5 Mart 2012 Pazartesi

Ciddi ciddi arıcılığı bırakmayı düşünüyorum:/)

Bu sene kuluçka makinesine kafayı takmış bulunuyorum. İnternette görmüştüm; plastik turşu kavanozundan kuluçka makinesi yaptım. Derdin neydi derseniz googla da aratın bunun resmi ilk sayfada çıkıyor. Ama tıklıyorsunuz denemişlermi, sonuçlar olumlumu yoksa olumsuzmu bir bilgi yok:/( fakat milletin derdi her neyse bu aleti çok tıklamışlar ve ilk sayfaya taşımışlar. Sanırım uzmanlardan ders almışlardır:/) diyeceksiniz ne demek bu; bizim usta da googlada ilk sayfaya çıkmak için  öyle yapıyor:/)


Gittim kendime bir digital termostat aldım. Derecenin onda birine hassas.. Bir bilgisayar fanı aldım en ufağından. Tabi ısıtıcı olarakda bi adet ampul...

Kavanozun kapağına 0,5 mm delık açıp altına fanı sıcak silikonla yapıştırdım. Termostatın probu ile ampulun kablosunu da gene açılan delikten geçirdim.


Kavanozun alt kısmında zeminden 2 cm yükseklikde telden bir yeni zemin oluşturdum. Yumurtaları bu tel zemin üzerine dizdim. Telin altında da su bulunmakda. Kavanozun yan kısımlarında iki tane 0,5 mm lik delik varki fan yardımıyla yukardan gelen temiz hava buralardan çıkmakta. Sonuçlara bakara söylüyorum buna birde kumaşdan bir fitil yapıp nem oranını yükseltirsem çok daha iyi olacak.


9 şubat akşamı koyduğum 8 adet yumurtayı 3 mart günü çıkmamaları üzerine kırıp kontrol ettim. Üç tanesinde civciv oluşumu başlamış fakat ölmüşlerdi. 11 şubatta koyduğum 2 adet yumrtayı ise bıraktım. Bu sabah yani 5 martta sabah saat 05 30 da baktım kavanoz ötüyor:) gittimki köşeden yumurta çatlamış ve cik cik ses geliyor. Aldım o bölgeyi büyüttüm. Geri içeri bıraktım.  


Bir saat dolmadan tamamen kabukdan kurtulmayı başardı.

Kurtuldu ama bayağı bir yoruldu. yaklaşık 4-5 saat dinlenip kuluçka makinesinde kurudu.

Tamamen kurudukdan sonra aldım piliç olana kadar kalacağı bölüme aktardım.

Bu işi yaparken internetten faydalandım. Arıcı dostlarımızdan Emrah Karadenizden bilgi aldım. Emrah kardeşim ile konuşurken dedim usta:/) ... bir an şaşırdı abi dedi usta kim:/)...yani anlayacağınız usta benim demedi..Mütevazi adam nede olsa. Bizim ustaya gelince burnundan kıl aldırmıyo adam:/( kaç yılda zor kalfalığı verdi:/) anlayacağınız diyorum ustayı değiştireyim. Emrah ustam olsun en kısa zamanda usta olurum nasılsa://) sırf bu nedenle arıcılığı bırakıyorum numarası yaparak ustayı değiştirip bizimkinden kurtulmayı düşünüyorum:/)

22 yorum:

evangelos naxios dedi ki...

Tebrikler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Eminim yumurta içinde civcivlerin neden öldüğünü merak ediyorsundur.

Nem...

Isıyı sabitlemişsin ama nem oranı çok önemli.İlk 10 günde %55 ila 60 arasında olmalı.Çıkışta ise bu oran tavuklarda %60-65 aralığında olmalı.

Nem oranı az olursa civciv içeride kuru ve yapışır ölür,çok olur ise boğulur.

Ayrıca ; yumurtanın döllümü dölsüz mü olduğunu o kadar beklemene gerek yok ki ::))

Döl kontrol yumurtası var.Basit bir fener gibi.Kuluçkadaki yedinci gününde ,dül kontrol feneri ile baktığında içeride oluşan damarları görmeye başlarsın.Hiç bir şey yoksa ,onun hesabını da Horozdan soracaksın::))

SLM ve Muhabbetle...

Mustafa Doğan dedi ki...

Muhteşem abi. Kuluçka mankinası muhteşem olmuş. Eline sağlık.

Mustafa Doğan dedi ki...

Muhteşem abi evvela başın sağolun. Rabbim kabrini nur eylesin.

kuluçka makinesi muhteşem olmuş eline koluna sağlık.

muhteşem turunç dedi ki...

Σας ευχαριστώ κ. Avengelos

Rvet Yusuf abi nem önemli. Ben internetteki araştırmalarımda alt kısma su koyarak hallolur diye düşündüm. Ama bakacağım çaresine dediğin gibi olursa horozunda çaresine bakarız artık:/) sağlıcakla kal abi.

