ruşetteki arıyı kışa girerken alıp 20 çıtalı kovana vermenin iyi olacağı anlamı çıkmasın tabiki. Benim tecrübelerim yaz sonu sonbahar başlangıcında koloninin kovanı neyse öyle kışa sokulmalı şeklinde oluştu. Başka bir deyimle kışa girişte koloni sıkıştırılmamalı.

Bütün kolonilerimde % 3,5 luk oksalik asit solusyonu ile varoa mücadelesi yapıldı. 1 litre solusyondan da geriye bu kaldı.


Tavuklarımda iki hafta kapalı kalmanın ardından bol  bol yeşillik ve böcek yediler.


Bu 10 kiloluk yemlik doluydu. Bir hafta daha idare edermiş ama sıkıntı çıkabilirmiş. 
Olsun iki hafta için bu dolu olduğunda içim rahat.


Bu hafta yemliklerde fare pisliği görmedim.
Bütün ilaçlar yenmiş bu sevindirici haber. 
Ama zararlı yaratık işte kendine köşeden çıkış deliği açmış. Ancak sanırım şu anda ebesinin yanında:))


Kümesdeki fareden başka köstebekde bahçeme doğru dümen kırmış ancak hemen onuda ilaçlayıp büyük babasının yanına yolcu ettim:))


7 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi arılar sizin orada yavruyu kesmiştir tam oksalik asit zamanıydı işi bitirdin. Bu hafta darıcada bir kaç ruşet açtım video çektim hala açık kapalı yavru devam ediyor, 12 derecede polen geliyordu Allahtan hayırlısı.
Tavukları kış günü niye besleyip masraf edersin yumurta yok,sen nasıl Kayserilisin anlamadım gitii.
Fareler köstebekler senin orada ne buluyor onuda ayrıca merak ettim:)

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi bu akşam arkadaşla konuştum arabası 4 dereceyi gösteriyomuş. İyi soğudu oralarda hava. Oksalik uygulaması gerçekten iyi oldu. Bitirdik işleri. Senin orda yavru kesilmemesinin bir nedenide arıları yeni bölmüş olman bence. Koloni dayanabilmek için çırpınıyor. Ovacıktada kesmemiştir orası benden de soğuktur. Tavuklara sulanma onlar benim :(( köstebeklerin ne bulduğuna gelince bu sefer hallettim onları ebeleri buldular.:)) sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Muhteşem Bey merhaba.Yine mükemmel bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık.kadirli de iklim şuan hala sıcak.Ortalama 17-20 derece arasında. Biz oksalit için biraz daha bekleyeceğiz gibi.Maşallah çift katlı arılarını süper. Irk farkı apaçık belli oluyor. Bizimde bu yerel İrklardan kurtulup rmuysal arıcılık yapmamız lazım görünüyor. Baharda mutlaka arı satışınız olursa almak isterim. Biz ariyi çoğu kez alamıyoruz. Direkt yapistiriyor.Bizde karakovanlar bile böyle değil. Maşallah sizin kızlar hamarat. Puren bu yıl tam olmadı.Okaliptüs çiçekleri bizi bahara taşıyacak inşallah. Şuan yenidunya açıyor. Ama arılar asla 5-6 çıtayı geçemedi. Bu sene ırk değişimi şart oldu. Ali abi sağolsun geçen sene yardımcı olmuştu. Kolay gelsin. Saygılarımla.

muhteşem turunç dedi ki...

Şükrü bey merhaba.
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş ya:)) ah ah 17-20 dereceler keşke bizde de olsa neler yapardım diye içimden geçirmeden edemedim. Bakın benim depo kovanın salkımına önde 4-5 çıtada arka taraf komple boş bunuda sıkıştırmamışım neden böyle derseniz bu inekler ille küre şeklinde salkım olacaklar bu kovanda bu çapta salkıma izin veriyor. İşin püf noktası bence burada. Birde önemli bir nokta daha var ki musluğu daraltırken girişi bir yandan verirseniz arılar balı girişten uzağa depolamak eğiliminde olduklarından yavruyu giriş deliğine yakın yaptığı için salkımda doğal olarak kovanın bir yanında oluşuyor ve küçük kalıyor buda arıcının hatası olmuş oluyor. Yani musluk daraltma işlemini iki yandan daraltıp girişi tam ortadan vermekte çok önemli.
Biz arıyı direkt alamıyoruz direkt yapıştırıyoruz demişinizde nedir bu copy paste gibi olmuş anlayamadım:)) varsa böyle bir uygulama bizde öğrenelim.:))
Bu sene sanırım arı satmayacağım ama bu taraflara yolunuz düşerde uğrarsanız iki üç tane veririm. Benim içim ana arı yollamak dahil arıyı bir yerlere göndermek büyük külfet. Hatta bir arkadaşımız bu nedenle sanırım bana küstü aramıyor artık.
Kendinize iyi bakın sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Katlı kışlama noktasında hala tereddütlerim var.Avrupayı baz alamıyorum , çünkü adamların arı mevcutu zaten 10 çıtanın üstünde oluyor.Haliyle neden sıkıştırsın ki !

Bir yıl Sonbaharda bende aynı şekilde kolonilerden kat sökmedim.Israr ettim ve devam ettim.Ekim ayının sonuna doğru mevcutum çok fazla düşme gösterince mecburi kat söktüm ve arıyı sıkıştırdım.

Bu denemeyi de bir kovanda değil , kovanlarımın tamamında yaptım.Beni bilirsin.

Katlı kışlama kış ortası için sorun değil.Fakat yavru zamanlarında sorun teşkil edeceğini düşünüyorum.

SLM ve Muhabbetle...

evangelos naxios dedi ki...


sevgili kardeşim , bu yıl, oksalik asit yapacağım ilk kez .
Bilgiler için teşekkür ederiz !

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim;
Avrupalının arı mevcudu zaten 10 çıtanın üstünde neden sıkıştırsınki demişinde bende neden sıkıştırayım benimkilerde 10 çıtanın üzerinde diyorum:)) bu izahat daha iyi olmuş sağolasın. Ekim ayının sonunda kat söktüğün sezonda sanki varoa mücadelesi yada kış arısı oluşturma çalışmaların eksik yada yetersiz olabilir diye düşünüyorum. Sende biliyorsunki senin oraları oldukça fazla inceleyen biriyim bu nedenle bahardan sonra yaşadığın polen sıkıntısı bu konuda çok etkili diye düşünüyorum. Benim oralarda katlı kışlama yavru zamanında da çok iyi sonuç veriyor ve bu uygulamadan çok memnunum.
Sağlıcakla kal.

Sayın Evangelos Naxios;
Bana sevgili kardeşim şeklinde hitap etmenizden çok memnun oldum. Şunu inanıyorumki tüm dünyada yaşayan insanlar olarak en çok kardeşlik duygularına ihtiyacımız var. Oksalik asit uygulamasından ben bir arıcı olarak çok memnunum. Özellikle %3,5 luk solusyon şeklinde uygulamadan iyi sonuçlar almaktayım
Sağlıcakla kalınız.