11 Ağustos 2015 Salı

2015 Bal Sağımı

Bu hafta arılarımın balını aldım. Bala çalıştırdığım toplamda dokuz on adet katlı kolonimden doksan kilo bal alabildim. Kovan başı 9 kilo benim bu güne kadar gördüğüm en düşük rakam. Ana arı ızgarasını bu sene  kullanmadım bundaki amacım yavru alanını daraltmamaktı. Malum bu inekler küre şeklinde yavru alanı oluşturmakta ya ızgara koyarak bu küreyi alt kata sıkıştırıp küçültmek istemedim. Sadece üç katlı iki kolonide ızgara kullandım onlardan biride zaten kata çıkamadı. Sağımda yavrulu çıtaların ballarını almadım. Bu yavrulu çıtaları santrifüj ederken yavruların ölümüne ve sonrada koloni gerilemesine neden olabiliyorsunuz.


Çıtaların üzerlerindeki arıları kovan önüne koyduğum plastik rampalara silkeledim. Kovan içine silkelediğinizde çıtalara kısa zamanda tırmanan arılar defalarca silkelenmekten dolayı hırçınlaşabiliyorlar. Bu tecrübelerimle sabittir. Rampadaki arılar kovan kokusunu alınca koyun sürüsü gibi musluktan giriyorlar. 


Balları aşağıdaki videoda  bir kısmını izleyeceğiniz üzere kolayca topladım. Geçen sene ileri derecede melezleşmiş bir iki kolonim vardı saldırganlıklarından bezmiştim. Bu sene rahatım sadece f1 lerle çalışmaktayım. 


Ballar alındıktan sonra evde sır alma tezgahı, çevirme makinemi kurup işe giriştim. İç işleri evde buna nasıl izin verdi diyenler olacaktır işi bileceksiniz tabi :)))


Yeni sır alma tezgahım bence süper oldu. Kullandığım 6 mm lik paslanmaz çubuk biraz ince geldi esneme yaptı ama beleş atın dişine bakılmaz hesabı idare edeceğiz artık.


Benim körükçüm canavar gibi. Sır alırken akılda vermeye başladı.


Santrüfrüj makinesini zaman zaman o kullandı ancak baba yüreği dayanırmı çok yüklenemedik.


Mutlu son ballar kavanozlara girdi. Bu sene 8 litrelik cam kavanozlara koydum ballarımı. Tenekeler laklı da olsalar bir sene sonunda paslanma yapabiliyorlar. Camda böyle bir sorun yok. Defalarca yıkayıp kullanma şansım da var.
Günün yorgunluğu sevgilimle deniz sefası yaparak atıldı.

5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi balı almışında bizim hakkımız nerede...
Bereketli olsun inşallah...
Evin ortasında bal sağımı yap sonrada işi bilecen de, Allah bilir kaç takla attın ve laytlığını kapamaya çalışma yemeyiz :P
Yorgunluğu denize atmışınız...
Bizdeki yorgunluk atılacak gibi değil, her gün uzaklaşıp gideceğine içimize kamp kurdu sankim...

Sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Selamün aleyküm
Hasadınız bereketli ve hayırlı olsun.
Ellerinize sağlık.
Sır alma tezgahınız gerçekten pratik ve kullanışlı olmuş.
Daha güzel sezonlarda yaşayıp paylaşım yapabilmek umuduyla...
Selam, saygı ve muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam senin hakkın bakidir merak etme. Bir yolunu bulur ödeşiriz. Laytlık konusuna gelince beni kendinle karıştırma. Şaka bir yana benim yorgunluk bir güne de atıldı hakikaten Allah yardımcın olsun seninki zor.
Sağlıcakla kal.

Sayın hocam sır alma tezgahım hakikaten pratik oldu. Güzel temennileriniz içinde ayırca teşekkür eder daha fazlasını sizin için dilerim. Sağlıcakla kalınız.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Hasatın bol , bereketi daim olsun.

Senin ekip bizden daha sıkı çalışmış ki , denize girmeye de fırsat bulmuşsun.Biz nefes almakta bile zorlandık.

Senin bir huyunu seviyorum.ELinden gelse tüm alet edevatını sen imal edeceksin.El emeğini seviyorsun , ben de buna saygı duyuyorum.

Daha nice sezonları beraberce yaşamak dileğiyle ...

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim benim iyi dileklerin için teşekkür ederim. Ekipten bahsetmişinde senin ekiptekiler hiç terlemiyor o nedenle iş bitmez. El emeğini sevme konusuna gelince o benim için büyük zevk aldığım bir uğraş. İnşallah daha uzun senelerce beraber arıcılık yapar dostluğumuzu sürdürürüz.
Sağlıcakla kal.