Mustafa abicim amin sağolasın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,arıcılığı bırakma,iki kulvarda usta ol.Civcivin ömrü uzun olsun.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi kendi duymasın maksat ustayı değiştirmek yoksa arıcılık nasıl bırakılır sağlıcakla kal abi.

miriliburak dedi ki...

Doktor abi bu civcivlerin çıkmamasında kesinlikle horoz kaynaklı olduğuna inanıyorum.:P :)))

Güzel bir uğraş bizim köyde de var böyle uğraşanlar ama onlar alet edavat aramak yerine gurk tavuk bulurlar komşudan atarlar yumurtaları altına iş bitti :))


Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bazıları Bursa da damacanaya başka şeyler yapmıştı, sen ne yapmışın. Bu damacanayı horuzmu hamile bıraktı da çıkmayan yumurtalar üzerinde analizler yapılıyor::))

Ayrıca benim beklediğim aparat bu degil, yeme gelmem, öyle havalara girdiğine göre, sende başka bişiler var, ustan kaçın kurası be::))

Sağlıcakla kal.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi başın sağolsun merhumenin mekanı cennet olsun.
Kuluçka makinen hayırlı olsun,bu gidişle tavukları gurkta yatırmazsın sen:)sağlıcakla kal abi.

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi el tavuğuyla gurka girilirmi ba:/) ayrıcana horuzum sağlam laf ettirmem ona:)

Canım ustam:/( benim senin beklediğin aparatın ön çalışmasıdır bu....:/) bekle ıcık bir usta olayım bak görecen sen aparatı:/)

Serdar abi amin sağolasın. Gurk lana karışmam civciv çıkarması kaydıyla:) sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi selamlar,Yeni civcivi güle güle büyüt kendi yaptıgın makinada civciv sesini ilk duymayı ben bilirim.insan acayip bir mutlu oluyor sesi duyduğunda.Bir nem ölçer alsan sorunu çözersin birde hava giriş çıkışı iyi olsun.Stafor balık kasaları var ondan yapsanda olur.sağlıcakla kal kolay gelsin abi.

muhteşem turunç dedi ki...

Emrahcım:/( pardon sevgili ustam :/)...dediklerini yapacam nem ölçer şart galiba..

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm babişko ben kaçırmışım herhalde ölüm konusunda fransız kalmışım başın sağ olsun kim öldü allah sabırlar versin.doktorum işi geliştirmişin yakında mu sistem içinde ana arı üretirsen şaşırmayız artık.allaha emanet ol selam ve dua ile.

muhteşem turunç dedi ki...

Kayınvalidem rahmetli oldu sağolasın.
Asım abi evet ana üretiminde ısı önemli özellikle benim yaptıklarım için bu işlemde onun ayak sesleri.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi kuluçka makinen hayırlı olsun,öyle güzel yazmışsın ki beni de
heveslendiyorsun bak.
Yeni yumurtadan çıkan civciv ise çok şirin maşallah.

Selamlar saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi hiç durma derim. Yap bir tane. Oralarda pahalı ise digital termostat da yollarım. 21 gün beklemek oldukça heyecanlı. Hemde senin mutlu tavukların yumurtalarından koy makineye. Civcivler büyüyünce naparım nasıl bakarım yerim müsait değil dersen al getir bana...:/) hoş bu seferde malum serseriler milletin kafasına bu tavukları soktular diyecekler:/( ama olsun ba desinler sen yap hemen bir tane derim.Sağlıcakla kal.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Muhteşem hocam başınız sağolsun.
Bende bu kuluçka makinasını 16 litrelik plastik saklama kabından yaptım.Dışardan kapağı açmadan yumurtaları çevirmek için aparatda yapmıştım.Fakat nem sorunundan dolayı 13 yumurtadan 9 u doluydu çıkamadan öldüler.Bunu küçük bir buzdolabıyla tam otomatik yapmayı düşünüyorum.Dijital termostad gibi dijital bir higrometreyle nemide kontrol etmek gerekiyor.Sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Eyüp kardeşim evet bende de nem sorunu önemli problem gibi görünüyo. Yoksa horozun yürüyüşüne felan bakılırsa onda prob yok:/) bakalım çözeceğiz inşallah. Sağlıcakla kal.

ARICI HAYREDDİN HOCA dedi ki...

Muhteşem abi, başınız sağ olsun. Allah rahmet eylesin.

bekir dedi ki...

abi kolay gelsin civciv işinede girmişsin sırtın yere gelmez artık kolay gelsin selemlar

muhteşem turunç dedi ki...

Hayreddin hocam sağolun amin.

Bekir abi evet köşeyi dönerim artık:/) sağlıcakla kal abi.