3 Ocak 2015 Cumartesi

03 01 2015 oksalik asit ile son varoa mücadelesi de yapıldı.

Önümüzdeki günlerde sibirya soğukları ve yoğun kar yağışı olacak şeklindeki haberler bizi doğruca arılığa götürdü. İş başı klasik uygulamayla başladı:) Gene kargadan kediye, köpeğe herkes nasiplendi:)


Hava 3-4 derece civarlarında idi. Kapı önündeki karlar hala erimemişti.


Bahçede hayvanlar için bıraktığım suluk donmuş :((


Akşamdan 35 gram oksalik asit ve 200 gram toz şekeri tartıp poşete koydum. Dökülür felan gibi risklere karşı iki poşet hazırladım. Neticede tek poşet yetti. Oksalik asitin 1 kg mı 7 tl:)) benim 20 koloniye 35 gramı yeterli oldu. Varroa mücadelesindeki maliyete bakın:))) Balmumcu kimya nın temsilcisine 31 ocakta Feshanede yapılacak olan arıcılık festivaline gelmelerini söyledim. Katılım için neler yapması gerektiği felan bilgilendirdik. Memnun oldular bir aksilik olmazsa katılacaklar.


Arılıkta suyu kaynattım. Ölçekli sürahiye önce şeker ve asiti döktüm. Daha sonra kaynamış suyu 1 litre işaretine gelene kadar ilave ettim. Bu şekilde 1 litre %3,5 luk solüsyon elde ettim. Şimdi yaw bu kadar ayrıntılı yazmasanda biz anlardık diyen olabilir benim bir ustam var siz tanımazsınız onu; bu tarifle bile onun anlaması zor olacak ve gene arayıp soracak biliyorum ama işte şansımı deneyim dedim:))


Solüsyonu "piset" denilen bu labaratuarlarda kullanılan aparatla uyguluyorum. Ne kadar sıkarsam kaç mililitre gider denemeler sonucu hafızama kaydedildi:)) Zaten 20 koloni uygulama sonucu kalan solüsyon 100 mililitre bile gelmiyordu. Anlayacağınız çıta aralarına 5 mililitre uygulama işini becermişim.


Uygulamayı film olarak kayıt ettim ki benim usta izlesin, belki bu sefer arayıp sormaz:))

9 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi şu oksalik asit tarifini doğru dürüst bir anlatan yok, sende bir alemsiz, şunu litrelik pet şişeye koysaydın olmazmıydı, üretici, sürahiye yanlış işaret vurduysa ne olacak.
Neyse mücedelen hayırlı olsun tüm varroaların ölsün...

Sağlıcakla kal...

muhteşem turunç dedi ki...

Ya aldığın pet şişe yarım litrelik ve uzerine yanlışlıkla 1 litre yazıldıysa napacan sevgili ustam. Ne hikmetse salkımdaki koloninin gücünü görmüyorsun. Sen şu okuma gözlüğünü bir yol kontrol ettir bence:)) sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar...

35 gr olan okzalik asit 40 gr olarak kullanırsa ne olur merak işte :)

O kovanın anası nereden gelmiş öyle kuzu kuzu duşunu alıyor :))

Hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Kim demiş fazla merak ıyı değil diye ıyı işte ben bı zamanlar araştırdım %6 lık yani 60 gr oksalık kullananda var merak etme o kızlar benım kızlarım uysaldır onlar:)) sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi, Ali abiye katılıyorum bu oksalik asit ile ilgili güzel bir yazı yazılabilir. saygılar Arıcılık

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Abi selamlar
Şırıngayla uğraşmaktan daha iyi.O aletle daha kolaymış oksalik damlatmak tek seferde yeter .Bende alıyım o pisetten.Teşekkürler.
Sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Sayın arıcılık videoları siz ustaya bakmayın hasedinden öyle diyor:) yoksa bu güne kadar bundan daha iyi yazanı ben görmedim:)) sağlıcakla kalın.

Eyüp kardeşim evet enjektör; işi zorlaştırmaktan başaka işe yaramıyor.Tavsiye ederim al göreceksin ne kadar kolaylıkmış.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Bu yıl maşallahın var her hafta sonu yazlıktasın , boşun yok:)

Usta bir de sana pinti der.Kovanlarına şırınga ile veriyor , sen şişe ile ::))

Ustanın kulağı biraz sağır.Senin filmi duyacağını sanmıyorum.Baksana size Keçiyi tanıtacam demişti , Keçiler yavruya yattı hala haber yok::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ustanın kendisi pinti:) şu fani dünyada ölsek keçiyi tanımadan gideceğiz ama ne diyeceksin işte:)) sağlıcakla kal.