11 Temmuz 2011 Pazartesi

Başlatıcı koloninin anasını kaldığı yerden devam ediyor...

Bu hafta cuma akşamı geç gittim arılığıma ve bir şey yapamadım. Cumartesi ilk işim geçen hafta anasını iki günlüğüne ayırıp meme besletip sonra geri verdiğim koloninin durumuna bakmak oldu. Ana harıl harıl çalışıyor. Ohh be dedim işte bu kadar. Az kolonisi olanlar bile hiç bir koloniyi gözden çıkarmadan ana arı üretebilecekler. Hatta dahada önemlisi diyelimki bir koloninin anasını beğenmiyorsunuz bunu değiştireceksiniz. Elinizde de iki tane koloni var. Anayı öldürüp kendisinin ana yapmasını bekleseniz o koloni o sene bal vermeyecek. Halbuki napıyoruz bu anayı ıkı gunluğune bir iki çıta arıyla koloniden uzaklaştırıp bu kolonide yaptığınız larva transferini başlatıyorsunuz. Başlanan memeleri bir gün sonra diğer koloniye kat atıp ana arı ızgarasının üst kısmına vererek besletiyorsunuz. Başlatıcı koloninin anasınıda geri veriyorsunuz. Bu ana yoluna devam ediyor. Malum memelerdeki ananın çıkması eşleşmesi yaklaşık 30 gün sürecek. Bu sürecde koloni yoluna devam ediyor. Memeler kapandımı bir çıta arı bölüp verin. Ana eşleşip gelince istemediğiniz anayı imha edip bu yeni anayı koloniye verin. Böylece bu koloni duraksamadan işine devam etmiş olacaktır. Balını yerken beni hatırlarsınız artık:)
Benim eski tip ana kutularımın çıtalarını depoladığım kovanımda da işler almış başını sona dayanmış. Kardeşime dedim sana karakovan balı çıkarayım. Arkada bulunan dalaklarda bal vardır diye açtımki hepsi yavrulu:( haftaya bunu yeni sistem kutu çıtalarına dönüştüreceğim.
Bizim yeni anamız 85 numaralı kızımıza yeni bir kovan yaptım. Elimde 2,5 cm lik hafif ağac malzeme (köknar sanırım) vardı. Malum terasda olacaklar kendileri ya indirip çıkarmakda sorun yaşamayalım diye  bu malzeme iyi oldu.
 Koloni tarafından yeni kabul edilmiş analar yavru kapatmadan taşınırsa kesilme olasılıkları yüksek oluyor. Bu nedenle ya yavru kapatmaları beklenmeli yada kafese alınmalılar. Bu nedenle yavru kapatana kadar İstanbulda tutmuş idim kendilerini. Beş çıtalı ruşette aldım geldim ve yeni yerine aktardım.

Akşam üzeri sıra bizim saldırgan kolonilere geldi:( Geçen hafta kendileri malum beni yemiş bitirmişler kol saatimi dahi takamaz duruma getirmişlerdi:( Allahdan kimse görmedi yazın sıcağında kat kat giyinip işlemi başlattım. Önce analarını bulup kafesledim. Tabi ananın tutulması ve kafeslenmesi eldivenle olmuyor gene payımıza düşeni aldık:(
Daha sonra bu senenin üretimi olan ana arılarımdan birini kafesleyip orta kısma bir uca saldırgan anayı diğer uca sakin anayı kafes içinde koydum. Bu pozisyonda 3-4 gün bekleyeceklerdi ama şartların zorunlu kılması sonucu olarak bir hafta beklemek zorundalar sonra saldırgan ana alınıp sakin ana bırakılacak. Bu yöntemi uyguladığını ve başarılı olduğunu söyleyen yabancı bir siteden öğrendim.Adını hatırlamıyorum sitenin ama burayı tıkladığınızda ulaşabilirsiniz:)
Aynı işlemi katlı koloniye (ki asıl kinlendiğim oydu) de uyguladım.
Anaları alınan kutulara bir gün sonrası geçen haftadan yapmış olduğum ve kapanmış olan memelerden verdim.
Evet geçen hafta yapmış olduğum larva transferi memeleri kapanmışlar. Kutuların dağıtımını tamamladıktan sonra kalanlar bigudi içine alındılar.
Bizimki beni hacıyla birbirimize düşürecek arada biz telef olacaz diye korkudan haber yapmıyordum ama aşağıda görüleceği üzere bu haftada üç tane deneme daha korkula korkula yapıldı.
Biliyorum benim aletim daha kibar ve kullanışlı olması sebebiyle ustam biraz burulacak ama napalım gerçek aşağıda işte. Sadri abi sende kibar adamsın sana anca bu yakışır dedi ve bunu bana verdi.
Asıl önemli haber sona kaldı. Benim oralarda ayçiçekleri bu haldeler. Hemde resimde görülenler deniz seviyesinde ve yakın olanlar. Bu sene yağmurlardan dolayı çiftçi geç ekebildi ayçiçeklerini sonuç olarak açmalarına en az iki hafta var.

