20 Nisan 2009 Pazartesi

Ot yolmakmı zor körüküçülükmü:))

Bu hafta sonu hava 20 li derecelerde güneşli ve rüzgarsızdı. Cumartesi gününü bahçeye ayırdım. Acayip ot temizliği yaptım. Bir ara hacı abiyle telefonda konuşuyoruz. Dedim ot yolmaktan öldüm mahvoldum. Adam benden dertli keşke bende ot yolsaydımda bununla uğraşmasaydım:) Akşam yemekten sonra 21.00 gibi yorgunluktan kanepede sızmış kalmışım. Pazar günü malzemeleri hazırlayıp öğlen 13.00 gibi arılara giriştim.
Çıraklık dönemi ürünü olan yedi adet kovanı bu sene kışın yaptığım kalfalık dönemi kovanlarıma aktarma işiyle çabalamaya başladım. Önce çıtalar tek tek kontrol edilerek yeni kovana aktarıldı ve eski kovanın yerine kondu.
Eski kovanın içinde kalan arılar ise iki kovan ağız ağıza getirelerek eski kovanın içine duman verilip kalan arılarında yeni yere girmeleri sağlandı.
Bazı kovanlara ise hemkat atıldı hemde yeni kovana aktarıldılar.

Kovanlarımdan bir tanesi 9 çıta arılı olmasına rağmen ana memesi yapmışlar. Memeleri kontrol ettim içleri doluydu. Yani ana arıyı teşvik yada tehdit amaçlı olarak yapılmamışlardı. Dedim bu oğula gitmeyi kafaya koydu bari böleyim ve böldüm.
8 çıta arılı olan kovanlarıma kat attım. Kat atarken araya bu sene ilk olarak Ali Şekerli abimizin tanıttığı altlıkları kullandım. Bu altlıkların en güzel yanı ana arı ızgarasıyla çıta altları birbirine temas etmiyor ve arı ezilmesi olmuyor. Ayrıca yukarı alınan kapalı yavrulu çıtalardan çıkan erkek arılar katta kapalı kalmıyor ve ölüp ızgaranın tıkanmasına neden olmuyor. Bunların ağzına çıkış deliği şeklinde dızayn edilmiş bir aparatta takılabılıyor. Buradan hem erkekler çıkabiliyor hem diğer işçi arılar buradan çalışıyor hemde yazın kovan içi havalandırılmasına yardımcı oluyor.

Bazı kovanlarımı üste böldüm bunları ilk defa iki analı olarak çalıştıracağım Araya bir örtü tahtası yada bezi koymak yeterli olabılıyor. Bu altlıkların faydalarından bir taneside bu işte.

Bu sene yakın çevrede kanola eken olmamış yaklaşık 1-2 km uzaklarda üç tane kadar alana kanola ekilmiş. Ama arılık sesten inliyordu. Bu sene inşallah arılarım geçen senelere göre daha güçlü olacaklar.
En son olarak iki hafta önce kat attığım kovanı kontrol edeyim dedim. Açtığımda gözlerime inanamadım. Aaaaaa demişim farkında olmadan içine oğul girmiş:)))


Bu hafta sonu benim için hem yoğun hem yorucu hemde bol delikliydi. Saydığım kadarı 25 tane olan ve sayamadığım bir o kadar daha deliklerim olacak şekilde bol şişlendim. Hava lodos ve basıktı. Böyle havalarda birde arıları uzun süre kurcalayınca affetmiyorlar. O kadar sarılıp sarmalandım ama nafile. Fakat arıcı olmuşuz artık arının soktuğu yer şişmiyor. Eğer korunmasaydım herhalde bu yazımın başlığı dünyadaki son uğraşlarım olurdu:)
Arada bir bizimkiyle telefonla konuşuyoruz. Hacı abiside iki kelamsız bırakmaz beni sağolsun. Söylediğine göre bizim usta maske takmış da fermuarını çekmeyi unutmuş. Bu fırsatı değerlendiren bir arı BURUNDAN :)) şişlemiş. Hacı abi diyorki fotoğraf makınasını cebinden çıkarmıyor. Sokulduğu anı fotoğraflayamadım. Yüzünü görmeliydin:)) Tabi bende hacı abiye körük sıkma konusunda ince ayrıntılar verdim. Çaktırmadan kovanları tekmele filan gibi.

5 yorum:

HB dedi ki...

Abi, sakin arılara nasıl kat atılacağını da öğrenmiş olduk. Tecrübe böyle kazanılıyor işte.

muhteşem turunç dedi ki...

Eee bizde hizmette sınır yok. Malzeme bizden yorum sizden:)

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi çalışmalarında başarılar diliyorum,balın ve arın bol olsun.
selamlar saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi zaten 20 kovan arın var birde öldüm bittim diye haber yapıp, bunlarda yetmiyormuş gibi benim hacıyı ayartmaya çalışıyorsun.

Arılara kat vermekte gecikenlerin halini görmek isterdim. Ben birine biraz geç kaldım hemen memelri takmış, bir sürü ugraş sonrasında.

Arıcılık acayip bir uğraş, yaptıkların yapmadıkların hemen karşına çıkmıyor, emeklerin aylar sonra eline geçiyor. Buda neyi doğru neyi yanlış yaptıgını hemen anlamadığın anlamındadır. Kimin nelere karşı çıktıklarınıda zamanla görecegiz. Bazıları zaten inattan dolayı beyaza siyah demeyi gelenek haline getirdi::)))

muhteşem turunç dedi ki...

Mehmet abi teşekkürler. Ali abi ne ayartması adam bilet parasını denklestıreyım Ereğlideyim diyordu.Emeklerin aylar snra karşına çıkıyor dedinde neydi o yediğin kazıkların bileşkesine ne deniyordu hay allah:))