25 Mart 2012 Pazar

Bahar geldiii:/)

İki haftadır arılarıma gidememiştim. Bu hafta evde otuz kadar ham petekli çıta hazırlayıp cumartesi sabahı soluğu bahçemde aldım. Ham petek takılmış çıtaları dik konumda bekletmek gerekiyor. Aksi halde mumlar sarkabiliyor. Gördüğünüz şekilde çıtaları bağlamak kaymaları ve birbirlerine zarar vermelerini önlemek açısından etkili.


Bahçemdeki erikler çiçeklenmiş. Ağaçlardaki arı sesi artık hasretin bittiğini anlatıyordu..

Hava 15-16 derecelerdeydi. Bu nedenle kazak ve pantolonlu olarak ilk kontrollerimizi yaptık:/) Kışın yatmakdan balkonu tehlikeli noktalara çıkarmışız. İnsan bunu filmde fark ediyor.




Kolonilerin tek tek ana arı varlığı, günlük yumurta ve bal durumları kontrol edildi.


Kolonilerimde yavru alanları genişlemiş. Bal durumları iyi ancak  açan meyvelerden nektar ve polen gelişi güzeldi.





Sepet kovanım sönmüş:/( aslında beklediğim bir sonuçtu. Çünkü bu sene uzun kış şartları ve iç işleri bakanının sağlık problemleri nedeniyle ilgilenemediğim bu tür zayıf kolonilerim bu seneki zorlu kış şartlarına dayanamadılar.


Bazı bilgiler yaşanarak öğrenilebiliyor demekki dedirten bir olayda "FARE ZARARI" idi. Musluk yükseklikleri 2 cm olan kovanlarımın ağızlarını 8 mm elek teli ile kapatmıştım. Fakat yaklaşık 1 cm olanlar vardıki buradan fare giremez demiş ve telli önlem almamıştım. Farede nasıl giremem deyip girmiş:/(


Kovan dip tahtalarının fotolarını almamışım aslında en önemli ayrıntı oradaydı ki ölü arı ve mum kırıntıları tel olan altlığı tamamen kaplamıştı. Sonbaharda 10-15 çıta ile bıraktığım bir adet iki katlı kolonim ve iki adet de baharda oğul önleme amaçlı yaptığım 7-8 çıta arılı olarak kışa soktuğum bölmelerim mahvolmuşlar. Şu anda 2-3 çıtaya kadar düşmüş durumdalar. Hep konuşurduk kitaplarda okurduk fare salkımdaki arının tabana düşmesine neden olur ve düşen arıda salkıma tırmanamaz ve ölür. Bunu işte uygulamalı olarak yaşadım. O nedenle diyorum bazı bilgiler yaşanarak öğrenilir. Aslında bunları burada yazmam da gereksiz, zira çoğu arkadaşımız bu olayı bir defa yaşayacak:/) Ben bilgi saklanması konusunda en fazla şikayetci olanlardan biri olarak; bu sene sonbaharda 19 koloni ile kışa girdim. 24 mart 2012 itibarıylada 8 kolonim söndü. Bunların ikisi karakovan diğerleri ise tek katlı bölmelerimdi. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış derler ya her defasında bu sefer yenerim deyip habire güreşirmiş:/) aslında bu hayatın özeti olan bir durum. aksi durum hayatın anlamını yitirmesidir. İşte bu nedenle bende diyorumki iç işlerindeki sağlık sorunları bu sene besleme ve varroa mücadelesini yapmamı aksattı. Fare ineğide durumu değerlendirdi bu sene böyle oldu. Seneye gene hiç kayıp yaşamadım diye hava atarız inşallah:/) hatırlayın canım evveli seneler öyle değilmiydik:/( genede buna şükür mart başı arısız kalıp bide bu durumu haber yapmayıp arı  satın almak için sağda solda dolanmıyoruz:/)


Bu cumartesi tavuklarımıda yazlık konuma geçirdim. Isıcamlı olan kapılarının camını söküp yerine demir doğramadan bir tel aparat taktım. Artık bende onlarda rahat edeceğim. Zira kışa girerken bu tel parça sökülüp cam takılacak işlem tamam.


Havalar ısınınca içerisi acayip bunaltıcı olmuşdu. Şimdi rahatlarlar.

14 yorum:

miriliburak dedi ki...

Abi Maşallah arılarının çoğu güçlü durumda ara da zayıflar mutlaka olacak eğer ilgilenemem dersen tavukla beraber gönder bakarım ben bu güne bu gün dünür sayırlırız, sıkıntı etme hiç ballarını da yumurtalarını da ayrı satarım ayrı harcarım :)))

hayırlı günler ve çok bereketli bir sezon dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi iyiki biraz çalıştın, iki gündür haşat oldum deyip yatıyorsun.
Görünüşte kayde değer bir olumsuzluk yok, fare kovanı sallamış ama söndürememiş, bunada şükür.
Abi geçmişte benle dalga geçenler günlerini gördüler, ben ana kutusuna koymak için arı alıyorum kafa yapıyorlardı, şimdi utanmadan arılığa koymak için arı alanlar var. Yaratan işini biliyor, yeter ki ona güven, millete nasıl akıllar veriyorlardı, seminerler filan, yok varroa filan, demek ki arıların ölümüne o zamandan kılıf arıyormuşlar,şimdi ebelerini gördüler, Allah her şeyin hayırlısını versin,Allah herkesin kalbine göre verecektir. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi klavuz peteklerin zamanı geldi,arılar koloniyi genişletme yolunda büyük hız alıyorlar.
Kış arılarının önemini iyi anlamak gerekir,hayırlı sezonlar abi,kovanların bal ile dolsun.

