6 Temmuz 2009 Pazartesi

Bu hafta kendimizi yormadan arılarla oynadık

Bu sene bizim usta ne yaptı yaptı en sonunda saf karniolleri bir karadenizlinin cebinde getirdi. Geçen sene ve bu sene postayla gelenlerde kabul edilme sorunu yaşanmıştı. Bunun nedenini yolda kafeste eriyen keke hayvanların bulanması, x-ray cihazından geçmiş olmaları gibi pek çok nedeni tartışıyor ve bu yolla getirmenin çaresini arıyordukki sonunda bizimki işi becerdi. Eee bakmayın arkamdan atar tutar ama kıyamaz bu saflardan bir tanesi de bana düştü. Geçtiğimiz hafta salı günü Mustafa Kabaoğlu hocamın yanına getirip bırakmış banada cuma günü gidip almak düştü. Getirir getirmez terastaki yerine koydum. Bu arada terasta bizim ustaya ait iki kovan oldu farkında değil. Ama uyandı galiba zira bu son kovanın kapağı eski:)))

Getirdikten 2 saat sonra açtım. Yahu bir tane saldıran yok. İşte bu arının en önemli özelliği bu sakinliği. Bizim trabzon plakalı karniol dolanıyor. Bu hafta erteledim larva transferi işini. Haftaya inşallah bundan kendi f1 lerimi üretip arlığımdaki tüm analarımı değiştireceğim.

Geçen hafta bizim Erzincan karakovanın görüntülerini yayınlamıştım. Oltaya tek bizim usta takıldı. Evet bu kovan yalancıya kaçmış doğru dürüst arısı kalmamıştı. Anladığım kadarıyla buna sikelediğim oğulun anası eşleşme uçuşuna çıkmış dönememişti. Peteklerin bozuk kısımları kesilip atıldı üstteki bal kemeri yerinde bırakıldı. Böylece bu kalan petekler kaburcu olarak petek örmeleri için klavuzda olacaklar.
İçinde 3 çıta arısı olan başka bir oğulun anası alındı ve arısı karakovana silkelendi. Karakovanda bu oğulun yerine kondu. Bu karakovana ertesi günü larva transferi yöntemiyle karniol f1 ana kazandırılacak. Yaptık da ama bu arı bir günde petek örmeye başlamış bile şimdi içimde bir şüphe var bunun içinde anası olmasın diye nerden geldiyse:)) Bu arada bir sürü tuhaflıklar bizi buluyor ya hayırlısı artık..Haftaya görecez sonucu...


Buda benim depo kovan Ali Türk ün metro kovan dediklerinden. Ben onu bu günler için saklamışım. Saf karnıoldan ureteceğimiz anaların geçici ikametgahlarını oluşturacak olan kutuların temeli bu.



4 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem abi ,safın hayırlı olsun.Sağlık ve esenlikler dilerim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ah be Muhteşem abi dertlerimi deştin be yav. millete karniyol ana ver, hemde kaç sefer kovanıyla birde kabul ettirilmiş şekilde.::))
Bunlar yetmiyormuş gibi çıtalarla yumurta ver, buda yetmiyor koca kutuyla arılı yumurta gönder , gene yaranabilsem iyi, gene iş tutmazsa adam diyorki kap çantanı gel. Sizin elinizden benim çektiğim nedir bir anlayabilseydim::)))

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi saf ana arılarınız hayırlı uğurlu olsun,inşallah arılığınızda istediğiniz verimi alırsınız.
selamlar saygılar.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Muhteşem bey gecen yıl gelenlerdeki problemler bu yıl yaşanmaz inşallahta bu saf karniyolar ali ve senin sayenizde türk arıcılıgında bir dönüm noktası olur. Anaların hayırlı olsun, ha bu senin çırak bu ara çok yogun biraz retör yapmazsa sana kesin ihtiyac duyacak bal süzmeye değilde yatmaya gelecek ona göre.
Saglığın yerinde neşen ve balın bol olsun kolaygelsin