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Güzel bir uygulama olmuş.Eminim bu paylaşım sayesinde diğer arıcı dostlarımız çıtayı bir kademe daha yükselteceklerdir.Paylaşımın amacı ve güzelliği de burda zaten.Kendi adıma teşekkür ediyorum.

Ayçicekleri ufak göstererek senin ustayı çok daha uzak tutacağını düşünmüyorum.Yakında ensende nefesini hissedersin.

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi ana arı değiştirme işi güzel.Hakikaten Sadri abi torpil yapmış.Nedenini sormam.Saglıcakla kalın.

Murat ATMACA dedi ki...

Merhaba Muhteşem Bey
Bu uygulamanın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyordum. Verdiğiniz kıymetli bilgi için acemi arıcılar adına teşekkür ediyorum.
Her şey gönlünüze göre olsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi asıl kinlendiğim kovan oydu filan, bu ne biçim söylem, arıya kin'lenilirmi yav::))

Anaarı degiştirme yöntemin yabancı,burayı tıkla demişin tıkladım, Edirneden kabak tatlısı çıktı, bu nasıl iş?

Ayrıca alet konusunda, kimin aleti güzel onu izleyicilere bırakmak lazım, bencede benim alet daha güzel.Durup duruken torpil ve şikeyi neden gündeme getirdin anlamadım, yoksa Sadri abiye alet konusunda teşviktemi bulundun diye kafamda soru işaretleri oluştu.

Bu arada bağ bahçeden hiç bir görüntü yok, yakında bir ziyarette bulunmayı düşünmekteyim.

Unutmadan bir noktayı yeniden gündeme getirmek istiyorum, kolonileri bozmadan ve gelişimlerini geri götürmeden anaarı üretme tekniğin çok güzel, kendim adma teşekür ediyorum.
Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

saldıran arılardan ne kadar kurtulmak istesekte olmuyor bir şekilde arılığımıza iltica ediyorlar.
Abi ana işi güzel bir fikir paylaşım için teşekkürler...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi evet başlatıcı koloni uygulaması ıyı oldu gerçekten biz bu günlere bütün paylaşımcı arkadaşlarımız sayesinde geldik sağolasın. Ustaya gelince bütün Kayserililiğimle planlarımı yapmışım gerisi Allaha kaldı kısmet artık..

Vecdi abi sağolasın dimi benim alet daha güzel..

Murat hocam hepimiz acemi arıcıyız amaç bildiklerimizi paylaşmak teşekkür ediyorum.

O arı seni de benim gibi kovalasaydı anlardın kinlenmeyi. Arılarını telef ediyor diye arı kuşunu ızgara yapıp yediğini untmadık senin:)
Bağa bahçeye gelince neyin resmini çekeyim kuraklık belimizi büktüki sorma hiç:)
Abi kedi olalı bi fare yakaladık işte sağolasın kal sağlıcakla..

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi paylaşımların için çok teşekkürler,damızlık ana arın
numaro 85. hayırlı olsun abi.
Ayçicekleri burada açtı abi buradan yer ayarlarız isterseniz.

Selamlar Saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi sağolasın. Yaw sevabına bizimkine bir yer ayarlada yollayım oraya hacıda bende kurtulamayacaz bundan böyle giderse:=) kal sağlıcakla abi.