Selamlar Saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,kemah ekotip tavuklara birşeymi oldu ,resmini göremedim.Yoksa sende hindistan,çin tavuklarımı almaya niyetlendin.Arıların fareye karşı koymuş.Olumlu .Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abi seneler önce bir arkadaşın oğlu sünnet olacak deddiler yaparmısın tamam dedik hatta kesim işini arkaddaşıma yaptırdım felan derken arkadaş antepliydi demezmi senin yaptığın işe bizde kirve denir. Eeee kirve denince kardeş gibidir çocuğun heşeyinden sorumludur askere gönderir evlendirir felan derken dedim anlamam ben sadece pipinin kesilmesinden sorumluydum oda kesildi işlem tamam gerisine karışmam:/) şimdi bu hesap bizim dünürlükde senin dul horuzla ilgiliydi arıyı marıyı karıştırma baban horozu keserse ortaklık biter:/)Sağlıcakla kal.

Ali biraz çalışması ne sırtımda 25 kg yük var (balkon)sabah 09 00 akşam 19 30 aralıksız calıstım:/(bahçe tavuklar arılar kolaymı. Abi söylediklerine gelince evet bırakalım onlar utansınlar yaptıklarından diyecem bilmiyom o yüz varmı onlarda. Sağlıcakla kal abi.

Mehmet abi katlı kovanlarda o kadarda arı yok diyenler önümüzdeki hafta görecekler ham petekleri girmeye başlayacağım. Zaten kovanların arı durumu belli..zaten burunları düştü istemeye istemeye tel tabanlı altlık, bal sağımından sonra varroa mücadelesi ve kışın kek vermeme gibi uygulamaları sanki kendileri keşfetmiş gibi söylemeye başladılar:/)

Vecdi abi bu hafta benim horuz hiç adam gibi poz vermedi:/( bende ne oldu buna derken Mehmet Yükselin mutlu horozunu görünce dedim tamam bizimki tırstı:/) çin hindistan vs tavuğu bizi bozar biz arıda olduğu gibi tavukda da yerliyle çalışırız:/) Sağlıcakla kal abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Kayıpların için üzüldüm, geçm iş olsun.

Kayıplarının sebepini başlangıçta kendin ele veriyorsun zaten.Altta sebep sıralamana gerek yok ki.

Farkında olmadan balkon büyüdü::))

Balkon+fare=koloni kaybı

Nasıl formülü doğru yazmışmıyım ::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi formül yanlış:/( iç işleri + fare = koloni kaybı ve balkon:/) sağlıcakla kal abi.

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Selam Muhteşem Bey
Allah (c.c) Sağlık ve mutluluk versin.
Benim sormak istediğim; bizim kovanlarımızın altı M. Yüksel beyin altları gibi değil sabit , kışın arılarımız 1. kuluçlalıktan 2. kuluçkalığa çıkıyorlar , balı tüketerek . İlkbaharda ise genelde 2. kuluçkalık sıcak olacağından yavruyuda oraya atıyorlar bu durumda 1. kuluçkalıkğa balı doldurup , oğula çıkma gibi ir durum oluyormu ? yada 2. kuluçkalıktaki yavruları 1. uluçlalığa indiriyormusunuz. ?
Selam Ve muhabbet ile sayılarımı sunarım.

muhteşem turunç dedi ki...

Kadir bey cümlemize amin. Arıya kat atma zamanı maulm olduğu üzere arı 8-9 hatta 10 çıtaya bastığı zamandır. Kat atmanın önemli ve bu güne kadar hiç konuşmadığımız kuralı ise koloninin bal kemeri yaptığı yerin üstüne atacağınız kata arının çıkmayacağıdır. Bundan dolayı şu anda resimlerde gördüğünüz arılara bal kemeri oluşturmadan önümüzdeki hafta kat atacağım. Ben 2. kulçkalığı alta indirmiyorum zira koloninin iki kat kuluçkalıkda çalışmasını istiyorum. Yani ızgarayı koyup üçüncü katı atıyorum.

Unknown dedi ki...

Abi bu bahar geldi arılar canlandı.Bu sene kayıp çok.Tavukların kapısı süper olmuş.Sezon geldi bundan sonra çok yorulcaz.sağlıcakla kal kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili yeni ustam Emrah:) usta dediğin işte senin gibi olacak çırağın yaptığı işi beğenip ona gaz verecek..Benim eski usta kazmanın tekiydi habire hata bulurdu. Ohh be dünya varmış...:/) evet bahar geldi yorulacaz ama özlemişiz yorulmayı..sağlıcakla kal abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Yahu ustam helal olsun yani.Bende diyordum bu formülde bir hata var ama ne ::))

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi kayıpların için üzüldüm bundan sonra inşallah böyle birşey başına gelmez,bahar geliyor az kaldı derken geldi abi,bol ballı ve bereketli bir sezon diliyorum,sağlıcakla kal abi.

muhteşem turunç dedi ki...

He he eşte öyle Yusuf abi:)

Serdar abi sağolasın. Cümlemize bol bereketli bir sezon olur inşallah abi.