10 Kasım 2013 Pazar

Kışdan önceki son ayrıntılı kontrol..

Bu pazar günüde havayı yirmili derecelerde bulunca soluğu bahçemde aldım. İlk iş arıları  ayrıntılı kontrol ettim. Yaklaşık bir ay önce bu işi yapmıştım. Havalar sürekli sıcak gitti ve etrafda nektar geliri olabilecek bir kaynakta yoktu. Yavru durumunun devam etmesi nedeniyle açlık oluşabilirmi endişemi ötelemek için bu gerekliydi. İlk iş Vecdi abinin kovandan başladım; bal stoğu iyi iki çıtada yavru var. Buna geçen hafta varroa ilaçlaması yapmıştım. Kış sonuna kadar sadece oksalik yapsam kışı çıkarır kanaatindeyim.


Diğer kolonilerimde de bal, yavru durumları ayrıntılı not alınarak kontrol edildiler.


Üç kolonimde nufus kritik düzeyde 3-4 çıtalı durumda. Bunları bu sene birleştirmeye kıyamadım. Bakalım kış sonunda neler göreceğiz.


Tuzaklarda güzel çalışmışlar. Zaten bu hafta etrafda dolaşan sarıca arı miktarıda gözle görülür derecede azalmış durumdaydı. Bu bana şunu öğretti ki bu sarıca tuzakları konusunda pintilik etmemek lazım :) işi bilen birini getirip (karın tokluğuna çalışanlar var) bu işi halledeceksin:))


Bizim tavuklarda tabiki gün boyu yeşillik ve böcek yediler,  keyiflerinede diyecek yoktu.


Arılardan sonra bu sene son kez olması muhtemel olan çim biçme işini de hallettim.


Bahara kadar bir daha istemeyecekler kanatindeyim.


Geçen hafta  SPA merkezinde ağırladığım köstebeğin akrabaları bu hafta bizde isteriz derlermi diye eendişeyle olay mahalline gittiğimde deliğin tekrar kapatılmadığını gördüm ve rahatladım. 


4 yorum:

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Merhaba
İkinci resimdeki koloniyi dokuz çıta ile mi kışlatacaksınız?
Apimaye termo kovanlarda kışlatma durumunuz nasıl?
Benim Apimaye kovanları, eylül soğuklarında beş çıtaya sıkıştırdım. Beslemesini yapıp daha açmadım. Uygulamam doğru mu? Teşekkür ederim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi senin arıların stoklarında sorun olmaz, onlara kafayı takma, bak Zaim abini arılar aç nasılda yavru yapıyor, çünkü teknik adam benim::))
Balı olsa arı bu kadar yavruyu nereye koyacaktı diye sormak lazım.

Tavukların keyfi yerinde derken horuzu göremedim, yumurtlamıyor diye kesmedin dimi...
Beklenir senden bilirim..

Tuzak işinde reklamımız olsun diye orada boğaz tokluğuna çalışıldı,ayriyeten senin yerinde açta çalışırım, herkese aynı olunacak diye prensip anlaşmasımı yaptık...:)

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

4 çıta arı mevcutuna kritik diyorsun ya !

Benim kolonilerin alayı kritik o zaman ::))

Ustanın iyisine bak.Ne derdi varsa horozla ::))

Bu da Ustaya ; Ağaya beleşte , bize gelince mi paralı oldu ?

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sayın hocam her koloni mevcut haliyle kışlıyor. Ben sıkıştırma yaparken boş yani balsız ve arıların sarmadığı petekleri alıyorum. Ballı fakat arılar sarmıyorsa gene almıyuorum. Bu bahsettiğiniz kolonide böyle aslında bir şey daha söylemek isterimki 5-6 çıtadan fazla arısı olan kolonileri hiç sıkıştırmıyorum desem yeridir. Apimaye kovan bende de bir adet var sevgili ustamın hediyesi. Bu kovanda arının kışlaması diğer ahşap kovanlara göre hem nüfus hemde bal tüketimi dikkate alınırsa çok iyi ben memnunum. Her yörenin iklimi ve dolayısıylada uygulamaları farklı olur kanaatindeyim. Yaşamadan ne desem yanlış olur.

Ben nasıl kolonilerimde stok sorununa kafayı takmam. Yavru konusuna gelince sen geç kalmışlığını matah bir şeymiş gibi anlatıyorsun. Biz kış arılarını çıkaralı neçe oldu :)) Horozuma sulanmayalım:)))şunun şurasında 6-7 aydır gün yüzü gördü.:))benim yanımda açta çalışacabileceğini daha önceden niye demediydin:))sağlıcakla kal.

Yusuf abi senin arılığı gördüm orası için 4 çıta arı katlı kışlıyor anlamına geliyor:))abi ustaya gelince ben derimki hele sen Yusuf un orda benim için çalışıyormuş gibi bir çalış ancak o zaman inanırım..:))) tabi yerse.
Sağlıcakla kal.