22 Haziran 2015 Pazartesi

Ayçiçek bal akımına az kaldı, arıcılık uygulamaları tamam sayılır.

Bursadan, Fatih kardeşimden aldığımız larvalardan ürettiğim ana arı. Salına salına gezmekte. Bu damızlık ana arının larvalarından 3 adet f1 ürettim. İki tanede mecburen yoldalar.


Anasını değiştirmek amaçlı kafeste kendi ürettiğim analardan verdiğim bir koloni.


Kafesin kekini yemişler ve anayı çıkarmışlar


yumurtalarda dizi dizi..


Ben bu sene ilk kez kolonilerimde iki kat arasına ızgara koyup anayı üstte çalıştırdım. Alt katada meme verdim. Yaptığım plana göre alt kattaki ana çıkıp yumurtaya başlayınca  bal akımına kadar koloniyi iki analı çalıştıracak sonra bal akımına 20 gün kala  üst kattaki anayı alacaktım. Toplamda 7 kolonide denedim sonuç umduğum gibi olmadı. 2 kolonide amacıma ulaşırken 5 kolonide alt kattaki memeleri kestiler. Bu sistemin artısı her sene anaları değiştirmek, bal akımına kadar iki analı çalışıp güçlü nufusla bala girmek ve kolonilerin oğula gitmelerini önlemekti. Bence sadece hafta sonları gitmemden ve bu seneki mevsimsel gidişattan kaynaklı olarak başarı oranım düştü. Bunu seneyede deneyeceğim.

Yavru durumları iki analı kolonilerimde üst düzeyde. Tüm kolonilerimin ızgaralarını topladım. Bal akımında ızgara kullanmıyorum. Sağımda bal kemerli yavrulu çıtaların sağımını da yapmıyorum.


Böyle yarım çıtalı koloniler geçtiğimiz yıllarda kışın strafor ruşette bile olsalar sorun yaşadılar.



Yarım çıtalı kolonilerimi bal akımından önce standart çıtalı hale getirdim.


Kışa 5 çıtalı olarak girebilmeyi amaçlıyorum.


Bu ana kutusu musluk aparatlarını bu sene feshanedeki festivalden almıştım. Çok büyük kolaylık. 


Kendi yaptığım köpük ruşetlerde de bu musluk aparatlarını kullanıyorum. Bu seneki f1 lerim 4 çıtalı gözlerde sıkışınca akıllarına kötü şeyler gelmesin diye 7-8 çıta alabilen köpük ruşetlere almaktayım.


Bu hafta sadece arılarımla vakit geçirdim. Artık bal akımına bir şey kalmadı.



5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi hafta sonu yatıp yatıp gelmişin beya.
Plastik çıtalar kış ağır olursa kışlamıyor. Yavru olduğunda soguklar bastırırsa yandaki çıtaya uzanamıyorlar ve ruşette ballı çıtalar varken açlıktan ölüyorlar.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Çift analı sistemin verimli olmayışı beni çok üzdü.Tabii pes etmek yok.Bir yolunu bulmalıyız.

yarım çıtalık kolonilerin kışlamada sorun yaşaması normal.Benim kanaatim arılar salkım pzisyonunu alamıyor.Normal çıta pozisyonun da yarım çıtalık arıları kıştan çıkardığımı ve de bala soktuğumu düşünecek olursak , başka da bir şey aklıma gelmiyor.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam ne yatması bea..her yerim ağrımakta ve şunu anladımki ben bu hayatı seviyorum:)))Sende kovan içinde yatıyormuşsun gibi anlattığına göre yarım çıta kışlamamış belli. Bu durumun tek sebebi var oda arı küre şeklinde salkıma giriyor eğer yeri dar ve uzun olursa bu küre dar alan çapında oluyor yani küçük oluyor başka bir deyişle küçük küre oluşturacak kadar nüfuslarını azaltıyorlar. Bu nedenle de kışlamakta sorun çıkıyor. Sağlıcakla kal.

Yusuf abi bu sene uyguladığım yöntemden dönmek yok biz nelerin yolunu bulmuşuz bununmu bulamayaağız:))Abi Ali yede söylediğim gibi tek sebeb kürenin küçük olması. Bu nedenle yarım çıtalı kolonilerden vazgeçmekteyim. Sağlıcakla kal.

Kemal dedi ki...

Kolay gelsin. Kisa kuvvetli girmek icin kek verdiginizi okudum. Gecen yil bunu bende uygulamastim, ama istedigimi alamadim. Irkla alakali bir durum heralde bu. Hayirli Ramazanlar, saglicakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Kemal Bey nektar akımının azaldığı dönemlerde ana arının yumurta atimini kesmesi için kek verip onu kandiriyorum tabiki kısa güçlü girmek için ırk genç ana ve iyi bir varoa mücadelesi de gerekli.saglicakla kalın.