14 Aralık 2011 Çarşamba

Artık unutulan ama önemli ayrıntılar...

Bu gün bal eritme kazanıma bir teneke bal koydum. Malum arkadaşlardan bal varmı diyenler çoğalırken, kavanozlanmış balım azaldı. Son zamanlarda rutin uygulamalarımız arasında olduğundan önemsemediğimiz, fakat balın sağlıklı olarak tüketilmesi içinde bir o kadar önemli bir malzeme olan BAL ERİTME KAZANIm. Plastik çöp kovasından, alt kısmına 1000 watt lık termostatlı bir ısıtıcı koyarak yaptım. 

İçini su doldurup, tenekeyi de içine koyup, fişi prize takıyorum. 45 dereceye ayarladığım termostat sayesinde sıcaklık bu seviyede sabit kalıyor. Bir hafta sonunda balımı erimiş olarak kavanozlara aktarıyorum.


Arılığımdaki savaşın gazisi olan balkondaki kolonim ise nufusunun azalması nedeniyle çok iyi izole edildi. Aşağıdaki gibi sarılıp sarmalandı. Üst örtü bezi nerdeyse 5-6 kat kumaşdan oluşuyor.


Havalarda iyi gidince yavru faaliyeti de devam ediyor. Burası İstanbul polen kanağı bol. Eh durum böyle oluncada bunu bahara kadar 5-6 çıtaya çıkarırım artık. 



Üst örtü bezine ilave  örtü tahtası olarak polıuretan levha kullanıyorum. Dedim ya bu ayrıntıları geçmişte merakla okuyup uygularken, şimdi konuşmaz olduk.

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Senin gibi benim sarmalanacak yavrularım var.Şu senin yavrucağın mevcutu ne kadardı.

Bidonun basit ama pratik bir çözüm.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi bu koloni 1 çıta desem az dedi diyecekler:)2 çıta arılı desem çok dedi diyecekler:)anla işte. Ama yoluna koyarız evelallah..Bidoa gelince kendi basit ama yaptığı iş çok sağlıklı..Sağlıcakla kal abi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi,baharda bu arıya talipli çıkar ama peşin bile vermezsin.Kovanı sarman beni Karsa götürdü.1981 de çalıştığım zaman sünger döşek yün döşek,üstümüde yün yorgan 2 battaniye örterdim.Biz kışın sag salim bahara ulaştım,senin arıda bahara rahat ulaşır.SaglıCAKLA KALIN.

miriliburak dedi ki...

Doktor abi sarmalama tekniği zayıf kovanlarda acaip işe yarıyor, geçen sene saysam sayılacak kadar bir arım vardı, sağlam sarmış olmalıyım ki hepsinden önce yavruya yattı ve bahara çıktı. Güzel teknikler veriyorsun, bu sayede uygulamadaki eksiklerimiz görüyoruz.

hayırlı günler...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Devam be abi!
Tarih tekerrürden ibarettir:-)

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi verdiğin basit ama bir okarda önemli teknikler için teşekkürler,inşallah bahara çıkar arında, özellikle zayıf tutmazsan kat attığını görürüz,sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bal eritme işini bir çok kişi önemsemiyor. Koy sobanın üstüne kaynasın al sana bal.
Kovanı ne biçim sarmışın beya sibiryadamıyız, töbe töbe::))

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Vecdi abi bu arıyı kimseye vermem:) İnşallah bu da bahara çıkar abi.

Mirili abi bu sarmalama tekniği hakikaten etkili zayıf arıların bahara çıkmaları için. Sağlıcakla kal abi.

Şekerli abi dıgıdık, dıgıdık, dıgıdık..:)

Serdar abi inşallah çıkacaz bahara hep beraber...

Ali abi sobanın üstünde pekmez kaynar bizde be:/( abi masuz sardımki uzun kış geceleri olduğunu düşünüp eğlensinler birazki nüfüs artsın ba:)