19 Nisan 2015 Pazar

Arıcılık güzel bir uğraş dedirten dönemeci döndük..

Bu hafta bahçeme yakın tarlalarda kanolalar tamamen açmıştı.


Kiraz ve vişnelere açmamış olsalarda armut ağacım tamamen açmış.


Dut ağacıma sonbaharda yaptığım durgun göz aşısıda artık tuttu diyebilirim.


Soğanlı bir bitki olduğunu sandığım bir çiçek.. Adını bilmiyorum ama güzel görünüyor. Bahçemin çevresinde çok var arıcılık için bir önemi varmı bilmiyorum.


Bu sene arı sayısını yorgunluktan bitap düşmeyecek düzeye indirince diğer işlere de vakit kalacak deyip suni tohumlama aletimi temizleyip yağladım. Enjektör kızağında yalpalamaya neden olan boşluğun sebebi keşfedilip giderildi. Arıcılıkda her şeyi biraz bilmek gerekiyor işte:))


Tekrar toplandı..Güzel dimi:))) Sadri abimizin ellerine sağlık. 


Tam alet temizliği bitiyorduki bir telefon:(( Telefonun diğer ucunda Ahmet hocam. Geçen sene benden bir kovan arı almıştı. Bu sene nisan 20 gibi bölmeyi planlıyorduk:)) Muhteşem bey bahçemde bir arı bulutu dolaşıyor diyordu  hemde öyle böyle değil gökyüzü görünmüyor.:)) dedim abi sen şimdiye kadar hiç oğul gördünmü dedi yok:)) korkma dedim arının en sakin halidir o sokmaz kimseyi:)) ama ses tonu baktım çok tedirgin dedim geleyimmi ? hiç teredütsüz vallahi iyi olur deyince atladım arabaya gittim.


Gittimki ortalık sütliman:)) ne oldu deyince vallahi dağıldılar ama nereye gittiler anlamadım dedi:)) şöyle bir etrafa baktıktan sonra dedim kovanı görelim baktım ki kovan önünde az bir sakal var o kadar. Açtım ki nasıl sıkışmış nasıl sıkışmış öyle böyle değil. 


Bunu hemen bölelim dedik ve böldük. Ana arının ben kanadını keserim genelde buda herhalde kesik kanat sonucu geri döndü. Balkonda olduğu içinde ana geri döndü girdi kovana. Hiç ana arıyı aramadım her iki kovana bir kapalı meme bıraktım. Gerisini kestim. Açık ana çıkmış memede yoktu işlem tamam. 


Tam eve döndüm bu sefer aşağıdan bir telefon İsmail hocamda demezmi benim arıda havalandı:(( yaw dedim ne oluyor bu hoca arılarına:)) gittim baktım sorun yok daha bunun bir iki haftası var ellemeyelim dedim bıraktım:)) 


Sonrada kendi arılarıma giriştim. Geçen haftalarda kısa çıtalı halden standart çıtalı hale çevirdiğim koloni ruşetten kovana alındı.


Benim depo kovana her sene vakitsizlikten el sürmem oda içeriyi karman çorman eder ve beni uğraştırır Dedim şuna bir bakayım işler sarpa sarmasın:(( açarımki hal bu.. Dalaklar boşluğa sallandırılmış.


 Dalaklara yumurtalarda atılmış. Hemen çıtalar verildi. Haftaya böler kutuları arılandırırım.


4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem hocam birde benim arılığa el at havalanan arılar oluyor :)
Bu yıl suni tohumlama aletini erken temizledin, hayırdır beya kış günü...
Abi ilk zamanlar zannedersem Sadri abi şırınga kızaklarına mikroskop kızakları kullanmıştı, bana gelen son alette hiç boşluk yok. Boşluk varsa Sadri abi sana daha yakın beya...

Bu arada kış daha gitmedim der gibi geri geldi, herhalde gidiyorum diye haber veriyor...

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi havalananların itinayla icabına bakıyorum haberin olsun.:))) Bu sene tam gaz başladık aletin temizliği ve ayarı tamam. Enketör kızağında dişli yatak konik bir yere oturmakta. Onu tutan vida da bu yatakta sıkışmayı sağlayıp yalpalamayı önlüyor. Bu işi hallettim. Anlatamadım ama işte böyle oldu.:))Anlayacağın Sadri abiye gitmeden bu işi çözdüm. Yaw hakikaten pazar günü kış geri geldi:)) ama bu son soğuklardır artık.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Abi her havalandı diyenin yanına gitme , bakarsın işler sarpa sarar::))

Bizim ustaya malzeme veriyorsun.Senin adını güdümsüze çıkarmaya çalışıyordu , hatırlatayım::))

Ben de bu yıl tekrar kanat kesmeye başladım.Geçen yıl oğulları aşağıdan seyredince tank ediverdi.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi bu sene ilk oğulu kim almış de bakayım:))) adını çıkaramadım ama Gebze tarafındaydı sanırım. Abi kanat kesmek işte böyle işe yarayıp vakit kazandırıyor:)) senin için özellikle gerekli sağlıcakla kal.